Tort cu ciocolată - Szerepi Adriana
Ingrediente:
Blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 6 linguri ulei, 8 linguri făină, 1 lingură praf de copt, 1 praf de sare
Crema: 300 g ciocolată neagră, 300 ml frişcă lichidă.
Glazura: 200 g ciocolată neagră, 2 linguri de lapte, 2 linguri de ulei
Ornare: 200 ml frişcă lichidă.
Pentru însiropat: 4 linguri zahăr, 250 ml apă, 1 lingură esenţă de rom.
Preparare
Se separă ouăle iar albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul şi se bate în continuare. Se adaugă gălbenuşurile, uleiul şi făina amestecată cu praful de copt. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă tapetată cu ulei şi făină şi se coace la foc potrivit până trece testul scobitorii. După răcire blatul se taie în 2.
Crema: ciocolata se rupe bucăţi mici şi se pune pe baie de abur cu frişca lichidă până se topeşte ciocolata dar să nu atingă punctul de fierbere. După răcire se lasă la frigider 2-3 ore după care se bate cu mixerul până îşi măreşte volumul şi devine o spumă tare.
Siropul: se pune apa cu zahărul şi esenţa de rom la fiert. Se fierbe 2-3 minute.
Asamblare: 1 foaie pandişpan se stropeşte cu siropul şi se pune o cantitate generoasă de cremă. Din cremă se opreşte puţin pentru a unge tortul într-un strat subţire. Se pune a doua foaie de pandişpan, se stropeşte cu sirop şi se îmbracă tortul în crema de ciocolată.
Glazura: se topeşte ciocolata ruptă bucăţi pe baie de abur, se adaugă laptele şi uleiul şi se omogenizează. Se toarnă peste tort şi se repartizează egal.
Se ornează cu frişcă după imaginaţia fiecăruia.