Atenţie! A venit sezonul enterocolitelor şi al ciupercilor din bazine
Vara a venit cu vreme frumoasă, soare şi chef de vacanţă aproape că am uitat de răceli, gripă şi alte boli care sunt favorizate de vremea rece. Medicii spun însă că nu trebuie să lăsăm garda jos pentru că alte probleme ne pândesc acum. Enterocolitele sunt tot mai frecvente, iar bolile de piele luate din piscine au devenit duşmani de temut pentru sănătatea noastră.
Enterocolita este o problemă medicală mereu actuală. Însă sezonul vară-toamnă se asociază cu frecvenţa maximă a acestor cazuri. Este, de fapt, „o afecţiune a tractului digestiv determinată de infecţii diverse, cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziţi. Manifestările obişnuite ale enterocolitei sunt emisia de scaune numeroase, moi, însoţite sau nu de greaţă, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane, alterarea stării generale”, scrfie dr. Dr. Tatiana Carata-Dejoianu, medic specialist Medicină generală şi Epidemiologie, pe site-ul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”.
Enterocolitele sunt produse de bacterii, cum ar fi Salmonella, Shigella, Escherichia coli, virusuri - enterovirusuri, rotavirusuri, virusul Norwalk, adenovirusuri, ciuperci , cum e candida, în special la pacienţii care au primit anterior tratamente prelungite cu antibiotice şi paraziţi cum e Giardia.
CITEŞTE ŞI: Ce să mănânci în caz de enterocolită
Infecţiile cu Escherichia coli fac ravagii printre copii
Cei mai expuşi la astfel de probleme sunt copiii, iar acestea pot fi letale pentru ei. În ultima perioadă au apărut tot mai multe cazuri ce ar fi putut fi evitate. Infecţia cu Escherichia coli se mai numeşte şi boala mâinilor murdare, iar „transmiterea bacteriei se face adesea pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale fie de la o persoană la alta, mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, prin contact direct sau obiecte contaminate”, a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe la Spitalul „Nicolae Oblu” din Iaşi.
Suspiciunea de infecţie este legată de apariţia crampelor şi a durerilor abdominale intense (spontan şi la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă), greturi, vărsături, iar febra poate fi mică sau absentă. Medicii spun că unele persoane pot fi asimptomatice dar pot transmite boala (purtători sănătoşi).
Potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru, „Copiii dezvoltă mai frecvent infecţii cu serotipul E. coli O157:H7 (aparţine E. coli enterohemoragic) comparativ cu adulţii. Această tulpină este deosebit de periculoasă deoarece are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potenţial letal. Trebuie reţinut, în acest caz, că starea pacienților se poate degrada foarte rapid”.
Semnele care ar trebui să ne alarmeze şi să ne trimită imediat prezentarea la medic sunt febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare generalizată, micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie, hematoame ce pot semnala apariţia unor complicatii renale sau hematologice.
Citeşte şi: Cum îţi protejezi copilul de enterocolită
Specialiştii spun să nu amânăm prezentarea de urgenţă la medic în cazul în care pacientul prezintă diaree explozivă, cu sânge sau care trenează peste 48 de ore, dureri abdominale intense, ameţeli, iritabilitate, confuzie ori micţiuni rare.
Cum să ne ferim de bacteriile care produc boli grave
Doctorul Tudor Ciuhodaru ne spune câteva reguli de bun-simţ care ar trebui respectate pentru a evita îmbolnăvirile.
1. În primul rând trebuie respectate cu stricteţe regulile de igienă individuală şi a celor legate de manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor.
2. Spălatul corect pe mâini, cu apă şi săpun ne scapă de multe probleme. Spălatul pe mâni corect se face minim 30 de secunde, pe ambele feţe, insistând pe pliurile de flexie şi unghii, de fiecare dată când schimbaţi scutecele sau hainele copilului, utilizaţi toaleta sau gătiţi.
3. Utilizaţi scutecele de unică folosinţă, prosoapele individuale.
4. Spălaţi periodic cu dezinfectant robinetele chiuvetelor şi toaletele sau cada.
5. Spălaţi atent ustensilele (cuţite, furculiţe, farfurii) şi recipientele din bucătărie înainte şi după ce vin în contact cu alimentele cu risc.
6. Consumaţi doar apă din surse sigure, carne preparat suficient termic, lapte pasteurizat, legume şi fructe spălate corespunzător sub jet de apă.
Pericolele din piscine
O activitate distractivă şi răcoroasă pe timp de caniculă este înotul. Ştrandurile sunt foarte aglomerate în această perioadă. Cei care frecventează astfel de locuri se pot îmbolnăvi deoarece înghit apă contaminată fie cu diverse bacterii, fie cu substanţe toxice folosite la dezinfectare. Sunt mai multe boli transmisibile grave care pot fi contactate în timpul înotului în piscinele publice.
Una dintre aceste boli este Hepatita A, asociată frecvent cu contaminarea apei potabile, iar problema se poate agrava atunci când reţeaua de canalizare este suprasolicitată din cauza ploilor abundente sau a inundaţiilor. În ceea ce priveşte contactarea acestui din bazinele de înot, se poate evita prin îmbunătăţirea igienei şi respectarea măsurilor sanitare.
Dermatofitia piciorului, o micoză produsă de o ciupercă microscopică, poate fi luată cu uşurinţă atunci când se merge descult pe marginea piscinei, la saună sau la duşurile comune. Infecţia afectează de obicei pielea din spaţiile dintre degete, talpă şi unghii. Este o boală favorizată de transpiraţia abundentă şi se extinde atunci când încălţămintea nu lasă piciorul să respire.
Citeşte şi: Ce trebuie să ştii despre ciuperca piciorului
Otita de piscină este o afecţiune la care suntem expuşi pe toată perioada verii. Este provocată de o ciupercă microscopică prezenta în apa piscinelor. Simptomele otitei de piscină sunt durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern.
Pitiriazisul, o micoză a pielii produsă de o ciupercă microscopică (Pitiriazis versicolor) este o altă boală pe care o putem lua uşor din ştrand sau prin utilizarea unui şezlong fără prosop personal.
Citeşte şi: Ce este otita, cât este de periculoasă şi cum se tratează, Sfatul specialistului
Furunculii sunt afecţiuni ale foliculilor piloşi care sunt generaţi de bacterii, cum sunt stafilococii prezenţi în apa piscinelor. Aceştia sunt localizaţi mai ales pe gambe şi coapse, dar pot fi şi pe braţe, fese şi regiunea genito-anală.
Conjunctivita de bazin este produsa de o bacterie numită Chlamydia trachomatis. După 2-19 zile de la contactul cu apă infectată, apare secreţia conjunctivală purulentă şi înroşirea ochilor. În afară de conjunctivita bacteriană, tot din apa bazinelor mai poate fi luată şi o formă chimică de conjuctivită, cauzată de substanţele cu care apa a fost dezinfectată.
În afară de aceste boli, medicii spun că nu suntem total feriţi de răceli care sunt favorizate, în special, de expunerea organismului la diferenţe mari de temperaturi.