9 alimente pe care să nu le pui la congelator

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vara, avem tendinţa de a pune în congelator foarte multe alimente, pentru a le consuma cât mai reci sau pentru a le păstra prospeţimea. Însă, uneori, facem greşeli care ne costă. Pentru că, odată îngheţate şi dezgheţate, multe dintre ele se deteriorează şi nu le vei mai putea mânca. Jurnaliştii de la Huffingtonppost ne spun ce nu trebuie să congelăm.

Salata se ofileşte 

Odată ce ai pus-o în congelator, salata îşi va pierde prospeţimea, se va ofili, îşi va pierde aroma şi textura crocantă. Dacă vrei să păstrezi salata verde cât mai mult timp proaspătă, pune-o într-o pungă din hârtie şi depoziteaz-o în frigider, în compartimentul special pentru legume şi fructe. Atenţie! Nu o spăla!

Laptele îşi pierde textura

 Ai congelat laptele? Vei fi surprinsă să vezi că, odată dezgheţat, laptele va face cocoloaşe, iar grăsimile se vor separa de apa pe care o conţine lichidul. În cazul în care vrei să foloseşti laptele la gătit, atunci nu prea ne interesează textura acestuia. Însă, pentru a-l dezgheţa corect, scoate recipientul din congelator şi ţine-l pentru mai multe ore în frigider. 

Brânza se fărâmiţează

Brânza are un termen de valabilitate destul de prelungit, nu este nevoie să o congelezi. Dacă pui la congelator  brânză cu consistenţă tare, după dezgheţare aceasta va deveni sfârâmicioasă şi cu o textură făinoasă. Dacă pui la îngheţat brânză cu consistenţă moale, aceasta se va cristaliza. Brânza este un aliment destul de delicat şi nu ar trebui supusă şocurilor termice. 

Ouăle se sparg

Ouăle se depozitează în frigider dar nu pe raftul de pe uşă. Ţine-le într-un cofraj pe unul din rafturi, cât mai în spate. Dacă le pui în congelator, se vor sparge. Motivul? Odată ce ajung la temperatura de îngheţ, albuşul şi gălbenuşul se solidifică şi îşi măresc volumul. Atunci se sparge coaja. 

Fructele şi legumele bogate în apă se înmoaie

 Fructele şi legumele bogate în apă precum pepenele, castraveţii, roşiile, strugurii nu se pun în congelator. Apa care se regăseşte în compoziţia acestor fructe şi legume va îngheţa, iar odată dezgheţate, alimentele vor deveni veştede, ofilite, cu o textură moale. 

Ingredientele din iaurt se separă

 Iaurtul nu se congelează pentru că, odată dezgheţat, îşi va modifica textura. Nu vei mai dori să-l consumi deoarece grăsimile şi apa care se regăsesc printre igredientele sale se vor separa. Nu va fi bun decât dacă îl vei folosi la gătit. 

Cartofii devin făinoşi 

Cartofii conţin o mare cantitate de apă care se va cristaliza, odată îngheţată. Când îi vei decongela, vei observa că au o textură modificată şi vor fi foarte moi. Nici cartofii fierţi nu se pun la congelator deoarece, după ce îi vei scoate, vor deveni sfărâmicioşi şi făinoşi. 

Alimentele prăjite nu mai sunt crocante

Partea cea mai bună dintr-o pulpă de pui prăjită este chiar suprafaţa acesteia crocantă. Nu este recomandat să depozitezi alimentele prăjite în congelator pentru că, după dezgheţare, îşi vor modifica textura. În loc să mănânci o pulpă de pui crocantă, vei consuma o bucată de carne moale şi deloc apetisantă. 

Frişca nu mai este pufoasă 

Dacă vei congela frişca, atunci când se va dezgheţa, vei observa o modificare în textura acesteia. Apa şi grăsimile pe care le conţine se vor separa, iar produsul nu va mai putea fi folosit. Îşi va pierde textura fină, pufoasă şi aerată.

Uite cum păstrezi fructele şi legumele proaspete!

Pentru a le păstra cât mai proaspete, legumele şi fructele se ţin la rece, atât în frigider, cât şi la congelator. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare ne spune cum trebuie să procedăm.Ţii legumele în frigider? Pune-le în pungi de hârtie!Legumele şi fructele se depozitează corect în frigider, la maximum 4 grade Celsius, ambalate în pungi de hârtie. Nu le ţine în pungi din plastic pentru că acestea transpiră şi păstrează legumele în umezeală. Nu folosiţi la ambalarea lor folie din aluminiu! Legumele care se păstrează în frigider nu se spală. Altfel, rişti ca ele să putrezească din cauza umezelii la care sunt expuse. De asemenea, nu tăia codiţele sau frunzele decât în momentul în care vrei să consumi legumele respective.Spală-le şi taie-le cubuleţe dacă le congeleziFoarte multe legume şi fructe se pot congela. Excepţie fac cele care conţin o cantitate mare de apă. Spală legumele şi fructele, îndepărtează seminţele, codiţa sau frunzele, taie-le cubuleţe şi pune-le în pungi închise ermetic. Dacă vrei să foloseşti legumele congelate la gătit, pune-le îngheţate în oala cu mâncare. Nu aştepta să se decongeleze la temperatura camerei pentru că îşi vor pierde vitaminele. În cazul verdeţurilor, spală bine firele de pătrunjel, mărar sau leuştean, scurge-le pe un prosop absorbant, îndepărtează codiţele şi pune verdeaţa în pungi de hârtie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
1 84354 original jpg jpeg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
vizual craciunite jpg
image png
find the star min jpg
image png
masini trafic  Foto carVertical jpg
table istock jpg
sursa pro (3) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net