Delia, gest controversat pentru victimele din Colectiv. Ce a cântat
Tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 32 de persoane, iar alte 133 au ajuns în spital cu arsuri grave, a mobilizat întreaga lume artistică de la noi. Mesajele și gesturile de susținere au apărut imediat după incendiul ucigaș. La cinci zile după tragedie, Delia a publicat o înregistrare cu varianta ei la piesa The Day We Die, cântată de trupa Goodbye to Gravity înainte de dezastru. Artista a fost felicitată pentru acest gest, dar a primit și multe critici.
Delia a vrut să aducă un omagiu victimelor tragediei din 30 octombrie, de la clubul Colectiv. A publicat pe pagina de Facebook o înregistrare cu varianta ei la The Day We Die, piesa care a devenit zilele acestea imnul protestelor masive din București și din țară.
Doar vocea Deliei și chitara, un cu totul alt sound, versurile și , mai ales, refrenul celebru deja ”We're not numbers we're free, we're so alive/Cause the day we give in is the day we die” (Nu suntem niște numere, suntem liberi, suntem atât de vii,/ căci ziua în care vom ceda va fi ziua în care vom muri).
Un gest făcut cu intenția de a duce un omagiu victimelor, dar care a primit și multe reacții negative. Dacă cei mai mulți fani ai artistei au apreciat interpretarea și mesajul Deliei, au fost și destui critici.
”Mai du-te dracu’! Până să nu moară săracii chitariști și cei care îi ascultau, nu îi promovați deloc la radio și la tv pe cei de la Goodbye to Gravity , iar acum vă faceți reclamă pe săracele suflete pierdute. Ființe perfide, lacome și lipsite de onoare, faceți orice pentru audiență, explicit bani!”
”Nici măcar nu sună bine varianta ta. Și dacă așa simți tu să cânți piesa asta acum, fă-o pentru tine. Nu e nevoie să o și publici.”
”Okay, stop. Please, stop. Stop in the name of Rock music. Stop. Thanx. Bye” (Ok, oprește-te. Te rog, oprește-te. Oprește-te, în numele muzicii rock. Oprește-te. Mulțumesc. Pa)
Delia a reacționat imediat la critici, cu un răspuns emoționant. ”Decid să îți răspund din furie. O furie provenită din neinformarea oamenilor care aruncă cu pietre fără să știe. Ființă lacomă și perfidă? Mi-am anulat toate concertele, mi-am ajutat atât financiar, cât și moral prietenii și oamenii care au avut atâta nevoie zilele astea, am donat și către fundații. Cunosc / am cunoscut oameni care au fost acolo. Am fost ieri la marș, probabil o să ies și azi.”
Iată The Day We Die, în varianta Deliei
32 de morți și 133 de răniți grav după tragedia din Colectiv
Vineri, 30 octombrie, un incendiu puternic a izbucnit în clubul Colectiv din Capitală în jurul orelor 22.20. Buretele care a fost folosit la izolarea fonică a clubului s-a aprins de la una din artificiile folosite de organizatorii evenimentului de lansare a celui mai recent album al trupei Goodbye to Gravity.
Focul s-a întins în câteva secunde, iar cei aproape 500 de spectatori au fost prinși ca într-o capcană. Clubul avea o singură ușă de acces liberă, celalaltă ieșire fiind blocată cu un perete de boxe. 27 de morți a fost bilanțul tragediei până sâmbătă dimineață, însă numărul victimelor a crescut la 32 în zilele următoare. Conform primelor date ale autopsiei, victimele au murit intoxicate cu monoxid de carbon și alte gaze toxice. Alte 133 de persoane sunt acum internate în spitalele din București, cu arsuri și intoxicații. Dintre acestea, 80 sunt în stare critică și foarte gravă.
Ambii chitariști ai trupei Goodbey to Gravity, Vlad Țelea și Mihai Alexandru, și-au pierdut viața în incendiu. Piesa The Day We Day, cântată de băieți chiar înainte de izbucnirea incendiului, a devenit imnul schimbării pentru protestatarii care au ieșit în număr mare în București și în țară, pentru a cere asumarea răspunderii pentru contextul care a dus la producerea acestei tragedii.