Ce înseamnă intervenția de montare a unui stent la inimă, suferită de Cornelia Catanga

Ultima actualizare:

    Cornelia Catanga a ajuns la spitalfoto: captura Facebook
Cornelia Catanga a ajuns la spitalfoto: captura Facebook

Bolile cardiovasculare sunt printre pricipalele cauze de deces în românia. Rapoartele medicale arată că, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece pacineți nu supravieţuieşte. De altfel, în fiecare zi în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic. Cornelia Catanga a suferit un stop cardio-respirator, iar medicii au decis să îi monteze un stent.

Cunoscuta artisă a ajuns la spitalul de Urgență Floreasca după ce i s-a făcut rău, în timp ce se afla la plimbare cu fiul ei, Alexandru. Starea artistei era incertă, iar medicii nu doreau să dea niciun pronogstic referitor la șansele de supraviețuire. După ce i s-a fpcut o coronografie, echipa medicală a decis să-i monteze un stent la inimă. Acum vedeta se află internată la terapie intensivă.  

Anul trecut, artista a fost internată, fiind diagnosticată cu retinopatie pigmentară evolutivă.

Operația de montare a unui stent este o procedură medicală minim invazivă, prin care se restabilește fluxul sangvin normal la nivelul mușchiului inimii printr-o arteră coronară îngustată sau blocată.

Stentul este de fapt un tub de dimensiuni mici pe care medicul îl introduce într-o arteră și are rolul de a reseta presiunea sângelui sau a altor fluide, în funcţie de locul în care este amplasat. Este  fabricat fie din plastic, fie din oţel.

Ce înseamnă operația de montare de stent la inimă

Medicul îţi va face o anestezie locală şi-ţi va introduce un stent în zona blocată, având în vedere faptul că este o procedură non-invazivă. Incizia se face de obicei prin brat sau antebraţ, iar în unele cazuri stentul are în capăt o camera mică de luat vederi care să-i permită medicului să urmeze traseul corect, scrie CSID.ro.

În timpul procedurii se poate utiliza o tehnică de imagistică numită angiogramă pentru a ajuta la ghidarea stentului prin vasul de sânge.

Având la îndemână ustensilele potrivite, medicul va localiza vasul cu probleme în care va instala un stent. După montarea lui, doctorul va închide incizia. Toată procedura durează până la două ore.

Însă trebuie să se țină cont de faptul că introducerea unui stent la inimă poate produce anumite efecte şi riscuri cum ar fi:

• Reacţie alergică la medicamentele folosite în timpul procedurii

• Probleme de respiraţie cauzate de anestezie

• Sângerări

• Blocarea arterei

• Cheaguri de sânge

• Un atac de cord

• Infectarea vasului de sânge

• Reîngustarea arterei afectate

Cu toate acestea, utilizarea unui stent oferă mai multe şanse pacienţilor pentru că limitarea fluxului sanguin sau a vaselor blocate poate crea consecinţe grave şi mortale.

Care sunt semnele care ne spun că urmează un infract

Medicii ne transmit să avem grijă la semnele care ne arată că poate urma un infract:

1. Durerea sau disconfortul, cu alte localizări: la nivelul gâtului. braţelelor, umerilor sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare,

2. Senzaţia de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.

3. Greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

7 metode pentru prevenirea unui infarct

Conferențiarul universitar dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență ne arată câteva metode prin care se poate preveni un infract:

1. Renunţați la fumat.

2. Reduceți stresul.

3. Faceți mişcare.

4. Slăbiți

5. Controlați tensiunea arterială.

6. Faceți un Ekg.

7. Verificăţi nivelul colesterolului şi glicemiei.

Statisticile arată că la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece nu supravieţuieşte. De asemenea, în fiecare zi în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic. Tudor Ciuhodaru mai spune că unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an.

H3 Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces

De altfel, statisticile OMS arată că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. 17,9 milioane de persoane au murit din cauza acestora într-un singur an (31% din numărul total al deceselor).

Tudor Ciuhodaru mai spune că statisticile medicale arată o previziune sumbră. Boala coronariană vă rămâne tot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani ( 12,2 % din mortalitatea generală). ”Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept ,,atacuri de panică”). Infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaților) este tot mai frecvent la femei. Vărsta nu mai este un factor de siguranță. Înainte era apanajul celor de peste 65 de ani dar …acum a crescut de 3 ori numărul de cazuri la tineri (am tratat pacienți și de 30-35 de ani)”.

Medicul mai spune că în acest caz, recunoașterea și reacția rapidă sunt esențiale. ”În România prevenţia este la pământ. Nu există educație pentru sănătate sau programe naționale de diagnostic precoce (screening). În Norvegia după un program care a durat 15 ani, în care pacienţii au fost educați să se prezinte la analize, incidenţa afecţiunilor cardiovasculare a scăzut cu 80%.  Sunt două soluții. Am propus introducerea orelor de educație pentru sănătate ca disciplină școlară precum și a celor de prim ajutor (și în școli dar și la cursurile din școlile de șoferi). Proiectele de lege sunt în Parlament”, a mai explicat Ciuhodaru.

Ce persoane publice au mai suferit operații de montare de stent

Actorul Florin Busuioc a suferit, în noiembrie 2018, un stop cardiac, chiar în timpul piesei Central Park, reprezentația de la Craiova. În timp ce i se făcea resuscitarea, inima lui Busu i s-a mai oprit de două ori. Actorul a fost practic resuscitat de trei ori. A urmat o intervenție chirurgicală urgentă: montarea unui stent la inimă.

Și Ion Iliescu, fostul președinte al României are nu mai puţin de 6 stent-uri montate, ultimul fiind pus de medicii unui spital din Franţa.

Fostului premier Mihai Tudose i-au fost montate două stent-uri, în luna martie a acestui an, după ce a ajuns la spital în stare gravă. Politicianul se afla la o întâlnire când i s-a făcut rău.

Și Leo de la Strehaia are montate două stent-uri la inimă după ce, în martie 2015 a ajuns în stare gravă la spital

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
W Buffet webp
black friday foto unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net