Bella Santiago şi-a deschis restaurant în Bucureşti: «Poftiţi la mâncare filipineză!»

Ultima actualizare:

    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Filipineza Bella Santiago (30 de ani) prinde rădăcini tot mai puternice în România, ţara pe care a ajuns să o numească „acasă”. A învăţat limba, s-a căsătorit cu un român, şi-a înscris fetiţa la o şcoală de stat din Bucureşti, o va aduce aici şi pe mama sa, iar recent şi-a deschis un restaurant cu specific filipinez, de care se ocupă alături de soţul ei.

S-a născut într-o ţară unde e tot timpul cald şi pe care noi o asociem cu vacanţele exotice. Pentru localnici, viaţa în Filipine nu e atât de uşoară cum pare din exterior. Greutăţile au împins-o pe Bella Santiago să-şi caute norocul în lumea largă. Aşa a ajuns în România. Cânta cu trupa Jukebox în 2016, când l-a cunoscut pe Nicolae Ionuţ Grigore, terapeut de profesie şi prieten bun cu solistul trupei, Alex Vasilache. Datorită lui a început să prindă rădăcini aici. „După trei luni, mi-a spus că îi place de mine. I-am dat o şansă şi, în timp, am realizat că este un om bun, care mă iubeşte cu adevărat şi care ţine mult la fiica mea”, spunea Bella. S-au căsătorit, iar în urmă cu 8 luni a adus-o în România şi pe fetiţa ei, Kescielle (8 ani). “E în clasa a doua la şcoala de stat şi vorbeşte româna mai bine decât mine. Îi place mult aici şi zice că nu mai vrea să se întoarcă în Filipine. Intenţionez să o aduc şi pe mama, dar încă nu sunt gata actele”, spune artista.

Se ocupă de restaurant împreună cu soţul ei, Nicu
Se ocupă de restaurant împreună cu soţul ei, Nicu

În 2016 a participat la „Românii au talent”, unde a ajuns până în semifinală, iar în 2018 a câştigat „X Factor” şi premiul de 100.000 de euro. Cu aceşti bani, recent, şi-a deschis un restaurant filipinez în Tunari, la câţiva kilometri de Bucureşti. Motive pentru care a ales să investească într-o astfel de afacere sunt mai multe. În primul rând pentru că a vrut să le ofere şi ea românilor ceva bun în schimbul tuturor bucuriilor pe care le-a primit aici. Iar mâncarea filipineză este cu adevărat delicioasă. Apoi pentru că ei înseşi îi era dor de gustul de acasă. „De când m-am stabilit în România am văzut că aici, în Bucureşti, nu există restaurant cu mâncare filipineză. Am vrut demult să-mi deschid restaurant, mai ales că îmi place să gătesc şi ştiu multe reţete, dar nu aveam fonduri. După ce am câştigat premiul de la «X Factor» am zis că putem profita de această şansă”, explică ea. A angajat doi bucătari din Filipine, multe dintre ingrediente le importă proaspete de peste ocean, iar reţetele din meniu sunt majoritatea „moştenite” de la bunica ei.

Se ocupă de restaurant împreună cu soţul ei, Nicu
Se ocupă de restaurant împreună cu soţul ei, Nicu

A angajat bucătari filipinezi
A angajat bucătari filipinezi

Cum este bucătăria filipineză? Are influenţe spaniole, arăbeşti şi mexicane, combină legume, carne şi sosuri, fiind aromatizată cu ghimbir, lemongrass, soia sau nucă de cocos proaspătă. „Poţi să mănânci dimineaţa, la prânz şi seara mâncare filipineză că nu te plictiseşti. În loc de pâine, se foloseşte orezul fiert simplu. E o balanţă foarte echilibrată de proteine-carbohidraţi-legume. Prima dată eu am zis că nu pot mânca aşa consistent dimineaţa (carne cu orez şi legume), dar şi noi avem mezelurile la micul dejun, care sunt chiar mai grele şi mai procesate”, spune Nicu, soţul Bellei, care şi el a prins gustul acestor preparate. De altfel, la ei în casă ambele bucătării se îmbină armonios. El a învăţat să gătească reţete filipineze, ea s-a specializat în ciorbă rădăuţeană şi este topită după papanaşi şi după sarmale cu smântână. „Şi fiicei mele îi plac ciorbiţele pe care le face bunica din România. Acolo avem altfel de ciorbă şi totul se mănâncă alături de orez”. De când şi-au deschis restaurantul, nu prea mai au timp să gătească acasă. Nici nu mai au nevoie. „Mă trezesc la 6 dimineaţa, o duc pe cea mică la şcoală, apoi fac aprovizionarea şi rămân la restaurant. Mâncăm la micul dejun carne de vită sau de pui cu orez şi ou, cu roşii şi castraveţi. E o masă foarte consistentă, care ne ţine până spre orele 14-15. La prânz putem mânca o supă sau noodles, iar seara o salată de mango şi papaya, cu avocado sau creveţi”, spune Nicu.

A învăţat reţetele de la bunica ei

Pui dulce-acrişor cu orez şi legume
Pui dulce-acrişor cu orez şi legume

Bella Santiago a ales, pentru meniul restaurantului, circa 30 de reţete filipineze, pe care le ştie din familie. Sunt simplu de făcut, gustoase şi sănătoase. „O reţetă potrivită pentru prânz e puiul dulce-acrişor cu orez. Folosim bucăţele de pui pane, ananas, ghimbir, legume (ceapă, ardei gras), un sos dulce-acrişor şi se serveşte alături de orez fiert, pe post de pâine. Dar deserturile sunt preferatele mele, mai ales tapioca cu nucă de cocos proaspătă şi îngheţată de mango ori Leche Flan”, spune Bella.

Tapioca cu nucă de cocos
Tapioca cu nucă de cocos

Leche Flan e desertul ei preferat
Leche Flan e desertul ei preferat

„E un fel de creme brulle, cum e la noi crema de zahăr ars, dar mult mai gustoasă, dă spre cheesecake cu aromă de caramel. Se foloseşte doar gălbenuş şi lapte condensat, fără zahăr extra”, explică soţul ei.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William Foto Getty Images (7) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Brad impodobit Craciun jpg
Cea mai tare rețeta de cozonac și cea mai căutată în comunitatea de cooking
de ce este importanta hidratarea pentru corp i piele jpg
click ro geaca dama jpg
23 12 Click ro jpg
ce culori sa porti in functie de zodie jpg
Cozonac Con jpg
syz 218jpg JS818778816 1 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net