Mâncarea – aliment sau «otravă»?

Ultima actualizare:

Omenirea nu a fost niciodată într-un proces mai mare de degradare cum este acum. Toţi suferim de câte ceva, spitalele sunt pline, farmaciile nu duc niciodată lipsă de clienţi. Una dintre principalele cauze – alimentaţia. Dr. Paul Clayton, un celebru medic şi om de ştiinţă din Anglia, trage serioase semnale de alarmă în ceea ce priveşte mâncarea procesată, ne spune ce să evităm şi la ce soluţii salvatoare putem apela.

Ştim cu toţii că fast-food-ul, dulciurile, sucurile acidulate, prăjelile, alimentele excesiv procesate, semipreparate, afumate sunt nesănătoase şi duc la îngrăşare. Ce poate nu ştiaţi e că principalul lor efect în organism este declanşarea unei inflamaţii cronice. Aceasta poate oricând să ducă la o boală degenerativă gravă. 

„Inflamaţia este practic un răspuns imun. Este vitală atunci când ne protejează de infecţii sau de cancer, dar dacă este crescută/cronică şi continuă prea mult timp, devine extrem de dis-tructivă şi cauzează pierderea lentă şi progresivă a ţesutului funcţional. Asta duce la declanşarea unor boli degenerative: diabet, alergii, dermatite, osteoporoză, artrite, probleme gastro-intestinale, până la forme de cancer. Degeaba încercăm să tratăm aceste boli, dacă nu eliminăm cauza lor”, a declarat dr. Paul Clayton luni, în cadrul unei conferiţe organizate de actriţa Ani Creţu la Bucureşti. 

Specialistul a explicat că această inflamaţie nu apare neapărat la testele de sânge, decât dacă avem o infecţie evidentă. Inflamaţia dată de alimentaţie este redusă, dar susţinută şi afectează întreg organismul. 

Consumăm prea mult Omega 6 şi prea puţin Omega 3

„Procesul inflamator e influenţat de acizii Omega 3 şi Omega 6 din organism. Dacă, spre exemplu, v-aţi accidentat, Omega 6 declanşează procesul inflamator pentru vindecare. El e «acceleraţia». Dar acest proces trebuie şi oprit, iar aici intervine Omega 3. Proporţia de Omega 6 şi 3 în corpul nostru ar trebui să fie de 3/1. În realitate, avem prea mult Omega 6 în corp, raportul mediu e acum de 15/1”, mai spune dr. Clayton. Acest dezechilibru periculos poate fi reglat dacă începem să consumăm mai mult Omega 3. Se găseşte în peşte şi în suplimente cu ulei de peşte, în gălbenuş, ulei de in, seminţe de cânepă, de dovleac, în soia, spanac sau broccoli.

„Suplimentele cu ulei de peşte simplu nu prea rezolvă această problemă. Pentru a funcţiona, trebuie combinat cu polifenoli. Aceştia sunt antioxidanţi care se găsesc în uleiul de măsline, de pildă, şi care de asemenea se regăsesc prea puţin în alimentaţia noastră. Se administrează zilnic o cantitate proporţională cu greutatea corporală, iar rezultatele se văd după circa 4 luni”, aflăm de la dr. Paul Clayton.

Ce e de făcut

În afară de Omega 3 şi polifenoli, organismul nostru mai are nevoie de fibre prebiotice, pentru sănătatea tractului intestinal. Se găsesc în fructe şi legume, în cereale integrale, în alimente fermentate (chefir, murături). Medicul recomandă să evităm alimentele procesate, pe cele care conţin zahăr, multă sare, fast-food-ul, sucurile acidulate.

E bine să ne orientăm spre o dietă antiinflamatoare, bogată în polifenoli, Omega 3, prebiotice şi fitonutrienţi cu spectru larg. Să optăm pentru fructe şi legume proaspete, de sezon, pentru leguminoase, murături, busuioc, broccoli, ghimbir şi uleiuri presate la rece. În acelaşi timp, să facem sport şi să evităm stresul.

Suntem o societate tot mai bolnavă

Statisticile sunt îngrijorătoare. În ultimii 50 de ani, s-a dublat numărul cazurilor de cancer, incidenţa astmului a crescut cu 250%, cea a bolilor autoimune creşte cu 3-4% în fiecare an, iar demenţa apare la vârste cu 15 ani mai fragede decât în trecut. „Alimentaţia nesănătoasă ne face chiar mai proşti, căci IQ-ul mediu a scăzut şi el cu câteva puncte. Fiecare generaţie se crede mai deşteaptă decât părinţii sau bunicii, dar nu e aşa”, mai spune specia-listul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
paletar culori jpg
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
vizual craciunite jpg
image png
find the star min jpg
image png
masini trafic  Foto carVertical jpg
table istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net