Cuvântul din limba română pe care mulți îl folosesc greșit. Preşedinţie sau preşedenţie? Care este, de fapt, varianta corectă

Deși ne străduim să vorbim și să scriem corect, sunt multe cuvinte pe care le folosim greșit zi de zi, pentru că le auzim în forma lor incorectă destul de des. La fel cum este cazul tuturor limbilor de-a lungul globului, româna evoluează constant, iar câteodată aceste schimbări pot fi chiar mai rapide decât ne-am aștepta. Există nenumărate reguli în română care ne pot părea, la prima vedere, bizare.

Cuvintele pe care mulți români le scriu greșit Foto: Pixabay.com
Cuvintele pe care mulți români le scriu greșit Foto: Pixabay.com

Forma corectă: președinție sau președenție

Preşedinţie, nu preşedenţie. Substantivul derivat de la preşedinte este preşedinţie.  

Formele corecte:  preşedinte, preşedinţie, Preşedinţia.  

Spunem și scriem corect: preşedinte, preşedinţie, decret preşedinţial, prezidenţie, decret prezidenţial. 

Cuvântul pe care 99% dintre români îl scriu greșit 

Potrivit unor date recente, cuvântul din limba română pe care 99% dintre români îl scriu și pronunță greșit este „așază” – „așează”. Ceea ce mulți români nu știu este că a doua varinată e greșită din punct de vedere gramatical, când vorbim de conjugarea verbului a așeza. Explicația este una simplă – forma „așază”, corectă gramatical, respectă conjugarea a II-a a verbului „a așeza”.

Cuvântul la care mulți pun o literă în plus 

Unul dintre cuvintele care pun cele mai multe probleme românilor este ”repercusiune”. Majoritatea dintre ei aleg să pună un ”r” în plus în interiorul cuvântului și îl rostesc și scriu sub o formă greșită, ”repercursiune”. Cuvântul cu privina face referire la o consecință sau urmare și provine din limba franceză, originalul fiind ”repercussion”.

Alte cuvinte folosite în mod greșit 

Alte cuvinte din limba română pe care mulți le folosesc greșit sunt: ”servici” (în loc de ”serviciu”), ”inopinant” (în loc de ”inopinat”), ”monstră” (în loc de ”mostră”), ”chibrite” (în loc de ”chibrituri”), ”bacnotă” (în loc de „bancnotă”).

Alte cuvinte folosite în forma greșită 

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect este cuvântul ”greșit”. Multe persoane folosesc fie forma ”greșeală” fie ”greșală” într-o propoziție.

Cuvântul greșeală, conform DEX, înseamnă „faptă sau acţiune care constituie o abatere conştientă sau involuntară de la adevăr, de la ceea ce este real, drept, normal, bun, şi care poate atrage după sine un rău, o neplăcere; eroare; ceea ce rezultă în urma unei astfel de fapte sau acțuni”.

Și un alt cuvânt foarte des utilizat ajunge să fie scris în mod eronat și de asemenea, să fie rostit greșit. Este vorba despre cele două forme ”cearceaf” sau ”cearșaf”. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), doar o singură formă este corectă.

Mai exact, în cazul acestui cuvânt, sursa citată precizează că forma corectă este „cearșaf” la singular și „cearșafuri” la plural. Cuvântul denumește un obiect de rufărie, pentru pat, care se pune peste saltea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net