Ce beneficii are anasonul pentru sănătate

Ultima actualizare:

    Anason
Anason

Anasonul este consideat o plantă minune pentru că are multiple beneficii pentru sănătate. Este folosit drept condiment în diverse mâncăruri, se poate consuma sub formă de ceai, este utilizat în aromaterapie sau ca ingredient în diverse reţete de produse cosmetice. Se foloseşte în medicina tradiţională, însă sunt mulţi doctori care prescriu ceai de anason în situaţii de stres.

Anasonul este o plantă extrem de aromată. Este originar din Orientul Apropiat. Anasonul este o plantă anuală aromatică, erbacee, putând atinge o înălțime de 60 – 80 cm. Perioada de înflorire este iunie - septembrie. Florile sunt de culoare alb-gălbui şi fructele sunt cenuşii aromate şi cu gust uşor dulce. Le ştim drept seminţe de chimen dulce.  Frunzele sunt puține și rare.

Ce trebuie să ştii despre anasonul stelat

Anasonul stelat este fructul unui copac care creste în Asia. Fructele se coc înainte de a se coce. Este folosit drept condiment sau plantă medicinală ce tratează greaţa și flatulența, durerea de cap şi tusea. Este folosit în caz de vărsături şi stres şi creşte pofta de mâncare. Este utilizat şi pentru colici în cazul copiilor mici.

Mai mult, anasonul stelat are proprietăți antispasmodice și este folosit în producerea medicamentului Tamiflu, eficient împotriva gripei aviare.

Anasonul stelat este recomandat mamelor care alăptează pentru că ajuta la creșterea cantității de lapte, iar în medicina populară este folosit pentru a facilita nașterea, creșterea libidoului și pentru a diminua disconfortul menopauzei.

Se mai foloseşte şi în tratarea reumatismului, iar semințele pot fi mestecate pentru împrospătarea respirației.

Anasonul stelat este folosit şi pentru gătit ca şi condiment în diferite feluri de mâncare, datorită aromei deosebite. Poate fi pus în tocănițe, dar și în ceaiurile cu gheată.

De totdată, uleiul de anason stelat este eficient împotrivă păduchilor.

Specialiştii avertizează însă să avem mare grijă la tipul de anason. Acesta trebuie să fie chinezesc. Cel japonez este toxic când este ingerat.

De asemenea, nu trebuie să se confunde cu anasonul. Acestea se numesc oarecum la fel pentru că au cam aceeași aromă, însă sunt folosite pentru cu totul altceva.

Fructele de anason se folosesc în scop medicinal. Acestea au dimensiunea de 3-5 mm, o formă aproximativ ovoidală, mai subţire la unul din poli, au un miros caracteristic, plăcut, aromat. Se recoltează în lunile august-septembrie. Fructele mai sunt folosite şi în industria alimentară că aromatizant.

Anasonul are proprietăţi stomahice, carminative, eupeptice, antispastice. Substanţele active din anason stimulează secreţiile glandelor salivare, gastrice şi intestinale, biliare şi mamare. Acţiunea asupra căilor respiratorii se concretizeazã în efectul expectorant, de calmare a tusei, potrivit doc.ro.

Nu este indicat în gastrite, ulcer gastric şi duodenal, enterocolite acute şi cronice. În doze prea mari, uleiul volatil poate să ducă la apariţia unor manifestãri toxice iniţial concretizate prin stare de excitaţie apoi fenomene de paralizie musculară, tremor, stare de euforie sau somnolenţă. Poate produce sensibilizare la soare, deci se recomanda evitarea lui pe timpul expunerii la soare

Anasonul nu este recomandabil în sarcină sau luat impreună cu suplimente cu fier.

De asemnea, anasonul trebuie administrat cu precauţie la copiii mici.

Ceaiul de anason

Infuzia de anason se prepară din jumătate de linguriţă de fructe zdrobite, la  o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-20 de minute, după care se strecoară. Se beau cel mult 3 căni pe zi. Pentru stimularea poftei de mâncare se bea cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Pentru calmarea colicilor la sugari se prepară o infuzie mai slabă din 6-8 fructe la 100 ml de apă. După răcire şi strecurare, se dau 3-6 linguriţe, în funcţie de vârstă. La copiii peste 5-6 ani, dozele sunt asemănătoare cu ale adulţilor.

De asemenea, pentru stimularea secreţiei lactate la mamele care alăptează se poate folosi o infuzie preparată din anason în amestec cu chimen sau fenicul.

Ceaiurile nu se păstrează mai mult de o zi, iar administrarea îndelungată nu este de dorit.

Ce preţ are anasonul şi unde se găseşte

Anasonul stelat se găseşte în majoritatea supermarket-urilor şi în magazinele de top plafar. Preţul lui variază în funcţie de gramajul pachetului şi de firma importatoare sau distribuitoare.

Astfel, un pachet de anason stelat de 50 de grame poate costa între 5 lei şi 6.50. însă puteţi găsi şi variante mai ieftine, la un gramaj mai mic. De exemplu, o punguţă cu 40 de grame de steluţe de anason costă 4.50.

Dacă optaţi pentru uleiul esenţial de anason, trebuie să ştiţi că acesta se găseşte în mai toate supermarket-urile şi preţul este cuprins între 6.50 şi 10 lei, un recipient de 10 ml.

Citeşte şi: 

Anasonul, remediu excelent pentru stomac

Scapă de laringită cu anason

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net