Amigdalita cronică. Tot ce trebuie să ştii despre această infecţie

Ultima actualizare:

    Amigdalita care persistă mai mult de şase luni se poate trata chirurgical.www.clicksanatate.ro
Amigdalita care persistă mai mult de şase luni se poate trata chirurgical.www.clicksanatate.ro

Amigdalita este una dintre cele mai frecvente boli şi se întâlneşte mai ales la copiii care sunt în colectivităţi. Însă şi adulţii pot face o astfel de boală. Atunci când se agravează, medicii recomandă scoaterea amigdalelor, însă pentru situaţii mai uşoare, o gargară cu apă sărată poate duce la vindecare. Dacă este vorba de îmbolnăviri dese, avem de aface cu amigdalita cronică. Iată ce trebuie să ştii despre această boală şi tratamentul ei.

Amigdalele sunt de fapt două formaţiuni de ţesut limfatic, localizate de o parte şi de alta a gâtului. Sunt soldaţii din prima linie de luptă contra infecţiilor gâtului şi căilor aeriene superioare. Rolul lor este de a opri şi anihila bacteriile şi virusurile care ar putea provoca infecţii în organism. În mod normal, amigdalele opresc bacteriile inspirate prin nas şi gură şi permit celulelor imunitare să le elimine înainte de a intra în organism.

Amigdalita apare atunci când capacitatea amigdalelor de a face faţă infecţiilor este depăşită. Este o boală contagioasă și se propagă ușor de la un pacient la altul. Este important de știut faptul că la colectivitate, fie că vorbim despre grădiniţe sau şcoli este suficient ca un singur copil să sufere de amigdalită pentru ce toţi ceilalţi să contracteze boala.

Cele mai frecvente cauze de amigdalită sunt infecțiile bacteriene sau virale. Streptococii de grup A sunt provoacă  5% – 20% din amigdalite.

În funcţie de elementul care o declanşează, amigdalita poate fi bacteriană sau virală, iar referitor la recurenţa bolii, aceasta poate fi acută sau cronică.

Amigdalita acută este cauzată de bacterii sau virusuri şi se vindecă în cel mult două săptămâni. Însă, de obicei durează circa 5 zile. De forma acută suferă cel mai adesea copiii.

Cum se manifestă amigdalita cronică

În foarte multe cazuri, amigdalita cronică poate fi confundată cu răceala sau gripa, pentru că simptomele ei sunt asemănătoare cu cele ale acestor afecțiuni. Astfel, pacienţii au prezintă dificultăţi la înghiţire, amigdale inflamate, roşii sau cu puncte de culoare albă, cu puroi. Organismul încearcă să se apere de atacul bacteriilor și a virusurilor și crește temperatura la peste 38 de grade în încercarea de a le distruge, potrivit sfatulmedicului.ro. Apar durerile de urechi, acestea iradiind de la amigdale, fiind ştiut faptul că nasul, gura și urechile sunt conectate între ele. De asemenea, durerea de la nivelul amigdalelor poate cauza și migrene supărătoare, dureri de cap puternice și greu de ignorat.

Citeşte şi: Nu tratați amigdalita și otita? Vă expuneți la riscuri foarte grave!

Un alt simptom al amigdalitei cronice criptice este respiraţia urât mirositoare. Bacteriile sunt cele responsabile de această problemă. Pentru că ​amigdalele sunt situate în apropierea corzilor vocale, vocea pacientului este schimbată. Cei care suferă de amigdalită au vocea răgușită și în unele cazuri își pot pierde temporar vocea.

O altă problemă este dificultatea în mișcarea gâtului din cauza durerilor puternice și a inflamării amigdalelor.

Dificulatea în respiraţie şi rinoreea sunt şi acestea simptome ale amigdalitei.

Amigdalita cronică criptică

Medicii spun că amigdalita cronică reprezintă inflamaţia cronică a amigdalelor palatine apărută în urma infecţiilor acute repetate ale acestora. Această boală este favorizată de către structura criptică a amigdalelor (aspect „ciuruit” al amigdalei), de bolile infecto-contagioase, de alergie, de poluarea atmosferică, de condiţiile de viaţă necorespunzătoare.

Există mai multe forme ale amigdalitei cronice: hipertrofică (mărită de volum), sclero-atrofică (micşorată de volum), cazeoasă (criptică) şi infecția de focar, potrivit jurnaldesanatate.ro

 Amigdalita cronică la adulţi

Adulții au mai rar de-a face cu amigdalită, însă și ei se confruntă cu simptomele clasice în cazul îmbolnăvirii dureri în gât, cefalee, dificultăți la înghițire. Numai că sunt mulţi adulţi care au dezvoltat o sensibilitate a amigdalelor şi se inflamează ori de câte ori vin în contact cu bacterii sau virusuri.

