Pașaportul de vaccinare. Istoria celui mai controversat document din lume. Ideea a apărut încă de acum 130 de ani

pasaport covid jpeg
Pașaportul Covid, cel mai controvesat document din prezent

Pa╚Öaportul de vaccinare reprezint─â o dovad─â a imuniz─ârii ├«mpotriva coronavirusului, dar poate fi privit ╚Öi ca o recompens─â oferit─â tuturor celor care au ales s─â se vaccineze. Spunem recompens─â pentru c─â, ├«n primul r├ónd, pe baza lui vom putea c─âl─âtori ├«n str─âin─âtate. ├Än al doilea r├ónd, europenii posesori ai acestui act vor avea acces ├«n anumite spa╚Ťii publice, ├«n timp ce persoanele nevaccinate vor fi respinse. Mai pe rom├óne╚Öte...e╚Öti imunizat, po╚Ťi pleca unde vrei, nu e╚Öti imunizat, vei sta la tine acas─â. Adio, deci, vacan╚Ťe ├«n Grecia, Spania sau cine ╚Ötie prin ce alte ╚Ť─âri europene!

Pa╚Öaportul de vaccinare este azi unul dintre cele mai controversate documente ╚Öi a st├órnit polemici aprinse. ├Äntr-un final ├«ns─â toat─â lumea a fost de acord c─â acest act ar putea ├«mpiedica r─âsp├óndirea noului coronavirus de la o ╚Ťar─â la alta ╚Öi ar putea ajuta la redeschiderea turismului interna╚Ťional. 

Nu ar trebui s─â ne mire deloc faptul c─â unele ╚Ť─âri vor implementarea c├ót mai rapid─â a pa╚Öaportului de vaccinare, iar altele sunt total ├«mpotriv─â invoc├ónd ├«nc─âlcarea drepturilor omului. Pentru c─â astfel de discu╚Ťii aprinse au existat cu mult timp ├«nainte de izbucnirea pandemiei de Covid. Mai exact ├«nc─â de acum 130 de ani. 

image
Pașaportul de vaccinare era obligatoriu încă din timpul celui de-al treilea vad de ciumă, epidemie ce a cuprins India și China în preajma anilor 1890Sursa foto: Wikipedia

Pașaportul de vaccinare, introdus pentru prima oară în 1890 în India Britanică 

Dezbateri aprinse ├«n leg─âtur─â cu aceast─â dovad─â a vaccin─ârii ca regul─â obligatorie pentru intrarea pe teritoriul anumitor state dar ╚Öi c─âl─âtoriile ├«ntre grani╚Ťele aceleia╚Öi ╚Ť─âri au existat ├«nc─â din anul 1890 ├«n India Britanic─â, atunci c├ónd autorit─â╚Ťile au ├«ncercat s─â ╚Ťin─â sub control r─âsp├óndirea ciumei. Pe atunci, omenirea se confrunta cu a treia pandemie mondial─â de cium─â. 

├Än anul 1890, guvernul Indiei Britanice a adoptat o serie de m─âsuri ├«n ├«ncercarea disperat─â de a opri r─âsp├óndirea ciumei, iar printre aceste reguli ╚Öi restric╚Ťii se num─âra ╚Öi introducerea pa╚Öaportului de vaccinare pentru toate persoanele care doreau s─â c─âl─âtoreasc─â. Indirect, popula╚Ťia era obligat─â s─â se imunizeze. Un lucru cu care oamenii nu prea au fost de acord. Cet─â╚Ťenii au v─âzut ├«n certificatul de vaccinare o m─âsur─â de control, invaziv─â, menit─â s─â limiteze c─âl─âtoriile ╚Öi s─â controleze orice mi╚Öcare ╚Öi activitate. 

