Izabela Pănescu: «Aş sta în bucătărie zi şi noapte»
Vă vine să credeţi că o persoană care a crescut cu fast-food, dulciuri şi mâncare procesată, care ura să gătească, s-a schimbat fără niciun efort la 180 de grade? Izabela Pănescu, prezentatoarea emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe” de la Digi 24, are acum un stil alimentar pe care îl pot da ca exemplu pozitiv toţi medicii nutriţionişti. Abia o mai poţi scoate din bucătărie şi, ceea ce e remarcabil, îi inspiră şi pe alţii.
- De cât timp eşti pasionată de gătit şi cum a apărut această pasiune?
Am descoperit gătitul acum aproximativ 7 ani. Totul a pornit de la o problemă de sănătate pe care am descoperit-o şi care m-a făcut să-mi dau seama că ar fi bine să îmi schimb stilul de viaţă. Eu am crescut cu dulciuri, mezeluri, sucuri carbogazoase, extrem de puţine fructe şi legume... Apoi am descoperit fast-food-ul, mâncarea procesată. Practic, mâncam tot ce era nesănătos. Odată cu schimbarea de alimentaţie, am început uşor, uşor, să şi gătesc. Imaginaţi-vă că eu, până atunci, uram să stau în bucătărie. Făceam doar ouă ochiuri şi cartofi prăjiţi. Mama mea, mai în glumă, mai în serios, îmi spunea: „tu trebuie să faci cumva să câştigi mulţi bani ca să îţi permiţi să angajezi o bucătăreasă, altfel, o să mori de foame”.
- Acum ştii să găteşti. Ce mai zice mama ta?
Chiar vorbeam zilele trecute cu soţul meu că acum nu ne mai sunăm noi mamele să le întrebăm cum se prepară ceva, ci ne sună ele pe noi. Soţul meu era şi el ca mine - intra în bucătărie doar ca să mănânce şi chiar îmi spunea la începutul relaţiei că el n-o să gătească niciodată. Dar iată că a descoperit şi el, în urmă cu doi ani, această pasiune. E inventiv, îmi face mereu surprize, ba chiar îl puteţi urmări pe blogul meu, cu numele „Prâslea cel gospodin”, unde în fiecare săptămână publică o reţetă. De cele mai multe ori gătim pentru noi, dar sigur că, din când în când, şi pentru prieteni, colegi, familie. Majoritatea reacţiilor sunt foarte bune, toată lumea constată cu plăcere că mâncarea sănătoasă poate fi şi gustoasă. Cel mai mult mă bucur atunci când cei din jurul nostru fac şi ei schimbări în alimentaţie. Să inspirăm alţi oameni să mănânce sănătos e mulţumirea supremă. De altfel, toate aceste schimbări mi-au deschis calea unei noi provocări şi mai interesante: de câteva luni consiliez o familie cu trei copii în privinţa alimentaţiei şi au început să apară rezultatele.
- Cum te simţi în bucătărie, ce stare îţi dă această activitate?
Uit de tot! Aş sta în bucătărie zi şi noapte. Atunci când faci ceva ce-ţi place, timpul trece repede, gândurile dispar, sunt acolo, prezentă 100%.
- De unde îţi iei reţetele?
La început le luam din cărţi, de pe site-uri şi le respectam întocmai, cu gramaje cu tot. Acum nu mai fac asta. Inventez, adaptez, pun din ochi.
- Practic, ce găteşti şi care e stilul tău alimentar?
Mănânc de toate, cu măsură. Carne o dată sau de două ori pe săptămână, nici cu lactatele sau ouăle nu exagerez şi le iau de la ţară, de la părinţii noştri. La fel şi fructele şi legumele. Nu sunt obsedată de asta. Dacă se întâmplă să fiu la un res-taurant sau în vizită la cineva care a gătit carne din supermarket şi mi-e poftă, mănânc, dar asta se întâmplă rar, este excepţia, nu regula. De mezeluri, sucuri acidulate şi produse procesate în general nu mă mai ating. Sau, dacă se întâmplă să mi se facă poftă de ceva nesănătos, mănânc, dar de obicei iau o gură, două, şi gata, mi-a trecut pofta. Cum reuşesc? Pur şi simplu îmi ascult organismul, iar organismul meu nu mai vrea produse nesănătoase. Schimbarea nu am făcut-o peste noapte, ci treptat, puţin câte puţin.
- Te abţii de la ceva?
Tentaţii sunt peste tot, dar să ştii că pe măsură ce faci schimbări în alimentaţie, organismul îşi revine la normal şi nu mai simţi nevoia, chiar nu o să mai poţi mânca. Dacă totuşi am poftă de ceva nesănătos, gust şi gata. Dar uite, spre exemplu, înainte mâncam două savarine pe loc. Acum nu aş mai putea, mi se pare un gust sintetic şi nu-mi mai place.
Şi-ar dori să se mai îngraşe
Dietele sau curele de slăbire nu au loc în vocabularul Izabelei Pănescu. Dintotdeauna a fost foarte slabă şi chiar şi-a dorit să se îngraşe. Nici cure de detoxifiere, aşa cum le zice toată lumea, nu ţine. „Cura mea de detoxifiere e stilul de viaţă sănătos. Ce fac este să îmi ajut organele de eliminare, precum rinichii, ficatul, pielea, să funcţioneze cât mai bine, iar pentru asta folosesc tincturi de plante, ceaiuri, dar sub îndrumarea unui medic, nu de capul meu. Primăvara mănânc multe verdeţuri proaspete, pentru că fac minuni, vă spun din experienţă”, explică prezentatoarea tv.
Reţeta ei: clătite americane de post
Pentru că suntem în Postul Paştelui, Izabela a preparat clătite fără lapte sau ouă. Le-a încercat pe cele americane, micuţe. „Mie îmi plac pentru momentele în care ai musafiri, pentru că le poţi decora foarte frumos. Eu, de obicei, fac un mini tort, cum vedeţi în poză”, spune ea.
Ingrediente: 250 g făină de orez, 300 ml lapte vegetal, o lingură ulei (de cocos, de măsline sau de floarea soarelui), 3 banane coapte, o linguriţă scorţişoară.
Preparare: se amestecă toate ingredientele într-un robot de bucătărie şi apoi se prăjesc clătitele în tigaie. Apoi se decorează cu miere şi fructe de pădure sau cu unt de arahide şi miere, sau clasic, cu dulceaţă.