Dieta pentru îmbunătăţirea florei intestinale
Unele alimente, în special cele care conţin probiotice, au capacitatea de a reface flora intestinală şi de a ajuta la buna funcţionare a sistemului digestiv. Citeşte mai multe despre acest subiect în numărul de septembrie al revistei “Click! Sănătate!”.
Flora intestinală este formată din bacterii bune şi din agenţi patogeni, având rol în procesul de digestie, în menţinerea unui sistem imunitar puternic, cât şi în asimilarea unor vitamine şi minerale. Alimentaţia neadecvată, bogată în grăsimi, abuzul de carne roşie, alcool, cafea, cât şi unele tratamente medicamentoase, în special cu antibiotice, pot afecta flora intestinală.
Este bine de ştiut că şi stresul poate afecta flora intestinală, de aceea este important să găseşti tehnici cu ajutorul cărora să te relaxezi, ca să-l elimini din viaţa ta.
Mierea
Ca să refaci echilibrul florei intestinale, mierea este un aliat de nădejde. Datorită conţinutului de fructo-oligozaharide, mierea este considerată un produs alimentar prebiotic (prebioticele sunt compuşi care favorizează dezvoltarea bacteriilor bune). Astfel, ajută la restabilirea florei normale şi combate constipaţia. Mierea are şi o puternică acţiune antibacteriană. Are, de asemenea, efect de calmare a mucoasei gastrice.
Iaurtul
Un alt aliment accesibil care reface flora intestinală este iaurtul. Conţine probiotice, culturi de bacterii vii, care întăresc sistemul imunitar şi ajută digestia. Este ideal să mănânci iaurt mai ales dacă iei antibiotice. Şi chefirul este la fel de benefic pentru refacerea florei intestinale.
Varza murată
Un aliment de nădejde este şi varza murată, pentru că ajută bacteriile benefice să se mobilizeze, astfel încât să devină mai rezistente la posibilele atacuri ale microorganismelor agresive.
Acţiunea benefică se datorează procesului de lacto-fermentaţie, procedeu în urma căruia lactoza se transformă în acid lactic. În urma fermentaţiei rezultă probioticele, bacterii bune care refac flora intestinală în urma unui tratament cu antibiotice, dar care ajută şi la ameliorarea simptomelor unor afecţiuni digestive.
Consumă alimente bogate în fibre
Fibrele au capacitatea de a acţiona asupra tranzitului. Fibrele insolubile absorb excesul de apă din intestin, în timp ce fibrele solubile formează un gel vâscos, care încetineşte absorbţia zaharurilor. În colon, bacteriile bune se vor hrăni cu aceste fibre, ajutând la sinteza unor vitamine. Fibre solubile se găsesc în morcovi, ţelină, castraveţi, citrice, linte, năut, iar cele insolubile în cerealele integrale, orez brun, stafide, struguri, nuci.