Tort cazac – Iuliana Lako
Ingrediente pentru blat:
5 ouă , 1 lingură cacauă , 4 linguri făină, 5 linguri zahăr .
Crema
3 dl lapte, 1 budincă de vanilie, 100 g stafide albe, 3 linguri zahăr, 100 g ciocolată menaj, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 1 compot fructe de pădure, 1 gelatină, 6 dl frişcă vegetală Meggle, praf de copt .
Preparare:
Se separă gălbenuşurile de albuş. Albuşurile se bat cu telul cu puţină sare până obţii o spumă tare. După care se adaugă treptat zahărul şi se bate până ce zahărul s-a topit. După care se încorporează câte un gălbenuş, făină amestecată cu cacao şi praful de copt. Se tapetează o tavă de tort cu marginea detaşabilă cu hârtie pentru copt. Se toarnă compoziţia obţinută şi se pune în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 35 minute . Când blatul este gata se lasă la răcit după care se taie în două.
Cema:
Se amestecă budincă cu laptele , zahărul şi stafidele şi se pune la fiert până se îngroaşă . După care se dă deoparte şi se lasă la răcit. Se bate frişca bine răcită cu zahărul vanilat până obţii o spumă tare. Se pune gelatină în zeama de compot la deshidratat după care se încălzeşte puţin fără să fiarbă se adaugă în frişca bătută . Ciocolata se rup bucăţele şi se pune la topit pe baie de aburi. Jumăte din frişcă se încorporeaza în budinca răcită, iar în frişca rămasă se adaugă ciocolată topită şi fructele de pădure bine scurse .
Se ia un bol mare se unge cu margarina, dar eu am preferat să îl tapetez cu o folie că se scoate mai bine tortul din bol . Se toarnă crema cu ciocolată peste care vine blatul. Peste blat, vine crema cu stafide şi se astupă cu blatul rămas. Se presează cu mâna după care se pune la frigider pentru câteva ore. După se ia o farfurie se răstoarnă tortul şi se îndepărtează folia. Se ornează cu bombonele pentru decor sau ciocolată topită .