Spune-mi ce mănânci...Mucenicii cu multă nucă, o delicatesă sănătoasă
La sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, în fiecare gospodărie se prepară tradiționalii mucenici, delicatesă specifică acestui praznic. Mucenicii preparați cu multă nucă și scorțișoară sunt un aliment sănătos.
Nuca nu îngrașă, așa cum s-a crezut multă vreme, iar beneficiile oferite organismului de acest fruct oleaginos sunt extraordinare. Cercetările realizate de specialiști confirmă acest lucru.
Concluziile unor studii recente
Studiile recente efectuate de cercetătorii americani de la Barcelona's Hospital Clinico menționează că nucile sunt un aliment foarte sănătos, care ne prelungesc viața. Aceste fructe oleaginoase conţin acid alfa linoleic, care împiedică îngroşarea arterelor şi sunt benefice pentru bolnavii cu tulburări de ritm cardiac. De aceea, cercetătorii recomandă bolnavilor de inimă să includă în dietă opt nuci pe zi. Experimentul realizat la prestigioasa instituție medicală a mai demonstrat că, spre deosebire de uleiul de măsline, nucile au ajutat la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului. Un nou studiu, efectuat la Universitatea Scranton din Pennsylvania (SUA), aduce şi mai multe informaţii interesante, care susţin ideea introducerii acestor fructe oleaginoase în dieta zilnică. Astfel, cercetătorii au dovedit că nucile sunt cele mai sănătoase alimente din categoria fructelor oleaginoase. Ele conţin atât fibre sănătoase, proteine, minerale şi vitamine, cât şi un număr mare de antioxidanţi, mai puternici decât la celelalte tipuri de nuci. În cadrul acestui experiment, specialiştii au analizat ce beneficii au pentru organism nucile în comparație cu celelalte fructe oleaginoase: migdale, arahide, fistic, alune, nuci braziliene, nuci cashew, nuci de Macadamia şi nuci pecane.
Opinia autorului studiului
Autorul cercetării, dr. Joe Vinson, precizează că „o mână de nuci conţine aproape de două ori mai mulţi antioxidanţi decât aceeaşi cantitate de arahide sau de alte tipuri de alune". Nucile sunt de două şi până la 15 ori mai puternice în lupta cu radicalii liberi decât vitamina E, cunoscută pentru proprietăţile ei antioxidante. Potrivit dr. Vinson, un alt beneficiu al nucilor este acela că ele pot fi mâncate în stare naturală, fără să fie gătite, proces prin care ar pierde din proprietăţile majore.
Recomandările oamenilor de știință
Oamenii de ştiinţă recomandă un consum zilnic de şapte nuci pentru a reduce riscul bolilor de inimă, anumitor tipuri de cancer și al diabetului zaharat de tip 2. Mai mult, nucile combat cauzele îmbătrânirii. Din nefericire, oamenii nu mănâncă foarte multe nuci de teamă să nu ia în greutate. Dr. Vinson subliniază însă faptul că nucile conţin grăsimi sănătoase, nu saturate (care duc la înfundarea arterelor) şi că, dimpotrivă, nucile reduc supra-alimentarea, instalând senzaţia de saţietate.
Reţetele săptămânii
Mucenicii fierţi cu miere, nucă şi arome
Timp de preparare : 45 minuteCalorii : 150/100 g
Ingrediente: 500 g mucenici, gata preparaţi, 300 g nucă tocată nu foarte mărunt, 150 g miere, 4 l apă, 4 plicuri de zahăr vanilat, coaja de la o lămâie, o linguriţă scorţişoară, o linguriţă cu rom sau o esenţă de rom
Cum îi preparăm
Se pune apa la fiert cu un praf de sare şi cu zahărul vanilat. Când apa începe să fiarbă, în vas se pun mucenicii. Se lasă să fiarbă, amestecând din când în când, pentru ca mucenicii să nu se lipească între ei. Când aceştia sunt aproape fierţi, adăugăm mierea, scorţişoara, coaja rasă de la o lămâie şi nuca. După aceea, îi mai fierbem, la foc mic, încă zece minute. Când s-au fiert (atunci se ridică la suprafaţa siropului), luăm cratiţa de pe foc, iar când mucenicii sunt călduţi, adăugăm romul.Se pot mânca după preferinţă, atât calzi, cât şi reci.
Mucenici cu zeamă, preparaţi în casă
Ingrediente pentru aluat
250 g făină, 120 ml apă caldă, puțină sare .Ingrediente pentru sirop : 300 g zahar, 300 g nucă, 1 linguriţă scorţişoară măcinată ( şi alte arome-după gust- coajă de lămâie, de portocală, vanilie), 1 litru și jumătate de apă.Timp de preparare : 50 minuteCalorii : 230/100g
Cum îi preparăm
Frământăm un aluat din făină (250 g), apă caldă (120 ml) şi sare. Preparăm aluatul pe o planşetă presărată cu făină, apoi tăiem dreptunghiuri subţiri de aluat ( 1cm / 1/2 cm) şi le strângem la mijloc cu două degete, încât să ia forma cifrei 8. Lăsăm mucenicii să se usuce cel puţin patru ore.
Punem apa la fiert
Într-un vas mai mare, punem la fiert 2 l de apă, iar când apa dă în clocot punem mucenicii. Lăsăm focul mic şi fierbem mucenicii timp de 20 de minute. După aceea, adăugăm sarea şi zahărul, mai lăsăm să clocotească de cinci-şase ori şi oprim focul. Trecem nuca prin maşina de tocat; adăugăm nuca în farfurie numai în clipa când servim mucenicii călduți. În fiecare porţie de mucenici adăugăm scorţişoară măcinată (şi alte arome, după gust) .
Mucenici moldoveneşti ( Sfinţişori)
La marele praznic , nu numai în Moldova, gospodinele prepară și mucenici moldovenești. Pentru preparare sunt necesare următoarele ingrediente:
Pentru aluat: 1kg făină, 2 căni de apă mineral, 200 g zahăr, 4 linguri de miere, drojdie de bere proaspătă, cât o nucă, o cană de ulei, sare, 2 pliculeţe zahar vanilat.
Pentru sirop : Zahăr, miere, apă, lămâie, esenţă de rom (cantităţile sunt după gustul fiecărei gospodine), miez de nucă măcinată, nucă de cocos.
Cum îi preparăm
Din ingredientele de mai sus se prepară un aluat care se lasă la dospit, până când acesta creşte şi îşi dublează volumul. Apoi aluatul se împarte în mai multe bucăţi din care se fac şuviţe şi se împletesc în formă de opturi. Mucenicii se aşează în tava unsă cu ulei şi se lasă să crească, apoi se ung cu miere. Mucenicii sfinţişori se coc la foc potrivit, până se rumenesc. Separat, se amestecă zahărul, mierea, coaja rasă de la o lămâie şi apa. Când mucenicii rumeniţi s-au mai răcit, îi lăsăm să stea în sirop, până când se vor însiropa foarte bine. Apoi, îi aşezăm pe un platou şi îi asezonăm cu nucă şi (opţional) cu nucă de cocos.