Căţeii vedetelor, duşi la «şcoală»

Ultima actualizare:

    Arthur, căţelul lui Mistreţu’,  a făcut deja câteva şedinţe  cu instructorul Mihai Nae
Arthur, căţelul lui Mistreţu’, a făcut deja câteva şedinţe cu instructorul Mihai Nae

Alintaţi, răsfăţaţi, coafaţi, scoşi la plimbare şi iubiţi ca pe nişte adevăraţi membri ai familiei, căţeii vedetelor tind să „şi-o ia în cap”. Iar când se întâmplă acest lucru, sunt duşi frumos la „şcoală”. Mai concret, la cursuri de dresaj. Aici învaţă să fie ascultători, să nu muşte, să nu accepte mâncare de la străini, dar şi să facă diverse giumbuşlucuri.

Îl ştiţi cu toţii pe Mistreţu’, simpaticul fost operator de la „Cronica Cârcotaşilor”, actual regizor de emisie la Antena 1. Puţin ştiţi însă că dincolo de temperamentul său coleric, de la care i se trage şi porecla, se ascunde un suflet sensibil. Mistreţu’, pe numele său real Octavian Păscuţ, este un mare iubitor de animale. Are un căţel beagle în vârstă de trei ani la care ţine foarte mult, dar cu care pur şi simplu nu se mai înţelege. 

simeon stalpnicul png

„Arthur avea ceva probleme de agresivitate, mânca de pe jos, de la oricine, nu venea la comandă, nici măcar nu mergea la pas, ci în zig-zag. În plus, făcea pipi în casă, deşi îl scoteam afară de aproximativ 4 ori pe zi. Acum şi-a găsit naşul! După ce am încercat să-l educ, atât cât m-am priceput eu, fără rezultate notabile, am decis să-l dau pe mâna lui Mihai Nae, instructor  de dresaj”, povesteşte Mistreţu’.

Arthur a făcut deja câteva şedinţe cu instructorul, acum a ajuns la etapa de predare către stăpân în care lucrează în trei. „Căţeii din rasa beagle au un temperament rebel şi puternic, iar forţa şi dorinţa lor de independenţă pot pune stăpânul în dificultate chiar şi în momentele banale, când sunt scoşi la plimbare”, spune instructorul.

„Nu am mai crescut nici un alt câine până la Arthur şi nu am ştiut particularităţile acestei rase. Alex, băieţelul meu, l-a ales din magazin şi l-am îndrăgit cu toţii imediat. De-abia pe la 3 luni a început să-şi arate «colţii». Uneori aveam senzaţia că am în casă un catâr, nu un căţel”, mai spune, amuzat, stăpânul lui.

simeon stalpnicul png

Paula Seling ţine la imaginea ei şi, dacă iese pe stradă cu cei doi „copii”, nu vrea să se facă de râs. Sami, căţelul ei din rasa samoyed, trebuie să înveţe să nu mai sară pe ea şi să-i murdărească toate hainele, să nu accepte hrană de la străini, iar Luna, căţeluşa găsită în faţa Guvernului, să fie puţin mai ascultătoare. “Când încerc să fac un dresaj cu ea, se bucură atât de mult că nu se putea face nimic. Aş vrea să nu mai sară pe mine, să ne bucurăm că ne revedem fără să-mi murdăresc hainele. Instructorul a avut metodele lui de a rezolva problema.

simeon stalpnicul png

Şi căţeii altor vedete şi-au găsit „naşul”. Raluca de la Bamby are un bishon cam agresiv. A fost pus cu botul pe labe în numai o jumătate de oră de lucru. A mai fost nevoie de câteva şedinţe pentru  a deveni ascultător şi a reuşit să execute comenzi de care nimeni nu-l credea în stare.

simeon stalpnicul png

Amna are nu unul, ci trei căţei. Plus patru pisici. Fiecare îşi ştie locul în familie numai că de când s-a mărit familia şi de când a apărut pe lume fiul cântăreţei, David Cristian, armonia era pe cale să se strice. Căţeii puteau fi geloşi pe noul membru al familiei când, de fapt, ar trebui să fie mult mai cuminţi, mai responsabili. Din acest motiv, Amna a ales să-i ducă la dresaj. „Vreau ca atunci când ies în curte cu David să le spun «aşteaptă» şi acolo să înţepenească. Au reuşit acest lucru, sunt tare mândră de ei”, mai spune Amna.

