Tort «şah» - Iuliana Lako
Ingrediente pentru blatul galben: 5 ouă , 1 lingură ulei, 5 linguri zahăr, 5 linguri făină, praf de copt.
Pentru blatul maro: 5 ouă, 1 lingură cacao, 1 lingură ulei, 4 linguri făină, praf de copt.
Cremă: 1 cană zahăr , 1 dl lapte, 2 căni nucă măcinată, esenţă de rom, 250 g margarină, 100 g ciocolată amăruie.
Mod de preparare
Se separă gălbenuşurile de albuş. Zahărul se mixează adăugând uleiul până devine albicioasă . Se adaugă spuma bine bătută şi făină amestecată cu praful de copt . Se tapetează fundul unei tăvi cu marginea detaşabilă şi se toarnă compozitia pentru blat. Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 20 minute. Când blatul este gata se lasă la răcit.
La fel se procedează şi cu blatul maro adăugând cacao . Când blaturile sunt reci se ia o farfurioară şi se decupează un cerc. Din cercul decupat cu ajutorul unei păhărel se decupează şi mijlocul .
Crema
Se pune laptele la foc cu zahărul şi se lasă până zahărul se topeşte. După care se adaugă nuca măcinată şi se lasă până se îngroaşă. Se ia crema de pe foc se lasă la răcit adăugând esenţA de rom . Margarina se mixează până devine spumoasă adăugând câte o lingură din compoziţia de nucă. Se mixează până obţii o cremă spumoasă.
Asamblarea
Se ia prima dată cercul mai mare se pune în interior cea de cacao şi în mijloc se pune cerculeţul galben. Se umple cu crema de nucă, iar deasupra se pune blatul începând cu cea de cacao, galbenă şi astupând mijlocul cu cea maro. Se îmbracă tortul cu crema de nuca rămasă. În mijlocul tortului se aşază o farfurioară, iar marginea vine glazurată cu ciocolată topită pe baie de aburi adăugând o linguriţă de ulei. Se poate decora după imaginaţie .