Doliu în lumea muzicii populare! Maria Tudor s-a stins din viaţă la 71 de ani
Cântăreaţa de muzică populară Maria Tudor s-a stins din viaţă în noaptea de vineri spre sâmbătă, 2 martie. Cu numai câteva zile în urmă împlinise 71 de ani, iar peste mai puţin de o săptămână ar fi trebuit să participe la un spectacol în Timişoara. Cel care i-a descoperit trupul neînsufleţit a fost chiar soţul acesteia, Luca Novac.
Cel care a descoperit tragedia a fost chiar soţul cântăreţei. „A intrat în cameră să se odihnească şi n-a mai ieşit”, a declarat soțul ei, Luca Novac, potrivit ziuadevest.ro. Trupul neînsufleţit al Mariei Tudor a fost depus sâmbătă la Capela de la Cimitirul din Calea Lipovei, iar duminică va fi dus acasă, la Brad, unde va fi înmormântată, potrivit dorinţei acesteia.
Maria Tudor era foarte apreciată la nivel local, iar concursul televizat „Dialog la distanţă” i-a dat posibilitatea Mariei Tudor să se afirme pe plan naţional. În 13 noiembrie 1965, judeţul Hunedoara a concurat cu judeţul Bacău, iar Maria Tudor era un element esenţial al moţilor care au câştigat. Cântecul ei „Când vii bade de la Deva” a devenit şlagăr.
Din anul 1967, numele Mariei Tudor apare pe afişele „Doinei Banatului” alături de Felician Fărcaşiu, Ana Pacatiuş, Florentin Iosif, Dumitru Chepeţan, Valeria Colojoară, Sonia Vlaicovici, Ana Munteanu şi alţii, colindând toată ţara cu acest prestigios ansamblu, purtând cu ea cântecul moţesc de care nu s-a despărţit niciodată. Cartea intitulată „Povestea unei fete de la moţi” semnată de Maria Tudor a apărut în anul 2009 la Editura Tipo – Art din Oraviţa. Structurată în trei părţi distincte, ea cuprinde aprecieri, însemnări, articole şi interviuri realizate de-a lungul anilor, care-i evocă activitatea artistică, apoi melodii din repertoriul său transcrise pe note muzicale şi texte, încheindu-se cu diplomele, fotografiile şi afişele adunate în cei 50 de ani de activitate.