Spaghete cu sos de ton – Roxana Ciobanu
Ingrediente:
2 cutii ton în suc prorpiu (340 g au avut ambele),
250-300 g spaghete,
1 ceapă,
2 căţei de usturoi,
1/2 ardei kapia,
1 cutie roşii decojite întregi (400 g),
5-6 fire pătrunjel verde,
sare,
piper,
1 linguriţă rasă busuioc uscat,
2 linguri ulei,
parmezan.
Mod de preparare:
Curăţăm ceapa şi o tocăm mărunt. Ardeiul kapia îl curăţăm de seminţe şi îl tăiem bucăţi potrivite. Usturoiul îl curăţăm şi îl tăiem feliuţe. Încingem uleiul într-o tigaie, adăugăm ceapa, usturoiul şi le înăbuşim 1-2 minute. Punem ardeiul kapia peste, lăsăm să se înmoaie şi acesta puţin, apoi venim cu tonul pe care îl scurgem bine de ulei. Tonul nu îl fărâmiţăm prea tare, mai lăsăm şi bucăţi mai mari. Tot acest amestec îl lăsăm la foc potrivit 4-5 minute. Roşiile decojite le băgăm în blender şi le facem pastă. Le încorporăm cu ingredientele din tigaie, potrivim gustul cu sare şi piper. Sosul îl fierbem la foc potrivit până se îngroaşă şi devine ca o pastă, circa 20 de minute, timp în care învârtim în el din când în când. Într-o oală punem mai multă apă cu sare şi o aşezăm pe foc. Când dă în clocot dăm drumul pastelor, eu le-am rupt în două, şi le lăsăm la fiert 12-14 minute, apoi le scurgem bine de apă. Când sosul este aproape gata presărăm busuioc, pătrunjelul verde tocat mărunt şi îl mai lăsăm cam 2 minute să fiarbă. Amestecăm spaghetele cu sosul. Ne aşezăm o porţie pe o farfurie iar deasupra radem parmezan.