Semne că ai paraziţi intestinali

Ultima actualizare:

    Află care sunt cei mai comuni paraziți intestinali și cum previi apariția lor
Află care sunt cei mai comuni paraziți intestinali și cum previi apariția lor

Giardia, tenii, limbrici, lamblia, amibe, toxoplasme, aceştia sunt câţiva dintre cei mai comuni paraziţi intestinali care apar la populaţia din România. Unii dintre ei sunt foarte periculoşi, aşa că e bine să fiţi atenţi la simptome şi să luaţi măsuri.

Ce simptome dau paraziții intestinali

Potrivit dr. Haldor Holesch, medic german cu peste 25 de ani de experienţă în terapii personalizate pentru tratarea alergiilor, simptomele avute depind de tipul de paraziţi. Giardia şi amibele dau diaree, dureri de burtă, probleme digestive, urticarie, tulburări de dezvoltare. Toxoplasmele sunt responsabile de probleme intrauterine cu risc pentru făt de meningoencefalită mortală, epilepsie, iar la adulţi dau febră uşoară şi chiar schizofrenie. Teniile, limbricii şi alţi viermişori pot da dureri de burtă, tuse, dureri de cap, greaţă, ameţeală, diaree, lipsa poftei de mâncare şi slăbire. “Pornind de la aceste simptome, putem şti că avem paraziţi prin efectuarea unui test biofizic, analize de scaun şi de sânge. Dacă se constată viermi sau segmente de tenii în scaun, dacă simptomele apar brusc sau în timp şi persistă, trebuie să luăm în calcul existenţa paraziţilor şi să facem analize”, ne sfătuieşte medicul Haldor Holesch.

Paraziții intestinali se transmit uşor

Există paraziţi care pot fi transmişi uşor de la un bolnav la o persoană sănătoasă. Ouăle de oxiuri pot fi inclusiv inspirate, stând cu nasul pe aşternuturile persoanelor infectate. E important să avem o igienă corectă, să spălăm foarte bine farfuriile, tacâmurile, să spălăm fructele şi legumele, să nu mâncăm după persoana infectactă. De obicei, infectarea se face pe cale digestivă, prin consumul de apă şi de alimente contaminate.

Cât sunt de periculoşi

Depinde de fiecare parazit în parte. În general, problemele digestive pe care le declanşează afectează sănătatea în mai multe direcţii. Mai ales la copii e afectată dezvoltarea normală. Mai mult decât atât, chiar dacă parazitoza a fost vindecată, pot rămâne leziuni pe piele sau la organe. Sunt posibile chiar şi mutaţii. Parazitozele mai uşoare, precum giardia sau lamblia, pot declanşa alergii alimentare. 

Cele mai bune tratamente naturiste

Tratamentul se alege în funcţie de tipul parazitului, mai spune medicul Haldor Holesch. Unele sunt destul de puternice, pentru parazitoze mai grave. Alţi paraziţi, precum giardia sau oxiurile, se pot trata cu remedii naturiste. Usturoiul este o adevărată armă împotriva acestor paraziţi. Anumite substanţe pe care le conţine “ameţesc” viermii şi ei nu se mai opun mişcărilor tubului digestiv, care îi împinge spre rect, eliminându-i. Potrivit adevarul.ro, o metodă consacrată este camuflarea usturoiului în hrana preferată a paraziţilor – laptele. Se pun la fiert 6-8 căţei de usturoi tocat mărunt în 250 ml de lapte, se lasă să dea în clocot, apoi se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Ceaiul sau sucul de ceapă (lăsată peste noapte la macerat în apă), tinctura de pelin (un sfert de linguriţă diluată în apă sau suc de morcov), seminţele de dovleac şi uleiul din seminţe de dovleac sunt alte remedii care ajută la eliminarea “musafirilor” nepoftiţi. 

Cum prevenim apariţia paraziților intestinali

Apa e o sursă pentru mulţi paraziţi şi trebuie să fie aleasă cu grijă. Nu consumaţi apă de la robinet sau din sursă nesigură atunci când călătoriţi, spălaţi mâinile înainte de a le atinge de mâncare, trataţi termic corespunzător toate tipurile de carne.

Click! spune

Există 73 de paraziţi care-şi aleg drept gazdă organismul uman. Dintre aceştia, 35 îmbolnăvesc intestinele. 

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
turista bucovina jpg
politia rutiera noaptea jpg
index webp
iluzie optica jpg
locuri avion pixabay jpg
NGU2NWU4NDdhZGNjOTAxODVmZTA0MGUwNTQ= thumb jpg
bani multi pensie jpg
Brasov 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net