Tort amandină – Din Laura
Ingrediente:
• Blat: 7 ouă; 7 linguri zahăr pudră; 3 linguri de lapte; 3 linguri de ulei; 3 linguri cacao; 7 linguri făină; un plic praf de copt.
• Cremă: 5 gălbenuşuri; 8 linguri de zahăr pudră, 3 linguri cacao, 250 g margarină, esenţă de rom;
• Sirop: o cană de zahăr, o cană de apă, esenţă de rom, o lingură de ness;
• Glazură: 150 g ciocolată neagră, 150 ml frişcă lichidă.
Mod de preparare:
1. Pentru blat: Se cerne făina şi se amestecă cu praful de copt şi cacao.
2. Se mixează albuşurile tare, amestecând câte o lingură de zahăr.
3. Când se întăresc, se adaugă laptele, uleiul, se amestecă bine cu mixerul într-o treaptă mică, apoi se adaugă, puţin câte puţin, făină, amestecând cu o spatulă, de jos în sus.
4. Se tapetează o formă de tort cu foaie de copt (diametrul de 28cm), se adaugă aluatul şi se dă la cuptor pentru 25 min.
5. Se verifică cu scobitoarea dacă este gata şi se lasă la răcit până a două zi, sau cel puţin 2 ore.
6. Pentru cremă, se topeşte margarina şi se mixează bine cu 4 linguri de zahăr, până se face ca o spumă. Se amestecă cu mixerul, pe bain-marie, gălbenuşurile cu restul de zahăr, până îşi dublează volumul, cam 10 min. Apoi se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom şi cacao. Se amestecă crema de gălbenuşuri cu spumă de margarină, apoi se lasă puţin la rece.
7. Pentru sirop, se caramelizează zahărul, apoi se adaugă apă, puţin câte puţin, romul şi nesul (se freacă cu puţin zahăr, apoi se pune).
8. Pentru glazură, ciocolata se rupe în bucăţi mici şi se pune pe foc împreună cu frişcă lichidă. Se amestecă până se topeşte ciocolata, apoi se lasă la răcit, până se asamblează tortul.
9. Se taie blatul în două, se însiropează, se pune crema (se opreşte puţină crema pentru decor), al doilea blat, însiropat şi el, glazură şi se ornează cu crema oprită.