La mulţi ani, Adela Mărculescu! «Vocea de la teatru» a împlinit 77 de ani
Mama lui Alexandru din „Declaraţie de dragoste” şi vocea din teatre care te anunţă să iei loc sau să închizi mobilul, actriţa Adela Mărculescu îşi sărbătoreşte luni, 21 decembrie, ziua de naştere!
La 77 de ani, actriţa Adela Mărculescu se poate lăuda cu peste 20 de roluri în filme precum „Dumbrava Minunată”, „Primăvara bobocilor” sau „Declaraţie de dragoste” sau zeci de reprezentaţii în piese de teatru pe scenele celor mai importante teatre din Bucureşti. Actriţa Adela Mărculescu s-a născut pe 21 decembrie 1938 în Aiud şi este actriță la Teatrul Național din București. Din 2001 este cetățean de onoare al municipiului București. Pe 7 februarie 2004, fostul preşedinte Ion Iliescu i-a conferit actriței Adela Mărculescu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Cei care merg în sălile de teatru îi pot auzi vocea în pause, când aceasta spune ca “spectatorii să închidă mobilele” şi “să ocupe locurile în sală”.
Piese de teatru şi disticţii
În această stagiune Adela Mărculescu joacă la Teatrul Naţional în trei spectacole: „Omul care a văzut moartea”, „Sinucigaşul” şi „Terorism”. Actriţa a mai jucat în multe piese de teatru precum “Alexandru Lăpuşneanu”, “Cine a fost Adam?”, “Idolul şi Ion Anapoda”, “Despot Vodă”, “Vrăjitoarele din Salem”, “Harvey”, “Dragă mincinosule”, “Maşinăria Cehov”, “Dulcea pasăre a tinereţii” sau “Take, Ianke şi Cadâr”.
Printre premiile şi distincţiile obţinute s-a numărat şi “Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti”, “Cetăţean de onoare al Municipiului Aiud, 2006”, “Oscar Românesc, Tel Aviv (Israel), 2000”, “Premiul I şi titlul „Laureat” pentru rolul Adela - „Un oaspete la cină”, “Premiu pentru rolul Ioana Boiu - „Suflete tari”, “Premiu pentru contribuţia adusă în interpretarea poeziei româneşti”, ”Membru de onoare „Fundaţia Culturală Lucian Blaga” – Sebeş”, “Diploma de Excelenţă pentru marile merite în opera de slujire a primei scene a ţării”, “Ordinul „Meritul cultural” în grad de Ofiţer”.