simeon stalpnicul png

Valeria Arnăutu are un bishon răsfăţat, însă foarte inteligent, care a demonstrat în scurt timp că poate să coopereze şi chiar că îi place la şcoală.

simeon stalpnicul png

Căţelul Soniei Trifan este şi el dus la cursuri. Mai e puţin până când creatoarea de modă se va căsători religios cu iubitul ei, fotbalistul Andrei Neagoe, iar Inimioară, patrupedul salvat de la adăpost, va fi cavaler de onoare. El are importanta sarcină de a aduce verighetele la altar, iar pentru asta se pregăteşte intens cu Mihai Nae.

Florin Grozea, solist în vechea trupă Hi-Q, e foarte mândru de căţeluşa lui din rasa beagle. Prostioarele pe care le face sunt prilej de haz, totuşi trebuia învăţată nişte reguli de bună purtare, pentru protecţia ei. „Spre exemplu, fuge din curte, nu vine când o chemăm, e foarte pofticioasă şi poate să mănânce lucruri care nu sunt bune pentru ea”, spune Florin. Şi ea a fost dusă de câteva ori la cursuri de dresaj.

Ce au învăţat la cursuri

  • Să nu mai facă în casă. Dacă patrupedul este trecut de vârsta de 2 luni şi jumătate, ar trebui o perioadă să îi dai un tip de mâncare care să nu îi producă o purgaţie excesivă. După fiecare masă, puiul trebuie dus imediat afară, fără să aştepţi să termine tot din farfurie, deoarece digestia la pui se produce extrem de rapid. Şi câinele adult poate fi învăţat, scoţându-l afară după fiecare masă, iar în momentul în care îşi face nevoile, îl lauzi, îl recompensezi şi vă întoarceţi în casă.
  • Să vină când îl chemi. Este bine să lucrezi într-un cadru organizat, astfel încât animalul să poată auzi şi să-şi poată fixa corect, din primele încercări, comenzile vocale. În caz contrar, sunetul „aici” îşi poate pierde din importanţă, iar câinele poate chiar începe să fugă în momentul în care e chemat.
  • Să refuze hrana de la străini. Instructajul se face într-o ordine anume, trebuie folosit acelaşi tip de hrană şi aceleaşi persoane. „Sunt multe metode de a determina câinele să refuze hrana. Una dintre ele este cu ajutorul lesei. Cineva îi oferă mâncarea, câinele va avea tendinţa să primească, moment în care îl smuceşti uşor şi îi spui că n-are voie”, explică Mihai Nae. 
  • Să nu mai sară pe tine. Săritul pe stăpân este, pentru un căţel, metoda lui de salut. Atunci când o face, retrage-te un pas în spate, luându-i, în acest fel, sprijinul. Căţelul va cădea pe sol, moment în care mângâie-l şi laudă-l. Când vii acasă, nu te entuziasma prea tare de revedere şi, ca să nu mai sară pe tine, aruncă-i o recompensă. Atenţia lui se va muta pe bucăţica de mâncare de pe jos. 
  • Să nu mai latre în miez de noapte ca să scoale tot blocul. Există o metodă mai bună de a-ţi atrage atenţia asupra lui? Nu! Dacă îl cerţi şi îi spui să tacă, mai tare va lătra. „Ca să atragă atenţia, se mulţumeşte şi cu cearta. De aceea, în primă fază nu-l băga în seamă, iar când a încetat, recompensează-l. Sau trimite-l într-o altă cameră din care nu mai aude zgomot şi, la fel – când încetează cu lătratul, recompensează-l”, te învaţă instructorul.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image jpeg
banner Madalin Ionescu png
banner brazi png
banner aurel pădureanu jpg
Banner georgica Cornu
Banner Adrian Enache
irina columbeanu jpg
banner tavi clonda png
image
actualitate.net
image
actualitate.net