Caramitru i-a căutat loc de veci maestrului Beligan
O pată de pământ de 1,40 metri pe 2,20 metri, în Cimitirul-muzeu Bellu, lângă locurile de veci ale interpretei de muzică folk Tatiana Stepa şi ale actorilor Ion Lucian şi Emil Hossu. Este locul în care va fi înmormântat mâine, 23 iulie, Radu Beligan, cel mai galonat actor român. În zadar Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional şi Lamia Beligan, fiica marelui dispărut au încercat ieri să găsească o soluţie mai bună, în inima Aleii Actorilor.
”Aşteptăm la umbră să se hotărască unde îl îngroapă. Cum primim semnalul ne apucăm de groapă”.
Pe Aleea Actorilor, sub un copac, la umbră, toropiţi de căldură vreo şase muncitori de la cimitir aşteaptă semnalul pentru a băga lopeţile în pământul negru şi rece pentru a face groapa care îl va adăposti pentru totdeauna pe marele Beligan. De pregătiri se ocupă Lamia, una dintre fetele celebrului artist, actriţă şi ea.
Este ora 14.00, în faţa locului stabilit pentru îngropăciune are loc un comandament ad-hoc. Lamia, un preot şi şefii Administraţiei Cimitirelor aşteaptă sosirea lui Ion Caramitru, cel care trebuia să-şi de-a OK-ul pentru toată ceremonia.
Acesta se plimbă zeci de minute printre morminte, dă la o parte tufe, scutură lespezi, întreabă despre morţi şi dispăruţi. ”Actorii mari au fost puşi pe unde s-a putut pentru că există locuri concesionate de zeci de ani de diverse familii şi trebuie să se facă loc pe unde se poate. Am auzit că ar fi vrut să îl înmormânteze mai central, dar nu se poate”, ne povesteşte nea Jean, gropar la a doua generaţie. În cele din urmă, soluţia propusă de Administraţia Cimitirelor rămâne în picioare, lucrurile sunt definitive! Trupul neînsufletit al maestrului Radu Beligan va fi depus sâmbătă, la ora 10.00, în foaierul Teatrului National ”I.L. Caragiale”, iar slujba religioasă de înmormântare va începe la capela Cimitirului Bellu, la ora 14.00.
Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator. Considerat o emblemă a teatrului românesc, cu o longevitate artistică recunoscuta mondial şi certificată de reprezentanţii Guinness World Records, maestrul Beligan a fost unul dintre cei mai apreciati artisti ai scenei naţionale, ocupând, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990. Membru de onoare al Academiei Române, Radu Beligan a devenit, în 1961, deputat al Marii Adunări Naţionale, din care a făcut parte până în 1989.
«Vecin» cu Tatiana Stepa, Ion Lucian şi Emil Hossu
Maestrul Beligan va dormi somnul de veci alături de alte nume mari din lumea artistică. Iată cu cine se învecinează mormântul maestrului.
Tatiana Stepa
Tatiana Stepa a fost o cântăreaţă de muzică folk. A murit la 7 august 2009, la 46 de ani, fiind răpusă de cancer de col uterin. A debutat în Cenaclul Flacăra, în 1982, cu piesa «Şi-am să-mi fac o doină». După interzicerea «Cenaclului Flacăra» şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de 11 ani la mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti. Din anul 1996 până în 2009 a mai susţinut peste 1.000 de spectacole. Ultimul recital l-a susţinut în cadrul Festivalului Folk You de la Vama Veche în data de 31 iulie 2009.
Ion Lucian
Ion Lucian a fost un actor român de comedie în teatru şi film, epigramist, director al teatrului Excelsior, membru de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti. Actorul a fost distins cu titlul de „Artist emerit” şi cu numeroase premii naţionale. Ion Lucian a fost şi regizor, director de scenă, dar şi scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, profesor la Academia de Teatru şi Film (1952- 1956) şi la Universitatea Hyperion (1998-2012). Ion Lucian a murit îm 2012, la vârsta de 88 de ani, fiind internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti cu suspiciune de bronhopneumonie şi anemie.
Emil Hossu
A fost un actor român de teatru şi film. Primele sale roluri au fost la teatrul radiofonic. Ulterior a devenit actor la Teatrul Nottara din Bucureşti. A avut prestaţii remarcabile în filme cunoscute cum ar fi “Secretul lui Bachus” (1984) şi “Sosesc păsările călătoare” (1984). Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de Cavaler. A murit în seara zilei de 25 ianuarie 2012, chiar cu câteva minute înainte de începerea spectacolului „Aniversarea”, în timpul repetiţiei generale, pe scena Teatrului Nottara. Avea 71 de ani. Cauza decesului a fost infarctul miocardic.