40 de lucruri neștiute despre Dem Rădulescu. „De la tata am învățat să mă bucur de tot și de toate”

Ultima actualizare:
Fiica lui Dem Rădulescu este actriţă la Teatrul Mic
Fiica lui Dem Rădulescu este actriţă la Teatrul Mic

Dem Rădulescu a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi actori. A făcut istorie în comedia autohtonă cu seria “BD la munte şi la mare” și cu rolul motanului Dănilă din celebrul film pentru copii “Veronica”. A încetat din viață pe 17 septembrie 2000. Pe 21 septembrie, marele actor ar fi împlinit 86 de ani. Click! vă prezintă 40 de lucruri neștiute despre artistul care a rămas în inimile românilor, drept ”Bibanu” dar și câteva amintiri povestite de Irina Rădulescu, despre copilăria sa în familia marelui actor.

1.Numele adevărat al actorului este Dumitru R. Rădulescu.

2.Provenea dintr-o familie de negustori.3.Dem Rădulescu a fost recompensat post-mortem cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.4.A mai avut doi frați. Unul a fost colonel, iar celălalt, pilot aviator.5.Porecla „Bibanul” a primit-o în liceu. “Tata era negustor de peşte. Avea un magazin mare în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare  a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate elevilor ca material didactic. Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine. Unii au pus-o-în chip de nume - pe afiş, că în ultimele clase de liceu, am jucat în nişte spectacole împreună cu colegii mei. Aşa că acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu”, a povestit în revista Teatrul, actorul.

6.Se spune că nu permitea oricui să-l strige ”Bibanu”, era foarte selectiv cu cei din jur.  7.A fost foarte sărac, în copilărie avea voie să mănânce doar un borcan de vinete împănate şi o pâine.8.Se trăia greu în timpul războiului, astfel că a învăţat să vorbească nemțeşte în gară.9.A fost nevoit să aleagă între sportul de performanță și actorie. A obținut chiar o stea de aur, la un campionat de box, de amatori, la Râmnicu Vâlcea. A luptat în ring la categoria mijlocie. A fost boxeur la categoria semi mijlocie.10.Mama tânărului nu-i dădea voie la spectacolele lui Tănase. Spunea că e prea mic şi că pe scenă apăreau femei dezbrăcate pe care nu are voie să le vadă.11.A debutat ca actor amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.12.În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa “Steaguri pe turnuri” (unde îl juca pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori.


    În anii '70, seria
În anii '70, seria

13.A fost remarcat de Sică Alexandrescu, iar acesta a fost practic debutul carierei sale.14.A fost prieten cu Ion Cojar și cu Liviu Ciulei, iar cu ultimul a colaborat pentru personajul Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu și Ciulei însuși.15.Regizorul Liviu Ciulei l-a numit „Un actor de geniu”.16.În afară de faptul că juca în piese de teatru şi făcea film, Dem Rădulescu a fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.17.A fost căsătorit cu actriţa Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorțat18.Următoarea sa iubire a fost actrița Adriana Șchiopu, eleva sa de la I.A.T.C, cu care s-a şi căsătorit. 19.Această actriţă frumoasă şi talentată a fost numită de actor „binecuvântata mea soţie”

În anii '70, seria "BD" a creat o istorie naţională
În anii '70, seria "BD" a creat o istorie naţională

20.Cei doi au avut împreună o fiică, Irina Rădulescu, care le-a călcat pe urme şi a devenit actriţă, devenind colegă cu mama ei. Tânăra a fost cooptată în serialul “În familie”, însă nu a mai jucat. O ştiţi din “Tanti Florica”.21. Colecţiona televizoare. Cred că avea 20, puse unul peste altul. Am alergat cu el două zile prin Moscova, să caute televizoare. Până a găsit unul, cred că a căutat 1.000... Mă duceam într-un colţ şi râdeam singur!", a povestit George Mihăiţă.22.A jucat în 66 de producţii, filme şi seriale de televiziune.

Alături de Vasilica Tastaman, în pelicula "Astă seară dansăm în familie" (1972)
Alături de Vasilica Tastaman, în pelicula "Astă seară dansăm în familie" (1972)

23.Filmul său de debut s-a numit “Secretul cifrului”, şi s-a lansat în 1960, în regia lui Lucian Bratu.24. Ultima comedie în care a apărut a fost “A doua cădere a Constantinopolului (1994)”, în regia lui Mircea Mureşan.25.De Ziua Mondială a Teatrului, în 2016, Dem Rădulescu a fost recompensat postum cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului (Cocor) şi cu Placheta Oraşului Bucureşti, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului şi filmului.26. Actorul a acceptat să joace imediat rolul din filmul pentru copii “Veronica” dar şi continuarea, “Veronica se întoarce”, în dublu rol, cel al Motanului Dănilă şi al bucătarului.27.Invitat la Eugenia Vodă, în emisiunea “Profesioniştii”, actorul a povestit că nu poate să-şi explice nişte gesturi pe care le avea când intra în piesele de teatru.28.A fost sărutat de George Calboreanu pe frunte, care i-a urat ,,Să ai o carieră frumoasă!” şi aşa a fost .29.Nu suporta să lucreze cu tineri netalentaţi, să aibă elevi care nu pot face actorie.30.“Teatru joc din dragoste, dacă nu mai vreau să joc, plec. Nu merge să trişez la teatru”, a povestit actorul în ultimul interviu.

