Blestemul casei lui Gică Petrescu
S-ar răscoli în mormânt dacă ar vedea în ce hal a ajuns „căsuţa lui, cuibuşor de nebunii” de pe bulevardul Regina Elisabeta. Apartamentul în care Gică Petrescu şi-a petrecut 29 de ani din viaţă a ajuns acum o grotă în toată regula. E plină de insecte, iar datoriile la întreţinere au ajuns la sume astronomice.
În iunie se împlinesc 10 ani de la moartea maestrului Gică Petrescu şi, tot de-atunci, în apartamentul său cu trei camere, situat la etajul 1 al imobilului de pe bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti, nu a mai călcat picior de om. Nici medicul care l-a îngrijit pe celebrul artist în ultimii săi ani de viaţă, şi nici nepoata din partea soţiei sale Cezarina Moldoveanu, nu au mai trecut prin imobilul de 93 mp, revenit într-un final statului român, care ar fi dorit să-l transforme în muzeu.
Locuința s-a transformat într-o „peşteră”
Totuşi, datoriile la întreţinere curg, iar apartamentul regretatului maestru s-a transformat într-o „peşteră”, în care mizeria şi gândacii sunt ca la ei acasă. Nimeni nu poate intra acolo, pe uşă este lipit sigiliu. „Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti. Biroul Verificări Bunuri”. Administratorul blocului în care Gică Petrescu a fost primul proprietar în 1977 ne-a povestit că a intrat o singură dată în apartament, înainte să fie pus sigiliu.
„E plin de gândaci înăuntru. De 10 ani nu a deschis nimeni uşa acestui apartament. E ca într-o peşteră! Nu s-au făcut deratizări, au fost inundaţii peste inundaţii. Tencuiala a căzut peste mobilă, ce să mai vorbesc, arată jalnic. Le-am sugerat celor de la Direcţia Finanţelor Publice să vândă ori să transforme acest imobil în casă memorială, însă nu am cu cine să vorbesc. Preţul apartamentelor a scăzut, pentru că blocul e construit de 80 de ani şi e încadrat în clasa a doua de risc seismic”, a declarat Ion Mitu, pentru Click!
Aici este situat apartamentul
Mai mult, şi datoriile la întreţinere curg, iar vecinii sunt disperaţi. ”Deşi sunt trecute zero persoane la întreţinere, iar căldura şi apa sunt închise, vin 300 de lei lunar la acel apartament, sumă pe cota parte indiviză, adică bani pentru reparaţii. I-am dat în judecată pentru datorii, ne-au făcut o plată de 36.000 de lei anul trecut în februarie. Acum, trebuie să ne mai dea o tranşă până-n 2012 de 42.000 de lei”, ne-a mai spus administratorul Mitu. Într-adevăr, la avizierul blocului, apartamentul 11 figurează cu datorii la întreţinere de aproape 60.000 de lei. Pentru că vecinii îi sar în cap, bărbatul vrea să-şi dea demisia: ”Pentru 800 de lei pe lună, m-am îmbolnăvit”.
Nu are nici măcar fotografie la mormântul de la Bellu
O carieră de aproape șapte decenii și peste 1.000 de melodii lansate. Gică Petrescu a avut o viață de huzur și s-a bucurat de simpatia publicului care i-a fredonat celebrele-i piese: “Fetițe dulci din București”, “Căsuța noastră”, “Du-mă-acasă, măi tramvai”, “Suflet candriu”, “Mână birjar” sau “Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara?”. Vedeta marilor teatre de revistă bucureștene, Alhambra, Boema, Savoi și Tănase, maestrul Gică Petrescu s-a stins la vârsta de 91 de ani, pe 18 iunie 2006, și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, din Capitală. Aici, printre sutele de morminte, cu greu îl recunoşti pe cel al lui Gică Petrescu. Mormântul maestrului este greu de găsit mai ales că nu are poză. Înghesuit printre alte morminte, locul de veci în care se odihneşte de 10 ani este abandonat şi neîngrijit. Noroc cu un prieten vechi din Israel, care a plătit o cruce din marmură.