Petre Magdin: «Nu m-am lăsat tuns la zero şi m-au exmatriculat»
Unul dintre cei mai apreciaţi realizatori de emisiuni de televiziune din România, cântăreţ de rock, compozitor şi producător, Petre Magdin are, şi la 73 de ani, o energie inepuizabilă. Într-un amplu interviu pentru „Weekend Adevărul“, el a dezvăluit amintiri şi peripeţii care pot fi oricând scenariu de film.
- „Weekend Adevărul“: Aţi studiat muzica de la 9 ani. Cine v-a „contaminat“ cu această pasiune?
Petre Magdin: M-a „contaminat“, cum văd că-ţi place să spui, chiar tatăl meu, care la vârsta de numai 19 ani devenise şeful celei mai importante fanfare din Banat şi dirijorul celui mai lăudat cor de străjeri, amândouă, fala comunei Pesac, de pe lângă Timişoara.
- Ce fel de elev aţi fost?
Un elev incomod, dar pentru care muzica era totul. Studiam trompetă, pian, teorie şi solfegiu, multe, foarte multe ore pe zi în fiecare zi. De la 12 la 17 ani am fost un copil de internat.
- Ce amintiri aveţi de la internat?
Închipuiţi-vă că într-a VI-a eram vreo paisprezece într-un dormitor. Şi, când ieşea şobolanul din gaură, unul dintre noi, cei mai mici, ăla care era de serviciu în seara cu pricina, introducea rapid în gaura şobolănească propriul chipiu, ciorap sau vreun crac de pijama rătăcită a nu ştiu cărui somnoros, iar cei mai mari începeau vânătoarea, până îl prindeau şi-l omorau, după care rozătorul era aruncat pe fereastră, în plină stradă.
În clasa a XI-a aţi fost exmatriculat pentru că aţi cântat „muzică americană decadentă care incită tinerii la dezmăţ, incompatibilă cu viitorul om de tip nou“.
- Ce muzică aţi cântat de aţi produs o aşa supărare?
Prietena mea mă invitase la balul ei de absolvire. Acolo m-am întâlnit cu Pică Gheorghiu, fagotist şi toboşar excelent. Am luat trompeta din mâinile trompetistului care cânta acolo cu orchestra lui, Pică a trecut la tobe şi a-nceput dezmăţul... Prietena mea era mândră şi fericită. Cei mai proaspeţi absolvenţi vedeau cum cei mai băţoşi profesori ai lor au dat, pur şi simplu, în dezmăţ, mai abitir decât foştii lor elevi. Cred că balul ăsta de la Liceul sârbesc s-a consumat sâmbătă spre duminică. Luni dimineaţa, la ora 8.00, mă aflam în cancelaria liceului meu, unde tovarăşul director Iţic Ştrul Teleagă, mă anunţa cu o imensă satisfacţie că ori mă tund zero, ori mă exmatriculează. Nu puteam admite să mă las tuns la zero. Ar fi fost prea mare umilinţa. Aşa că m-au exmatriculat, în ideea că aş putea rămâne cu situaţia neîncheiată la vreo patru materii şi poate chiar repetent. Dar n-a fost să fie pe placul directorului decât exmatricularea pe două săptămâni, pentru că m-am întors, am dat patru teze într-o zi şi am trecut într-a XII-a.
- Care sunt artiştii români de care vă simţiţi cel mai ataşat sufleteşte şi cu care aţi legat prietenii speciale?
Sunt legat sufleteşte de toţi cei care au trecut pe la „Întâlnirea de la miezul nopţii! (n.r. - emisiune de la TVR, care l-a făcut celebru în anii ‘90).
- Data şi locul naşterii: 29 august 1943, comuna Pesac, judeţul Timiş
- Starea civilă: căsătorit cu Ana Magdin, are un copil
- Studii: Din 1967, este licenţiat în Muzică la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, Facultatea de Instrumente şi Canto.
- Carieră: A luat premiul de popularitate la Festivalul Mamaia 1986 cu piesa „Anii mei“.
- În urma sondajului de opinie organizat cu ocazia TVR50 în 2006, telespectatorii l-au desemnat pe Petre Magdin personalitatea nr.1 şi cel mai iubit realizator şi prezentator al TVR din ultimii 50 de ani.
- Locuieşte în: Bucureşti şi la Creţeni, judeţul Vâlcea.