6 efecte ale fumatului asupra dinţilor
Fumatul este un viciu care te costă scump. Şi nu ne referim aici numai la partea materială, ci şi la sănătate. Efectele negative încep din gură şi fac ravagii în gât, stomac, plămâni, până la sânge şi inimă. Dar să ne oprim la primul contact pe care îl are tutunul cu organismul nostru – gura şi dinţii. Medicul stomatolog Oana Florea ne spune ce se întâmplă aici.
Îngălbeneşte dinţii
Nicotina se depune pe suprafaţa dinţilor, colorându-i în galben, chiar brun. Aceste depozite pot fi îndepărtate la igienizarea profesională, dar ele se vor depune rapid la loc. Îngălbenirea dinţilor e totuşi un detaliu cosmetic. Alte efecte mult mai grave trebuie amintite.
Cauzează paradontită
Fumatul favorizează inflamaţia aparatului de susţinere a dinţilor şi, de obicei, ajungem să o tratăm foarte târziu, deoarece sângerarea nu apare de la început şi nu ne dăm seama de stadiul afecţiunii.
„La fumători, vasele sunt îngustate şi fluxul sanguin diminuat, astfel că riscul de mobilitate dentară este mai mare decât la nefumători. S-a observat şi că, după diverse intervenţii chirurgicale orale, la fumători vindecarea este mai greoaie, cu mai mari riscuri de suprainfecţii”, spune medicul Oana Florea.
Se depune placă bacteriană
Aceasta conţine peste 300 de specii de bacterii şi, neîndepărtată la timp, duce la umflarea gingiei. Apoi, evoluează subgingival, spre rădăcina dintelui. Tratamentul este complex şi porneşte de la detartraj supragingival, chiuretaje în câmp închis cu asociere de antibiotice. La final, gingia trebuie să fie roz şi fermă.
Cariile
Fumul de ţigară afectează smalţul dinţilor, iar cariile apar mai frecvent decât la nefumători.
Mirosul urât al gurii
Fumul de ţigară usucă gâtul, inflamează sinusurile, afectează aparatul respirator şi favorizează apariţia infecţiilor respiratorii (faringită, sinuzită, amigdalită, bronşită).
Cancerul oral
Nu în ultimul rând, cel mai de temut risc este cel al cancerului oral sau orolaringian.