Un an de la moartea lui Andrei Gheorghe. Tatăl perfect pentru patru copii
La 19 martie se împlinește un an de când cunoscutul realizator de radio și de televiziune, Andrei Gheorghe, a spus „La revedere, drum bun!” vieții, la doar 56 de ani, în urma unui infarct. Și chiar dacă existența zilnică ajunge să ne acopere cu huruitul ei până și amintirile, „urma” lăsată de Andrei Gheorghe în memoria multora, fie ei prieteni, dar și dușmani, nu poate fi contestată.
Așa că acum e un moment bun pentru a ne aminti de cel care spunea: „Moartea e clară. N-ai cum s-o eviți. Calitatea vieții e importantă”.
Andrei Gheorghe s-a născut la 14 ianuarie 1962, la Lipețk, în Rusia. Tatăl lui era român și studia la școala de aviație de acolo, o localitate aflată „la o noapte de mers cu trenul de Moscova”, iar mama, rusoaică, era chiar fata comandantului respectivei școli. La vârsta de 6 ani se muta în Constanța, împreună cu familia. Aici intervine prima problemă. ”Nu știam limba română”, mărturisea Gheorghe într-un interviu.
În prima zi de școală are și primele conflicte cu colegii, din cauză că îl făceau „rusnac”. „Ne-am bătut, apoi ne-am împrietenit”, își amintea el. În copilărie visează să devină, pe rând, gunoier, fiind fascinat de mașinile cu care aceștia ridicau gunoiul, taxatoare, impresionat de teancurile de bani ce se adunau în dreptul ei, „fără să știu că banii nu îi aparțineau tovarășei”, dar și cosmonaut, „pentru că era în vogă marele Iuri Gagarin”. Face liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la seral, apoi Facultatea de Filologie de la Universitatea București, secția rusă-engleză.
Dar povestea radioului, marea lui iubire, avea să înceapă tot în Constanța. ”Nu aveam de muncă, nu aveam bani, muream de foame. Și atunci au dat ăștia de la Radio Constanța anunț, căutau redactor radio. Habar n-aveam ce înseamnă, dar m-am dus”. Așa a început drumul ce avea să-l ducă spre faimă, bani, dar, finalmente, și spre moarte.
Andrei Gheorghe, cariera în radio și televiziune
Cei cinci ani petrecuți la Radio Constanța și Radio Sky, între 1991-1996, i-au creat deja o reputație de „băiat rău”, dar i-au adus și primele valuri de notorietate, așa că pasul spre București a venit, cumva, firesc, chiar dacă, la început, a primit refuzuri pe motiv că „nu am voce de radio”, lucru ce pare ridicol când ne gândim la timbrul inconfundabil al lui Gheorghe. Poate, însă, că nu se adunaseră destule țigări fumate peste corzile lui vocale, deși, vreme de ani, a fumat și patru pachete pe zi.
Citește și:
Ultimul mesaj trimis de Andrei Gheorghe, înainte de a muri! I-a scris unei femei
Andrei Gheorghe, refuzat de TVR acum o lună. “Ar fi fost un balon de oxigen pentru mine”
Ajunge, totuși, la Pro FM, unde explodează, pur și simplu, în eter, cu emisiunea ”Midnight Killer”, însoțită de celebra-i formulă de început: „Salutare, națiune!”. Tot la Pro FM urmează emisiunea „13-14”, cu un răsunet asemănător, astfel că în toamna lui 2001 Andrei Gheorghe devine interesant și pentru televiziuni.
Devine gazda emisiunii „Lanțul slăbiciunilor”, la Pro TV, unde își alimentează reputația de dur, formula de eliminare a unui concurent din fiecare ediție devenind un fel de „hit” verbal al vremii: „Ești un prost! La revedere, drum bun!”.
Trece apoi la Antena 1, unde realizează emisiunea numită chiar „Gheorghe” – cu momente memorabile precum căderea în cap a viitorului prim-ministru, Emil Boc – dar își reia și emisiunile de radio, mai întâi la Radio 21, apoi la Radio Total. Urmează alte emisiuni, la Realitatea TV, Prima TV, Prime (Rep. Moldova). Tot mai multe funcții de conducere încep să i se adune în CV, dar și tot mai mulți bani, astfel încât, într-un interviu din 2008, recunoștea că: „Da, sunt milionar în euro!”. În ciuda succesului, cel puțin material, Gheorghe se arăta, în ultimii ani de viață, tot mai dezamăgit de oameni și de situația generală din țară, petrecându-și tot mai mult timp în vila din Voluntari, unde prefera compania unui rottweiler fioros.
În ce scandaluri a fost implicat
Firea rebelă și felul în care spunea lucrurilor pe nume l-au adus pe Andrei Gheorghe, aproape inevitabil, inclusiv în conflict cu legea. În 2003, după ce declarase nonșalant că fumase marijuana, e cercetat penal pentru deținere de droguri.
Cinci ani mai târziu, e găsit băut la volan, e amendat și i se suspendă permisul pentru 90 de zile. În 2010, în scurta perioadă în care devenise consilierul ministrului de finanțe de la acea dată, Sebastian Vlădescu, e implicat într-un accident rutier în urma căruia o persoană e rănită.
În ciuda faptului proba etilotestului a indicat un rezultat negativ, refuză să i se recolteze probe de sânge, protestând în acest fel față de lipsa de alternativă la acea metodă. Acest test prevedea stabilirea prezenței alcoolului în sânge, dar și prezența stupefiantelor sau a medicamentelor cu efect similar. „Nu aveți dreptul etic și moral să înfingeți ace în mine și să îmi luați sângele. În acest moment, eu refuz să merg la IML”, le-a spus Andrei Gheorghe polițiștilor care au constatat accidentul. El a punctat că vrea să facă o analiză de sânge, dar nu la cererea polițiștilor.
Cum a murit Andrei Gheorghe
În seara de 19 martie 2018, Andrei Gheorghe a fost găsit fără suflare în baia vilei sale din Voluntari. Legiștii au conformat decesul din cauza unui stop cardio-respirator. Conform dorinței lui, Gheorghe a fost incinerat. Dar nici ultimul drum nu a fost lipsit de controverse. Familia a dorit să-i oficieze și o slujbă de înmormântare, lucru interzis de canoanele Bisericii Ortodoxe Române pentru cei care aleg să le fie ars trupul. Slujba a fost ținută, totuși, de Adrian Singurov, membru al Bisericii Ruse din exil, dar nerecunoscut ca preot de BOR.
Familia lui Andrei Gheorghe
Gheorghe a avut și o viață personală atipică. După o primă căsătorie, cu iubita din studenție, Maria Olaru, de care a divorțat în 2007, s-a recăsătorit cu Petruța, femeia de care s-a îndrăgostit în așa măsură încât a devenit și un tată excepțional pentru cei trei copii ai Petruței din căsnicia anterioară: Maria (20 de ani, acum), Katarina (18 ani) și Max (17 ani).
A rămas, de asemenea, apropiat și de fiica pe care a avut-o din prima căsătorie, Anastasia, acum în vârstă de 25 de ani. În 2015 avea să divorțeze și de Petruța, dar familia i-a regretat îndurerată moartea, pentru că față de oamenii apropiați, ca și față de prieteni, Andrei Gheorghe a lăsat întotdeauna „urme” pline de iubire și de tandrețe. Chiar și atunci când „juca” rolul durului.