Doar 25% din populaţia globului vede toate cele 39 de culori din această fotografie
O să facem referire la subiectul rochiei albastre cu negru, devenit viral pe internet sub numele de "The dress", pentru ultima oară.
Dezbaterea iscată de de nuanţele pe care le vedeau internauţii într-o fotografia a fost datorată potrivit medicilor receptorilor de culoare din ochiul fiecăruia, dar mai ales de modul în care aceştia sunt distibuiţi. Diana Derval, un expert în neuromarketing a postat pe o reţea de socializare un test cunoscut în lumea medicală ca testul lui Farnsworth, care constă în rânduirea, într-o anumită ordine a unor eşantioane colorate de tonalităţi apropiate. În funcţie de numărul total de nuanţe pe care le destingeţi se poate stabili gradul sau tipul de discromatopie de care suferiţi.
Click pe foto pentru a mări. Ia vezi, tu le poți număra pe toate?
- Dacă vedeţi mai puţin de 20 de nuanţe, cum se întâmplă cu 25% din populaţia lumii, suferiţi de discromatopsie, iar ochiul dumneavoatră are doar un număr de două celule cu con.
- Cei care disting între 20 şi 32 de culori sunt tricomaţi, aproape 505 din populaţia lumii, în sensul în care ochiul acestora are trei celule cu con.
- Dacă vedeţi între 32 şi 39 de nuanţe, deţineţi numărul maxim de patru celule cu con şi sunteţi tetracromaţi.
Cum se formează imaginea
Retina este porţiunea ochiului sensibilă la lumină, care conţine celule cu conuri, responsabile de vederea colorată şi cu bastonaşe, responsabile de vederea în întuneric. Când bastonaşele şi conurile sunt stimulate, semnalele luminoase sunt transmise succesiv, prin neuronii retinei, apoi prin fibrele nervului optic, ajungând în final la cortexul cerebral. Persoanele cu discromatopsie prezintă tulburări ale vederii colorate în spectrul roşu, verde, albastru şi ale combinaţiilor dintre acestea. Ochiul normal prezintă la nivelul retinei trei tipuri de celule sensibile la lumină cromatică, celule cu con sensibile fie la lumina roşie, verde sau albastră.