Tensiunile ├«ntre popula╚Ťie ╚Öi autorit─â╚Ťi au fost at├ót de mari ├«nc├ót ├«n anul 1890 a fost adoptat─â Legea bolilor epidemice. Aceast─â lege oferea autorit─â╚Ťilor posibilitatea de a ac╚Ťiona f─âr─â team─â c─â ar ├«nc─âla vreun drept fundamental al omului. Legea e lege ╚Öi nu se discut─â. ├Än baza acesteia, oficialii din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii avea dreptul de a-i evacua pe bolnavi din casele lor, adesea cu ajutorul poli╚Ťiei sau al armatei, ╚Öi, de asemenea, aveau dreptul de a le incendia locuin╚Ťele. ├Än acest fel, ei sperau s─â ucid─â virusul dar ╚Öi coloniile de ╚Öobolani care existau ├«n acele d─âr─âp─ân─âturi ╚Öi care transmiteau ciuma. Nu ├«n ultimul r├ónd, popula╚Ťia era obligat─â s─â de╚Ťin─â astfel de certifiocate de vaccinare, asta dup─â ce medicul Waldemar Haffkine a produs primul vaccin.Noua  legisla╚Ťie le-a permis a╚Öadar autorit─â╚Ťilor s─â ia m─âsuri drastice pentru a ├«mpiedica r─âsp├óndirea bolii, m─âsuri de s─ân─âtate public─â pe care cet─â╚Ťenii le considerau foarte intruzive.

M─âsurile adoptate au ├«ns─â la tulbur─âri civile ├«n toat─â ╚Ťara, la gtreve ╚Öi demonstra╚Ťii care, de mult eori, au degenerat devenind violente. Prin urmare, foarte mul╚Ťi oameni din zonele urbane au migrat c─âtre zonele rurale ale ╚Ť─ârii, acolo unde guvernul colonial era mai pu╚Ťin prezent. ├Äns─â, din p─âcate, exodul a adus cu sine ciuma, ╚Öi iat─â cum pandemia, ├«n loc s─â fie oprit─â, s-a r─âsp├óndit ╚Öi mai mult.

Se pare c─â m─âsurile de control, legile, restric╚Ťiile nu au fost deloc eficiente, certificatul de vaccinare s-a dovedit a fi un document greu de monitorizat ╚Öi greu de gestionat. 

Pașaportul Covid și decizia Americii 

Conceptul actual de ÔÇ×pa╚Öaport de vaccinareÔÇŁ nu este foarte diferit de cel care a fost impus indienilor acum mai bine de 130 de ani. Este doar mai modernizat, c─âci poate exista at├ót fizic, pe h├órtie, c├ót ╚Öi digital. Documentul este menit s─â-i ╚Ťin─â la distan╚Ť─â pe cei nevaccina╚Ťi de zonele publice unde ar putea r─âsp├óndi boala. Pe de alt─â parte, recompenseaz─â persoanele imunizate cu o revenire la o via╚Ť─â c├ót de c├ót normal─â. 

├Än America, Guvernul federal a decis s─â nu impun─â acest pa╚Öapoart de vaccinare ╚Öi nici s─â elibereze astfel de documente. Decizia revine fiec─ârui stat ├«n parte. Motiv pentru care la New York, de exemplu, a ├«nceput deja testarea documentului prin implementarea aplica╚Ťiei Excelsior Pass. ├Än schimb, guvernatorii republicani din Florida ╚Öi Texas au semnat ordine care interzic pa╚Öapoartele Covid-19, ambele invoc├ónd probleme de confiden╚Ťialitate. Potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, aceste trei state americane au ├«nregistrat cel mai mare num─âr de cazuri de ├«mboln─âvire cu Covid-19.

Adoptarea pa╚Öaportului de vaccinare nu va fi un lucru simplu ╚Öi u╚Öor. Istoria ne-o demonstreaz─â din plin. Speran╚Ťa este ca din ce ├«n ce mai mul╚Ťi oameni s─â accepte vaccinarea, s─â numai existe suspiciuni cu privire la imunizare iar pandemia s─â se sting─â.

valetina pelinel borcea copii jpg
zavoranu bogdan furtuna jpg
oana zavoranu
brooklyn beckham nicola peltz jpg
anamaria ferentz jpeg
ioana si ilie nastase renunta divortjpg jpg
jojo vacanta culinara jpeg
BeFunky collage (38) jpg
image
image
image
image
Elon Musk la inaugurarea fabricii Tesla din Germania FOTO EPA-EFE
criptomonede- bitcoin-ethereum-litecoin-xrp-crypto.jpg
subway alba iulia
ludovic orban jpeg
iphone usb c
image png