Hepatita C nu atacă doar ficatul
Infecţia cu virusul hepatitic C nu are repercusiuni doar asupra ficatului. Practic, toate organele pot fi afectate de acest virus şi este bine să ştim ce complicaţii se pot ivi.
Afectările extrahepatice apar când virusul circulă activ în sânge. Cu alte cuvinte, pacienții cu viremie pozitivă au cele mai mari riscuri.
Hepatita C nu atacă doar ficatul. Ce complicații pot apărea
- Probleme cardiovasculare. Pentru purtătorii virusului hepatitic C crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral, indiferent de alți factori de risc cunoscuți, cum sunt fumatul, excesul de colesterol și hipertensiunea.
- Tulburări metabolice. Cei infectați cu acest virus prezintă un risc mai mare de rezistență la insulină, un pas care precede apariția diabetului zaharat de tip 2.
- Tulburări psihice. S-a constatat că la persoanele infectate cu virusul hepatitic C pot să apară: depresie, probleme cognitive (tulburări de concentrare, de memorie, de exprimare verbală).
- Leziuni ale rinichilor. Persoanele cu hepatita C sunt mai expuse riscului de a face o boală renală.
- Limfom. Riscul de a dezvolta anumite tipuri de limfom (cancer de sânge) este mai mare la cei care sunt infectați cu virusul hepatitic C.
- Boli vasculare, inclusiv vasculită, inflamații ale vaselor sangvine din toate organele (piele, rinichi, nervi, inimă etc.). Există o legătură confirmată între hepatita C și vasculită.
Cum stopăm răspândirea infecției cu virusul hepatitic C
Limitarea transmiterii virusului hepatitic C și îmbunătățirea screeningului sunt pași importanți în prevenția răspândirii infecției. Întrucât contaminarea se face prin sânge, riscurile sunt legate în principal de dependența de droguri intravenoase, împărțirea acului, piercing-uri și tatuaje cu ulcerații ale pielii. De asemenea, trebuie avute în vedere persoanele care au suferit transfuzii de sânge înainte de 1989.
În ceea ce privește screeningul, acesta trebuie să fie cât mai larg, având în vedere numeroasele complicații potențiale (ficat, inimă, vase, rinichi, sistemul limfatic, creier), astfel încât pacienții să poată beneficia cât mai devreme de eficacitatea tratamentelor actuale. În România, se înregistrează un număr mare de decese cauzate de ciroze, o consecinţă a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.