Vaccinaţi-vă din timp contra virusului gripal
Deşi afară e cald şi bine, iar meteorologii ne anunţă că vremea bună va continua şi în septembrie, pregătirile pentru sezonul rece au început. Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că, din 15 septembrie, vor fi distribuite în ţară un milion de doze de vaccin antigripal, astfel încât oamenii să poată fi imunizaţi la timp împotriva unuia dintre cel mai de temut viruşi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că, anual, în lume, mor până la 500.000 de oameni din cauza gripei sezoniere. Tocmai de aceea este foarte important să fim pregătiţi pentru sezonl gripal, atât la capitolul vaccinuri, cât şi la capitolul imunitate. Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că un milion de doze de vaccin gripal vor fi distribuite direcţiilor de sănătate publică din ţară, începând cu 15 septembrie.
Potrivit ministerului, dozele de vaccin au costat peste 11 milioane de lei. Specialiştii ministerului spun că această campanie vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Vaccinarea gratuită se va derula la cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire: personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani - una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii mai recomandă ca, odată cu venirea toamnei, oamenii să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală pentru evitarea îmbolnăvirii: spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse.
Gripa este o boală infecţioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B. Aceasta se transmite prin contact direct: strănut, tuse şi mâini/obiecte contaminate cu secreţii nazale/faringiene. Simptomele bolii sunt febră mare, frisoane, tuse, durere de gât, nas înfundat sau scurgeri nazale, dureri musculare sau ale corpului, dureri de cap, oboseală. La unele persoane se poate asocia cu vărsături şi diaree, deşi acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulţi.
Problema e că boala se poate complica cu: pneumonie, infecţii ale urechii şi/sau ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor medicale cronice (ca de pildă, insuficienţa cardiacă, bronşita cronică, astmul său diabetul). Vaccinul antigripal ne protejează tocmai împotriva acestor complicaţii, în sesnul că o persoană vaccinată antigripal poate face boala, însă este ferită de complicaţiile care pot duce inclusive la deces.