Familia lui Ovi s-a dat pe mâncare moldovenească
În urmă cu 4 ani, Ovi şi-a vândut casa din Norvegia şi s-a mutat, împreună cu soţia şi copiii, în România. S-au acomodat aici, şi-au cumpărat o nouă casă, cei mici au învăţat limba română şi merg la şcoală de stat, iar soţia poartă ii şi a prins gustul bucătăriei tradiţionale.
Soţia lui Ovi, Kitty, nu prea ştie limba română, dar a învăţat să gătească sărmăluţe, tocăniţe şi ciorbe moldoveneşti cu borş. A fost reticentă, la început, vizavi de unele reţete din zona Moldovei, cum ar fi mâncarea de pipote cu sos de vin, ciorba din coadă de viţel sau din târtiţe de curcan. Dar pe parcurs, molipsită de la soţul ei, a început să le aprecieze şi ea. „Eu sunt din Botoşani. Găteam de mic copil, o ajutam pe mama în bucătărie. Am crescut cu gusturile bucatelor moldoveneşti şi am reţinut tot felul de reţete. Îmi place să fac ciorbe, musai acrite cu borş, de la mătuşa mea din Moineşti (Bacău) am «furat» reţeta unui sos-pastă cu multe legume, uşor picant, pe care îl folosesc la gătit. Soţia mea a învăţat să gătească moldoveneşte de la mine”, spune Ovi.
Gătesc preparate din toate bucătăriile
De altfel, la ei în casă se mănâncă foarte variat şi, în acelaşi timp, sănătos. De la mâncare norvegiană, evident, până la preparate asiatice şi româneşti. „Noi am călătorit mult şi am trecut prin toate bucătăriile. Dar cea românească, în special din zona Moldovei, îmi place cel mai mult. Mâncăm sănătos, suntem atenţi la ce pâine cumpărăm, cât ulei punem în mâncare, peştele, de asemenea, nu ne lipseşte din casă... Nu prea mâncăm semipreparate, totul se găteşte în casă, inclusiv pizza”, mărturiseşte cântăreţul.
Îi place să gătească, deşi timpul nu-i permite să o facă atât de mult pe cât ar vrea. „Gătitul şi pescuitul sunt cele două lucruri care mă relaxează cel mai mult”, spune el. Ultima dată a făcut, împreună cu soţia, o ciorbiţă de legume acrită cu borş, a cărei aromă deosebită ne-a dat pe spate. Ai putea să o încerci şi tu!
Au muncit mult la sosul de legume
În această toamnă, Ovi şi soţia şi-au pus la borcan un sos de legume făcut după o reţetă moldovenească şi sunt foarte mândri de rezultat. Au muncit mult la el, l-au făcut cu toate legumele posibile – roşii, ardei capia, gogoşari, ţelină, ceapă... Unele legume au fost coapte în prealabil, apoi fierte încet, la cazan, cu foi de dafin, ardei iute şi piper. „Punem câteva linguri din acest sos la aproape orice mâncare”, spun cei doi.
Ciorbă de legume
Ingrediente: ţelină, ardei verde şi roşu, păstârnac, cartof, ceapă, morcovi, piper boabe, borş, leuştean, boia de ardei iute, sos de legume făcut în casă, bază de supă de găină
Mod de preparare: toate legumele se taie cubuleţe şi se călesc, se adaugă zeama în care a fiert carnea, apoi borşul, mirodeniile şi sosul special făcut în casă, după o reţetă moldovenească. „Eu la toate ciorbele pun o bază de supă, apă în care a fiert carne”, explică Ovi.