Poză superbă din albumul de familie: cu soţia Adriana Şchiopu şi fiica Irina
Poză superbă din albumul de familie: cu soţia Adriana Şchiopu şi fiica Irina

31.Era fan “Stan şi Ban”, dar vedeta lui preferată rămânea Charlie Chaplin32.Secretul rezistenţei: răbdare, tenacitate şi forţă.33.A îndrăgit toate rolurile, unele în mod deosebit; i-au plăcut personajele lui Caragiale şi Sveik, în triplă ipostază: dramatizare, actorie şi ecranizare.34.Și-a iubit enorm părinții: “Eu ştiu că am părinţi şi cine are părinţi trebuie să-i respecte, să nu-i uite”, a povestit actorul.35.Nu i-a plăcut niciodată „Cântarea României”.36.Era foarte punctual, venea foarte pregătit pentru rolul primit, oricât de mic ar fi fost.37.Actorul nu filma cu oricine, oricum, cântărea fiecare ofertă în parte  38.Era un geniu al comediei. În acelaşi timp, avea o mare şi profundă cunoaştere a tragediei în general şi a tragediilor shakespeariene în primul rând. Cele mai importante lecţii despre tragedie de la el le-am învăţat", a povestit Maia Morgenstern.

Dem Rădulescu şi fiica
Dem Rădulescu şi fiica

Adriana Şchiopu, marea lui iubire
Adriana Şchiopu, marea lui iubire

39.Ura gările, pentru că însemna să plece cineva sau să plece de tot.40.Fanii pot găsi DVD-ul de Colecţie cu Dem Rădulescu, care conţine scenete celebre din Arhiva de Aur a Televiziunii Române: “Interviu cu un idol” - cu actorul Mihai Fotino (1972), “În autobuz" - cu Carmen Stănescu (1970); "Othello şi sinonimele" - cu Rodica Mandache şi Mitică Popescu (1984); “Doi vulpoi” (1983) - cu Marian Hudac şi Vasile Muraru; "Hoţul noaptea" (1994) - cu Dan Condurache; "Milogul SRL" (1991); "Tele-nunta" (1968) - cu Horaţiu Mălăele, Valeria Ogăşanu, Gelu Colceag, Mihai Perşa, Gabriel Iencek.


    Fiica lui Dem Rădulescu este actriţă la Teatrul Micfoto: arhivă personală
Fiica lui Dem Rădulescu este actriţă la Teatrul Micfoto: arhivă personală

”Cu tata mă plimbam seara, ca să nu ne oprească lumea pe stradă”

Irina Rădulescu (30 de ani), fiica regretatului actor, a devenit o actriță talentată, așa cum i-a promis tatălui său: “Tata a murit în 2000. În vara respectivă i-am spus mamei în trecere: „Mă gândeam, ce ar fi să mă fac actriţă?!”. Şi mama a apucat să îi spună lui. Atunci, cu câteva zile înainte de deces, mi-a dat câteva sfaturi”, a povestit Irina Rădulescu, fiica actorului. Tot ea și-a mai amintit despre lungile plimbări prin oraș, pe care le făcea aproape în fiecare seară, alături de Dem Rădulescu. Ca să nu mai fie opriți pe stradă de fanii artistului, cei doi se furișau pe străzi la ore târzii: ”Cu tata mă plimbam seara, ca să nu ne oprească lumea pe stradă”, a povestit Irina pentru site-ul www.recorder.ro.

Irina și-a adus aminte pentru cei de la recorder.ro despre anii copilăriei. Știu că erau foarte multă voie bună și energie pozitivă. Studenții îl iubeau foarte mult pe tata, și această iubire se răsfrângea și asupra mea. De la tata am învățat să mă bucur de tot și de toate; și de la mama, la fel. Sunt oameni care s-au bucurat… E ușor să îți amărăști sufletul, dar e bine să-ți cultivi această capacitate de a te bucura de lucrurile mici.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image jpeg
banner Madalin Ionescu png
banner brazi png
banner aurel pădureanu jpg
Banner georgica Cornu
Banner Adrian Enache
irina columbeanu jpg
banner tavi clonda png
image
actualitate.net
image
actualitate.net