Tort de ciocolată, portocale şi nuci – Daniela Gherca
Ingrediente Blat:
• 4 ouă
• 200g zahăr
• 200g făină
• 140g unt la temperatura camerei
• 1 vârf de cuţit praf de copt
• 1 vârf de cuţit sare
• 1 linguriţă scorţişoară
• 1 linguriţă esenţă vanilie
• 120ml vin roşu
• 80g nuci
• 60g ciocolată
Crema 1:
• 500g frişcă lichidă
• 500g ciocolată neagră cu 52% cacao
• coajă de la 1 portocală
• puţină esenţă de portocală
• 30g unt
Crema 2:
• 200ml suc de portocale stors
• coajă de la 1 portocală
• 150g zahăr
• 20g amidon de porumb
• 4 gălbenuşuri
• 75g unt
• 250g frişcă bătută
Pentru sirop:
• 200ml apă
• 150g zahăr
• felii de portocală
• 20ml esenţă de portocală
• puţină esenţă de rom
Mod de preparare:
Untul împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr le batem cu mixerul până obţinem o crema, adăugăm pe rând gălbenuşurile şi vanilia, mai mixăm până încorporăm bine totul.
Ingredientele uscate, făină, sarea, praful de copt şi scorţişoară le amestecăm într-un bol cu o furculiţa, apoi le adăugăm treptat în compoziţia de unt mixând câteva secunde.
Punem şi vinul puţin câte puţin până omogenizăm bine totul. La final adăugăm şi ciocolată cu nuca, mărunţite cu un cuţit.
Albuşurile le batem spumă împreună cu restul de zahăr şi le încorporăm în compoziţie cu ajutoul unei spatule, de jos în sus. Turnăm compoziţia rezultată într-o tavă de 24cm tapetată cu ulei şi făină sau cu hârtie de copt şi dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 55 minute. Lăsăm să se răcească şi îl tăiem în 3 pentru a obţine 3 foi.
Pentru crema 1:
Frişca lichidă o punem într-un ibric împreună cu coajă de portocală şi o încălzim pe aragaz până la punctul de fierbere, între timp ciocolată o rupem bucăţele şi o aşezăm într-un bol, iar când frişcă lichidă a ajuns la punctul de fierbere răsturnăm peste ciocolată (ne ajutăm de o strecurătoare pentru a nu cădea şi coajă de portocală), lăsăm câteva minute, apoi cu o spatulă amestecăm până omogenizăm bine totul, adăugăm şi untul şi amestecăm din nou până îl încorporăm şi pe acesta în crema. Lăsăm să se răcească apoi mixăm bine împreună cu esenţă de portocală până când crema devine pufoasă.
Pentru crema 2:
Într-un ibric punem gălbenuşurile, zahărul şi amidonul, amestecăm cu un tel, iar peste punem sucul de portocale, coajă şi untul. Punem totul pe foc şi amestecăm continuu până când crema s-a îngroşat.
Răsturnăm crema în alt vas trecând-o printr-o strecurătoare şi o lăsăm să se răcească complet, apoi o mixăm bine împreună cu frişca bătută.
Pentru sirop:
Punem pe foc într-un vas apă, zahărul şi felii de la 2 portocale mai mici. Lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi adăugăm şi esenţele. Scoatem feliile de portocală pe o farfurie, iar cu siropul, insiropam bine foile. Cu feliile de portocale ornăm deasupra tortul (opţional)
Pentru asamblare:
Punem cremele în 2 posuri separate. Primul blat îl insiropăm bine, punem cremele în cercuri, prima dată crema cu ciocolată, apoi crema de portocală şi tot aşa..., aşezăm a două foaie, o însiropăm şi pe aceasta,
punem cremele la fel, aşezăm şi ultima foaie pe care o insiropam foarte puţin, apoi o îmbrăcăm cu restul de cremă de ciocolată. Cu crema de portocală rămasă am făcut nişte trandafiri pe margini, iar deasupra aşezăm feliile de portocală din sirop, am făcut nişte frunzuliţe de ciocolată şi am aşezat nişte bucăţi de miez de nucă!