Uite ce mănâncă vedetele duminică seara, la Gala Oscar!
Lux, bijuterii scumpe, aur, ţinute care costă cât un apartament în Bucureşti şi toate astea pentru peste un miliard de telespectatori lipiţi de ecran! Asta înseamnă Gala Oscar de aproape un secol încoace! Şi în acest an bucătarul-şef este acelaşi Wolfgang Puck (67 de ani), care găteşte pentru staruri de 22 de ani. De la floricele de porumb învelite în aur comestibil şi până la cele mai sofisticate fructe de mare, Puck prepară orice.
Peste 1.500 de invitaţi sunt aşteptaţi în noaptea asta la Gala Premiilor Oscar, care va avea loc la Teatrul Dolby din Hollywood şi va fi transmisă în direct în peste 170 de ţări. Gazda ceremoniei va fi în acest an prezentatorul Jimmy Kimmel. Şi pentru că majoritatea invitaţilor vine nemâncată, susţine bucătarul Puck, pentru revista americană People, meniul trebuie adaptat “fiţelor”. De aceea, în meniu vor intra zece kilograme de caviar, peste 7.000 de statuete din ciocolată aurită şi aproape 2.000 de statuete Oscar făcute din somon afumat, pe un pat de crochete cu unt de arahide. Toate astea în amfiteatrul Teatrului Doly, la petrecerea Oscars Governors Ball, care are loc de fiecare dată după decernarea premiilor. Meniul e conceput pentru vegetarieni, pentru ovo-lacto vegetarieni, pentru cei care mănâncă doar crudităţi, pentru alergici la diferite substanţe şi, evident, pentru “carnivori”.
Aşa că Viola Davis, Natalie Portman, Emma Stone, Sharon Stone, Meryl Streep, Jennifer Lawrence sau Ryan Gosling, John Travolta şi Mel Gibson nu vor avea nici un motiv să strâmbe din nas. Actorii prezenţi vor fi răsfăţaţi cu aperitive care conţin minihamburgeri cu vită Kobe, cu condimente marocane şi cu brânză Cedar, trigoane de tartar asezonate cu ton picant şi creveţi împănaţi cu mango, guacamole şi sos alioli, precum şi o gamă variată de sushi, fructe de mare şi salată de peşte crud. Pentru amatorii de rarităţi, preparatele din trufe stau la loc de cinste, în zona bufetului suedez de unde fiecare vine să îşi ia ce doreşte. Apropo, pentru bufetul destinat celor care consumă crudităţi au fost folosite 1.180 kg de gheaţă pentru a menţine produsele proaspete pe durata ospăţului care va dura trei-patru ore (între orele 7.00 şi 9.00, luni, ora României).
Pofticioşii amatori de preparatele calde vor avea în meniu cartofi la cuptor cu fructe de mare, plăcintă cu trufe negre, costiţe din vacă wagyu sau preparate vegetariene precum varză de Bruxelles cu piure din seminţe, salată de ţelină cu iaurt italienesc, sorg şi morcovi şi o gamă variată de deserturi, printre care preparatul preferat al cinefililor: floricelele de porumb, în variantă aurită. În meniu mai intră: falafel care conţine cartofi dulci englezeşti, tacos cu tuberculi de taro, creveţi şi mango, pateuri piperate cu praf de trufe negre, burgeri din carne de homar şi agnolotti cu păstârnac, 2.400 de covrigei tip pretzel şi salată de sfeclă cu pui cu brânză şi iaurt de capră, fulgi de ovăz cu lămâie şi salată cu legume cu diferite sosuri la alegere. Peste 220 de bucătari, 300 de ospătari şi aproape 500 de bodyguarzi se vor ocupa ca totul să decurgă conform planului.
Petrecerea de diseară va avea o tematică specifică anului 1995, iar decoraţiunile, hainele, coafurile şi bijuteriile vor fi conforme acelei perioade de aur din istoria Hollywoodului. Culorile decoraţiunilor vor fi alb-roşu şi auriu. Paharele vedetelor vor fi umplute cu şampanie Piper-Heidsieck, vinul lui Francis Ford Coppola şi whiskey The Hilhaven Lodge. Biletul de intrare s-a vândut cu sume cuprinse între 10.000 $ şi 250.000 $.
Ce premii-surpriză primesc nominalizaţii?
Ca în fiecare an, sponsorii Galei Oscar au pregătit premii pentru nominalizaţi. Aceştia vor intra în posesia premiilor indiferent dacă vor câştiga sau nu. Punguliţele cu cadouri vor fi deschise după decernarea premiilor. Actorii nu pot face schimb de cadouri între ei. Acestea sunt nominale.
- Lost Coast Ranch – trei nopţi de vis la un conac de poveste situat în nordul Californiei, care are 18 dormitoare şi poate găzdui 10 oaspeţi. Valoarea darului 40.000 $.
- Staţiunea Koloa, din Poipu – cinci nopţi de vis în vila de lux South Shore din Kauai, Poipu. Preţul de cazare pe noapte aici este de 1.300 $ pe noapte.
