Cele mai bune ceaiuri în răceală şi gripă

Ultima actualizare:

Ceaiurile din plante medicinale reprezintă un remediu de bază atunci când eşti răcit. Pe lângă faptul că te ajută să te hidratezi mai bine, ele vin cu o mulţime de beneficii date de principiile active din plante.

Consumă-le încă de la primele semne ale bolii şi te vei simţi mai bine. Iată care sunt cele mai indicate, în funcţie de simptomele pe care le ai.

Desfundă nasul

Uleiurile volatile din eucalipt, cimbru, ciuboţica cucului sau busuioc descongestionează căile respiratorii, iar căldura lichidului fluidizează secreţiile nazale.

Calmează durerea în gât

Lichidele călduţe din anumite plante medicinale pot fi adevărat balsam pentru gâtul inflamat. Aici sunt recomandate plante bogate în mucilagii, care reduc iritaţia mucoaselor. Printre acestea: rădăcina de lemn dulce, frunzele de pătlagină, lichenul de piatră şi florile de tei. Efect emolient, calmant şi cicatrizant au şi ceaiurile de muşeţel şi gălbenele, remedii ce pot fi folosite într-o mulţime de alte afecţiuni şi care nu trebuie să-ţi lipsească din casă.

Potolesc tusea

Dacă tusea este seacă, e nevoie de plante medicinale cu efect calmant şi emolient: scai vânăt, soc, nalbă mare, lichen de piatră, lemn dulce. Dacă tusea este cu expectoraţie, mizează pe plante care să fluidizeze secreţiile bronşice, cum ar fi: cimbrul, cimbrişorul, pătlagina, rădăcina de iarbă mare.

Te ajută să transpiri

Au proprietăţi sudorifice: scoarţa de salcie, florile de soc, roiniţa, lumânărica, cimbrul, creţuşca. Prin transpiraţie, scade febra, se elimină toxinele din organism şi se grăbeşte vindecarea.

Întăresc imunitatea

Pe primul loc amintim ceaiul de echinacea. Această plantă este renumită pentru puterea ei de a stimula imunitatea şi, în plus, are efect antibacterian, antiinflamator, antiviral, scurtând perioada de convalescenţă. Pline de vitamina C sunt şi ceaiurile de fructe de pădure (măceşe, afine, cătină). 

Reduc durerea de cap

Acest simptom este frecvent şi supărător mai ales în caz de gripă. De ajutor în acest sens sunt ceaiurile de muşeţel, roiniţă, ginkgo biloba, scoarţă de salcie.

Ca să scapi mai repede de şerveţele, apelează la ceaiuri care ajută la reducerea rinoreei în exces. Foarte bune sunt cele de ghimbir, urzică, soc, cerenţel şi busuioc.

12 sanatate tip racit alergie shutterstock 25498294 jpeg

Bine de ştiut

Ceaiurile se consumă calde, nu fierbinţi, deoarece rişti lezarea şi iritarea gâtului. Unele pot fi folosite şi în inhalaţiile cu aburi (mentă, cimbru, eucalipt, muşeţel, busuioc), pentru desfundarea nasului şi tratarea, sinuzitei, altele în cadrul spălăturilor în urechi, atunci când ai otită (muşeţel, urzică).

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
TOP 10 destinații din Europa în 2016 jpeg
klaus iohannis pe tron jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
https   www cancan ro wp content uploads 2024 12 test 1200x686 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net