In Memoriam Solomon Marcus
Zilele astea s-a prăpădit marele savant Solomon Marcus. Nu am cunoscut un om mai spiritual ca el... era să zic... și de-odată mi-a venit în minte faptul că l-am apucat pe mentorul său, acad. Grigore Moisil. Sau pe acad. Șerban Cioculescu ...
La fel de spirituali. Academicienii ludici. Apropo, dar l-am avut câțiva ani profesor și pe acad. Radu Voinea, care era o enciclopedie de bancuri. El era președintele Academiei, pe atunci. Se spune că madam Ceaușescu îl chema mereu cu treburi la ea, el o ținea minute-n șir în bancuri. Se deforma Toa’șa dă râs… că, ce să vorbească ea de academie? Apoi, în câteva minute, în starea aia de ”beatitudine intelectuală”, îi rezolva toate treburie cele academichești…
Revenind însă la acad. Marcus, era un spirit viu. Ludic. Îmi amintesc intervenția sa de acum 2 ani de la festivalul de umor și poezie de la Mizil, când a vorbit un ceas despre Gigi Becali... unii dintre noi mai râdem și acum. Și, atenție, erau numai scriitori, poeți, epigramiști, oameni care nu mai râd chiar din orice... nu toți...
Ba, discutând despre amintiri, merită zisă și asta. Prin anii ’80, când Cenaclul de Luni al mult-atacatului-azi N. Manolescu - îi pregătea de viață pe cei care-l devoră azi, dar ce contează, poate le merită – zic, atunci când am aflat de la Radu Călin Cristea că, hăituit de autorități, cenaclul se va ține într-un bar din baza sportivă studențească Tei. Era iarnă, a venit, e clar în semn de solidaritate, și dl Solomon Marcus. Care a cuvântat cu aburii ieșind din plâmâni, despre Matematici și Poezie... Un om, repet, deschis la nou, mereu viu, mereu actual. Adaptat... și Updatat.
O spun cu o mare simpatie, cu nostalgie și regret pentru un spirit adevărat. De o mobilitate a gândirii la dimensiunile unui june...O mare pierdere. Pe cei ca el i-am dori, sau măcar eu i-aș dori să ne fie eterni. Le-aș da zile de la mine. Scuze pentru contextul la care trimite această sintagmă, dar ca principiu e foarte potrivită...Ca noi toți, oamenii aceștia se duc. Dar ei lasă urme adânci. Pe care vor călca urmașii...Oricum, că vrem sau nu, oamenii aceștia sunt Nemuritori.
Drum bun, domnule academician Solomon Marcus, pe Calea Nemuririi...