- Staţiunea Golden Door – şapte zile de relaxare şi răsfăţ în staţiunea californiană Golden Door, la un hotel de lux unde cazarea pe noapte costă 8.800 $.
- Hotel Grand Excelsior Vittoria – patru nopţi de vis în Napoli, la poalele Vezuviului cu mâncare gătită de chef Luigi Tramontano. Cazarea aici costă 1.880 $ pe noapte.
- Hotel Grand Tremezzo – trei nopţi în apartamentul prezidenţial al hotelului situat pe lacul Como din Italia. Cazarea costă 1.885 $ pe noapte.
- Degustare de lux – vedetele sunt mari amatoare de vinuri rare, aşa că somelierul Lelanea Fulton a pregătit pentru fiecare în parte o podgorie în SUA pentru degustări.
- Bijuterii – broşa Namora Monaco numită Constelaţia “Steaua Nordului” este oferită vedetei care trage punga câştigătoare. Broşa unică în lume costă 1.000 de dolari.
- Vaporizator V3 – nebunia fumatului ţăgărilor electronice a cuprins Hollywoodul. DiCaprio e unul dintre fumători. Aşa că Haze Dual V3 a pus la bătaie 10 bucăţi de 250 $.
- Plasture antiperspirant – pe platoul de filmare se transpiră din greu aşa că Dandi Patch le-a pregătit vedetelor un set cu plasturi antiperspiranţi care costă 10 dolari.
- Masaj anticelulitic – adio funduri cu vergeturi şi celulită. Unul dintre sponsori a pregătit compresele anticelulitice pentru vedete care costă 99 de dolari bucata.
Nominalizările la cea de-a 89-a ediţie Oscar
- Cel mai bun film: Arrival, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester by the Sea, Moonlight
- Cel mai bun regizor: Denis Villeneuve (Arrival), Mel Gibson (Hacksaw Ridge), Damien Chazelle, (La La Land), Kenneth Lonergan, (Manchester by the Sea), Barry Jenkins, (Moonlight)
- Cel mai bun actor în rol principal: Casey Affleck (Manchester By The Sea), Andrew Garfield (Hacksaw Ridge), Ryan Gosling (La La Land), Viggo Mortensen (Captain Fantastic), Denzel Washington (Fences)
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie), Emma Stone (La La Land), Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)
- Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (Moonlight), Jeff Bridges (Hell Or High Water), Lucas Hedges (Manchester By The Sea), Dev Patel (Lion), Michael Shannon (Nocturnal Animals)
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Moonlight), Nicole Kidman (Lion), Octavia Spencer (Hidden Figures), Michelle Williams (Manchester by the Sea)
- Cel mai bun film străin: A Man Called Ove (Suedia), Land of Mine (Danemarca), The Salesman (Iran), Tanna (Australia), Toni Erdmann (Germania)
- Cel mai bun lungmetraj de animaţie: Kubo and the Two Strings, Moana, My Life as a Zucchini, The Red Turtle, Zootopia
- Cel mai bun design de producţie: Arrival, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Hail, Caesar!, La La Land, Passengers
- Cel mai bun scenariu adaptat: Arrival, Fences, Hidden Figures, Lion, Moonlight
- Cel mai bun scenariu original: Hell or High Water, La La Land, The Lobster, Manchester by the Sea, 20th Century Women
- Cea mai bună imagine: Arrival, La La Land, Lion, Moonlight, Silence
- Cel mai bun montaj: Arrival, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, La La Land, Moonlight
- Cea mai bună coloană sonoră: Jackie, La La Land, Lion, Moonlight, Passengers
- Cel mai bun cântec: La La Land - Audition, La La Land - City of Stars, Moana - How Far I›ll Go, Jim: The James Foley Story - The Empty Chair, Trolls - Can›t Stop the Feeling
- Cel mai bun montaj de sunet: Arrival, Deepwater Horizon, Hacksaw Ridge, La La Land, Sully
- Cel mai bun mixaj de sunet: Arrival, Hacksaw Ridge, La La Land, Rogue One: A Star Wars Story, 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
- Cele mai bune efecte vizuale: Deepwater Horizon, Doctor Strange The Jungle Book, Kubo and the Two Strings, Rogue One: A Star Wars Story
- Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: A Man Called Ove, Star Trek Beyond, Suicide Squad
- Cele mai bune costume: Allied, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Florence Foster Jenkins, Jackie, La La Land
- Cel mai bun scurtmetraj animat: Blind Vaysha, Borrowed Time, Pear Cider and Cigarettes, Pearl, Piper
- Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: Ennemis Entreniers, La Femme et le TGV, Silent Nights, Sing, Timecode
- Cel mai bun lungmetraj documentar: Fire at Sea, I Am Not Your Negro, Life, Animated, O.J.: Made in America, 13th
- Cel mai bun scurtmetraj documentar: Extremis, 4.1 Miles, Joe’s Violin, Watani: My Homeland, The White Helmets.