Dragă Novak Djokovic,
Nole, după chinul cu muntenegreano-canadezul Raonici, observam că ți-ai mai revenit din oboselile de peste an. Și te comparam cu portughezul Ronaldo. Care era apatic, dar și-a revenit cu trei goluri. Păcat că nu ai câștigat și a 5-a oară Turneul Campionilor.
Te simpatizez. Nu musai că aș urî pe cei care vin din mari-imperii expansioniste, America, Regatul, Germania etc. Mă bucur pentru cei ”mici”. De-aia am specificat țările de baștină ale celor sus–citați. Aici nu-i imperialism mondial. Andy e din Scoția, Raonici, născut în Muntenegru, tu, în Serbia, Halepina din România. Apoi, Cehia a mai dat tenismeni și tenismene, oho! Mă bucură orice victorie contra Serenei sau a ”regretatei” Șarapova. Fără a le urî. Căci le admir jocul. Le recunosc valoarea.
M-au uimit și surprins plăcut relaxarea și detașarea cu care ai primit înfrângerea cu Murray; te-ai resemnat să stai în banca a 2-a. Te și amuzai gândindu-te cum vei fi la anul după refacerea din iarna asta. De altfel, ai și un mic apropo în discursul tău. Unde, gentil, subtil, elegant, mai elegant ca un lord englez, ai spus: “Ar trebui să-l lăsăm pe Andy să se bucure puţin. (Sic!) Nu îi puneţi întrebări despre sezonul viitor. Merită să se bucure de ceea ce a obţinut. Şi echipa lui, la fel şi soţia lui. Şi ea are un mare merit. A născut în acest an. El a călătorit mereu. Ştiu cum este cu soţia mea, Jelena, prin ce a trecut ca mamă cu un copil mic acasă. Deci, Kim, felicitări. Ea probabil a făcut un efort mai mare ca Andy”.
Despre asta voiam să atrag atenția. E multă adâncime. Multă omenie creștină. Fiindcă, la sumele amețitoare pe care le vehiculați, câștigați sau pierdeți, voi ”olimpienii” - cei din Olimpul tenisului …– aţi arătat că nu s-a ajuns la canibalism, la ura lui „homo homini lupus”. Că mai există joc dincolo de câștig, omenie dincolo de barbaria intrinsecă a multor sporturi pe bani mulți. Că ”sportul alb”, așa numit cândva - azi colorat de comersanți - a rămas imaculat. Joc de gentlemeni. Și mă bucură că a amintit acest lucru, nu cineva din Regatul Unit, ci un ”barbar” sârb, balcanic din Jugoslavia dezunită…
Pe românește, ”domnu-i domn și-n pantaloni scurți…”