Amigdalita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul copiilor. Ea se propagă ușor în colectivități, deoarece copii au un sistem imunitar în dezvoltare și nu sunt la fel de riguroși când vine vorba despre igienă. În cazul copiilor, amigdalita este considerată un „rău necesar”, deoarece ajută organismul să-și dezvolte imunitatea.

Odată cu intrarea în colectivitate, copilul vă avea mai multe episoade de „roșu în gât”, simptomele la copii fiind durerea în gât, febra, dureri de urechi.

Medicii spun că tratamentul amigdalitei cronice este de regulă chirurgical, cu excepția cazurilor cu contraindicații absolute sau relative. Dacă se ajunge la operaţie, aceasta este de 3 feluri: se pot scoate amigdalele (amigdalectomie) , se îndepărtează parţial ţesutul amigdalian (amigdalotomie) sau se distrug criptele amigdaline (criptoliză).

Citeşte şi: Când e necesară operaţia de amigdalită

Trebuie precizat că ultimele două tipuri de operații sunt efectuate cu ajutorul radiofrecvenţei. Această interveţie are o  precizie deosebită, sângerare redusă, suferinţă minimă şi recuperare rapidă.

După operaţie, pacientului i se pot administra tratamente antiinflamatorii și antalgice şi i se recomandă să evite consumul de alimente dure (ce pot răni sau declanşa sângerări locale ale zonei operate) sau de băuturi fierbinți. Medicii susţin că recuperarea se face în termen de 7 zile după intervenție.

Amigdalele joacă, în definitiv, un rol important în protejarea organismului de microbi, astfel încât odată extirpate, organismul nostru este mai vulnerabil. Corpul este mai expus la îmbolnăviri în lipsa lor, astfel încât medicii evită de obicei aceasta variantă de tratament.

Amigdalita cronică tratament naturist

Pe lângă tratamentele prescrise de medic, pacientul trebuie să ia măsuri cu privire la alimentație și factorii de mediu ce pot agrava simptomatologia. Iată şi câteva de metode de tratament naturiste.

Gargara cu apă cu sare este o metodă des folosită pentru durerile de gât. Această metodă naturistă a fost acceptată şi de medici.  Sarea are proprietăți antibacteriene, iar gargara cu o linguriță de sare dizolvată într-un pahar cu apă călduță poate ameliora amigdalita arată un studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine.

Citeşte şi: Leacuri care te scapă de amigdalită

Sucul de varză. Se bea un pahar pe zi (în care se pune o linguriţă de miere). Se agită bine până la dizolvare. Se fac mai multe gargare, apoi lichidul se înghite. Varza are o acţiune emolientă puternică, antiseptică şi antiinflamatoare.

Sucul de urzică. Se bau 1-2 pahare/zi. Este extrem de bogat în clorofilă şi un excelent purificator pentru sânge. Acest preparat anihilează radicalii liberi, remineralizează şi vitaminizează organismul, are puternice efecte depurative, stimulează procesele de hematopoieză şi are efecte antiinflamatoare şi antitumorale.

Efecte asemănătoare au şi napii sau guliile.

Măceşele conţin o bogăţie de vitamine C, A, B, B2, PP, K. Mulţi herbalişti consideră că măceşele, cel puţin cele proaspete, în ce priveşte cantitatea de vitamina C sunt net superioare portocalei (de 8 ori mai mult, după unele surse). 100 grame de măceşe furnizează de 7 ori necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult. Consumaţi 1 pahar de nectar de Măceşe, preparat după următoarea reţetă: se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu sau chiar după ce dă frigul. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească puţin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust. Băutura se păstrează la rece şi întuneric, în sticle astupate ermetic. Măceşele le puteţi adăuga şi în lunile de iarnă, chiar şi în martie, fiind moi, potrivit calivita.bio-sanatate.com.

Mierea propolizată - este un remediu antiinfecţios excepţional pentru căile respiratorii având şi efecte imunostimulatoare foarte puternice. Se obţine punând în 8 linguri de miere 4 linguriţe de tinctură de propolis (se găseşte în magazinele naturiste şi apicole), după care se amestecă bine până se omogenizează. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni.

Hidratarea corpului este importantă în lupta cu orice fel de afecțiune, însă în răceli, gripa și amigdalite este un factor esențial și poate reduce perioada de vindecare.

​Umidificarea aerului. Când aerul este uscat, bacteriile și virusurile se înmulțesc mai repede, iar pentru sănătatea căilor respiratorii este important că în locuință să menținem nivelul umidității intre 50 și 55%.

Odihna.O perioada de repaus ajută organismul să-și canalizeze toate forțele spre a elimina agenții patogeni.

Evitarea fumului de țigară - Fumul de țigară conține sute de substanțe toxice, fiind iritant pentru sistemul respirator. Expunerea la fumul de țigară prin fumat activ sau pasiv ar trebui evitată complet.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net