Bucovina miroase deja a cozonaci! Ce se întâmplă în „vitrina de tradiţii” a României

„Hai la joc nu sta-n loc”. O artistă, un taraf, zeci de oameni îmbrăcaţi elegant, pe proţap se frig meşteşugit o oaie şi un porc. În faţă se pregăteşte vânatul, pe un alt grătar zeci de porţii de bulz sfârâie plăcut împrăştiind miresme de mult uitate. Învăluită în miros de cozonaci, Bucovina a furat startul Sărbătorilor cu petreceri pe inima românului. 

După ce sunt împletiţi,  cozonacii sunt băgați în cuptor
După ce sunt împletiţi, cozonacii sunt băgați în cuptor

Cu aproape trei săptămâni înainte de Sfântul Nicolae, startul de la oraş al Sărbătorilor, reporterul Click! a fost să ia pulsul acestei perioade în „vitrina de tradiţii” a României, Bucovina. Paşii ne-au dus prin multe case, pe străzi şi dealuri. Sate în care muzica popu-lară este o emblemă a fiecărei case, unde gospodinele au început deja să se întreacă în cozonaci, dar fără emfază şi cu o candoare pe care noi, de exemplu la Bucureşti , am uitat să o avem.

La una dintre cele mai mari pensiuni din zonă, Somara din satul Găineşti din Bucovina Sucevei am asistat chiar şi la o petrecere pentru cei care au vrut să intre în Postul Crăciunului în stil mare. Sute de sarmale, porţii de bulz, kilometri de cârnaţi, calupuri imense de brânză, grătare ticsite de vânat, porci şi oi la proţap, au fost pregătite pentru a marca...începerea Postului Crăciunului. Românul când se distrează se distrează, iar în Bucovina o face ca la carte. Papilele gustative ale comesenilor, vrăjite de bucatele alese au fost gâdilate şi seduse şi de licorile puse pe mese. Sticle pântecoase pline cu vin alb, roşu sau rose, balerci pline cu rachiu au mers din mână în mână ca într-o mare frăţie a românului, aşa cum am învăţat în cărţile de citire că era românul odinioară. 

Peisajele mirifice ale  Bucovinei se împletesc perfect  cu ospitalitatea gazdelor
Peisajele mirifice ale Bucovinei se împletesc perfect cu ospitalitatea gazdelor
Pensiunile din Bucovina  sunt gata de oaspeți
Pensiunile din Bucovina sunt gata de oaspeți

Şcoala de cozonaci bucovineni

Costică Vodă a fost stăpânul proţapului.„Este artă şi precizie la prepararea berbecuţului şi a porcului. Am ţinut totul în baiţ 4 zile, am condimentat cu un amestec de ienibahar, boia, ardei iute, boabe de muştar şi totul ţi se topeşte în gură. Luaţi şi şorici să vedeţi”, ne îmbie românul nostru. Plăcintele cu brânză dulce şi stafide sau clătitele cu mere caramelizate şi nuci, dulceaţa de gutui sau afine pusă pe pâinea scoasă din cuptor au umplut ultimele locuri în burţile chiar şi ale celor mai stoici petrecăreţi. 

Oaspeții sunt așteptați  și cu purcei  la proțap
Oaspeții sunt așteptați și cu purcei la proțap
Umplerea  cozonacului  e meticuloasă
Umplerea cozonacului e meticuloasă
Bulzul se  pregătește în cuptor. FOTOGRAFII: Adrian Popescu
Bulzul se pregătește în cuptor. FOTOGRAFII: Adrian Popescu

A doua zi, la aceeaşi pensiune am fost martor la celebra pregătire a unui cozonac de Bucovina, alături de mai mulţi „cursanţi” sosiţi special din toată România.„Pentru un cozonac de un kilogram se pregătesc două bile de câte 500 de grame de aluat. Fiecare dintre ele se întind, se ung cu albuş de ou, se pune apoi umplutura de zahăr, cacao, după gust nucă, rahat. Cele două bucăţi de aluat se iau, se împletesc ca o coadă şi se bagă la dospit în cuptor cam 30 de minute”, ne povesteşte Elena, profesorul de cozonaci. Fiecare „cursant” a încercat să realizeze apoi propriul cozonac pe care l-a luat acasă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test rutier (2) jpg
plante jpeg
toaleta curatenie istock jpg
Tânăra cu bani Foto Freepik com jpg
aeroport  jpg
orase din romania colaj pixabay jpg
padure pixabay jpg
Gara de Nord din Timişoara înaintea demarării lucrărilor de modernizare FOTO Both
image
actualitate.net
image
actualitate.net