Ghimbirul, cel mai bun aliat contra migrenelor
Stresul, o digestie defectuoasă, poluarea chimică şi energetică, dar şi o respiraţie incorectă pot fi tot atâtea cauze pentru nesuferitele migrene. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne recomandă câteva metode naturale pentru a scăpa de durerile de cap.
În funcţie de cauza care stă la originea lor, medicina tradiţională indiană recunoaşte trei tipuri de dureri de cap.
- durere intensă, înţepătoare, în jurul urechii, la ceafă si în creştet, însoţită de senzaţia de înţepenire şi de frig. Tratament: Se masează cu ulei cald ceafa şi urechile. Se umplu urechile cu ulei cald. De asemenea, se face masajul picioarelor cu ulei cald. Durerea posterioară arată existenţa toxinelor în intestin. Se fac tratamente cu purgative naturale uşoare (ulei de ricin). Concomitent, se aplică terci de ghimbir în spatele urechilor.
- dureri şi arsuri de ochi, de tâmple şi în creştet. Tratament: se pun în aceste zone comprese reci cu macerat de mentă sau lavandă. Se elimină tensiunile din muşchii spatelui prin masaj cervico-dorsal.
- senzaţia de greutate, de înfundare, de apăsare la rădăcina nasului, frunte, sinusuri şi în creştet. Tratamentul constă în terapia nazală cu ulei sau se prizează pulberi de plante (ghimbir, obligeană).
Durerile de cap declanşate de sinusuri se tratează cu terci din o jumătate de linguriţă de ghimbir şi o linguriţă de apă, care se aplică pe frunte cald, sau pe sinusurile maxilare. Este posibil să apară o senzaţie de arsură, dar nu trebuie să vă faceţi griji, pentru că nu e dăunătoare. Durerile frontale arată posibile probleme cu stomacul. Împotriva acestui tip de durere, puteţi folosi un ceai foarte eficient (o jumătate de linguriţă de chimion şi o jumătate de linguriţă de coriandru la o cană de apă).
Beţi multe lichide
Alimentaţia este foarte importantă în lupta împotriva durerilor de cap. Dacă vă chinuie des migrenele, acesta e un semn că trebuie să vă schimbaţi dieta. Alegeţi pâinea integrală, fulgii de cereale, fructele bine coapte sau uscate, legumele proaspete sau fierte, leguminoasele (fasole, soia, mazăre, linte), uleiurile presate la rece (de măsline, de floarea soarelui, de dovleac sau de susan), mierea sau zahărul brun nerafinat, produsele lactate obţinute din lapte integral. Beţi multe lichide.
Reţete pentru un sistem nervos puternic
Cura cu fructe. 1 smochină, 2 curmale, 2 migdale, 5 stafide negre se lasă la înmuiat în apă peste noapte şi se consumă la micul dejun atât lichidul, cât şi fructele înmuiate.
Cura cu drojdie de bere. Se iau două linguriţe de drojdie şi o linguriţă de miere pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masa principală. Cura cu drojdie de bere durează două saptămâni.
Cura cu polen. Se ia o linguriţă pe zi, preferabil dimineaţa cu 30 de minute înainte de micul dejun. Se ţine în gură şi se mestecă mult. Este important să fie consumat în fiecare zi.