Irina loghin: «În anii ‘70 am luat Lumina Sfântă de la Ierusalim»
Amintirea unei emoţii puternice şi irepetabile. Pentru Irina Loghin, Paştele înseamnă, de mai bine de 40 de ani încoace, experienţa pe care a trăit-o chiar la Ierusalim. Îndrăgita cântăreaţă a fost de 11 ori la Ierusalim la mormântul sfânt, să se roage, însă cea mai puternică trăire a avut-o în anii ‘70, înainte să se căsătorească, când a stat să ia lumina de Paşte.
Irina Loghin (78 de ani) păstrează o amintire emoţionantă legată de locurile sfinte de la Ierusalim. “Am fost pentru prima dată la mormântul Sfânt prin anii ‘70, cu Ileana Sărăroiu, chiar de Paşte. Ne aflam într-un turneu. Şi îmi amintesc că am fost în fiecare zi la denii, în săptămâna mare. Veneam de la aproape 100 km ca să luăm parte la slujbele de acolo. A fost ceva extraordinar. Când am văzut coloana despicată de la intrarea în Biserica Învierii de la Sfântul mormânt mi-a venit să plâng”, a povestit, pentru Click!, artista.
Nu va uita niciodată acel Paşte şi spune că nu i s-a întâmplat să trăiască momente atât de emoţionante. “Ne-am dus să luăm Sfânta Lumină şi am participat la slujba de Înviere. A fost ceva atât de puternic, că mi se face pielea de găină şi acum când povestesc şi îmi amintesc acele momente. Sigur că de atunci am mai fost de multe ori în Israel, dar nu pot uita prima dată, când am fost de Paşte”, a mai povestit Irina Loghin, pentru Click!
De atunci, cântăreaţa de muzică populară a mai fost de 10 ori în Ţara Sfântă. “În total am fost de 11 ori în Israel, şi înainte de ‘89 şi în anii ‘90, cu Dan Spătaru şi Gheorghe Turda, dar nu am mai ajuns de Înviere”, îşi aminteşte artista. Anul acesta, ea va petrece sărbătorile de Paşte acasă, în familie, pentru că îşi doreşte linişte şi relaxare.Şi pentru colegul ei de scenă, Fuego, Paştele înseamnă reîncărcarea bateriilor după o perioadă extrem de plină şi de agitată. “Paştele este o sărbătoare tristă în esenţă, dacă este să ne luăm după adevărul biblic, dar după părerea mea, este foarte important ca oamenii să se regăsească pe sine şi să descopere singuri ce simt. În fond, nu-i tocmai în regulă să-ţi impui o anumită stare dacă nu o simţi. Orice sărbătoare este, dincolo de toate, un motiv! Pentru ce vrea fiecare în parte! Unii aleg să petreacă, alţii să se cufunde în linişte, alţii în credinţă”, ne-a spus Fuego.
Fuego stă acasă de Paşte
“După toată nebunia pe care am trăit-o de la începutul anului până în prezent, cred că ar fi cazul să mă liniştesc puţin. Şi-atunci stau acasă, cu lume dragă în juru-mi, merg în vizite, îmi pun ordine în gânduri, vizităm România şi ne bucurăm de lucruri simple. Cel mai probabil voi merge să iau lumină şi voi aprinde o lumânare pentru toţi cei care nu-mi mai pot zâmbi de acest Paşte. Zic că cel mai frumos moment este acela când te simţi în siguranţă, odihnit, împlinit”, ne-a spus cântăreţul.
Istoria Sfintei Lumini
În Sâmbăta Mare a anului 1579, turcii au interzis patriarhului şi creştinilor ortodocşi să intre în Biserica Învierii pentru ceremonia primirii Sfintei Lumini din cauza armenilor, care plătiseră să fie lăsaţi să slujească acolo. Patriarhul din acea vreme era Sofronie al IV-lea. Era primul an al patriarhatului său şi era lipsit de dreptul de a participa la primirea în chip minunat a Sfintei Lumini. Rămas fără acest drept, patriarhul s-a rugat toată ziua lângă o coloană din partea stângă a uşii de la intrare în biserică. După apusul soarelui, coloana s-a despicat şi Sfânta Lumină a izvorat din interiorul ei. Despicătura din coloană are o înălţime de 1,20m.