Aşa prepari untul care îţi protejează inima

Untul este un produs natural, obţinut din lapte nefiert, care conţine, prin urmare, numeroase enzime, vitamine şi microelemente. Lipidele din unt sunt nedegradate, fiind compatibile cu necesităţile organismului. Untul clarificat (topit) e modul ideal de preparare a, atât pentru o păstrare mai bună, cât şi pentru prepararea remediilor din plante folosite în procedeele tradiţionale din medicina Ayurveda. Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să includeţi untul clarificat în alimentaţie.

Este foarte sănătos şi hrănitor.

Este un excelent stimulator al apetitului şi dă gust bun alimentelor.

Ajută la digestie, deoarece stimulează secreţia sucurilor digestive.

Stimulează inteligenţa şi memoria.

Consumat cu lapte cald, elimină constipaţia.

Asociat cu diferite plante medicinale, untul clarificat conduce proprietăţile lor terapeutice către ţesuturi.

În medicina tradiţională indiană, untul clarificat este folosit pe scară largă ca medicament, în special în combinaţie cu diferite plante medicinale, precum lemnul dulce şi obligeana. Este recomandat în tratamentul mai multor afecţiuni (tulburări ale sistemului nervos, epilepsie, dureri de cap, boli ale urechilor şi nasului, arsuri, paralizie facială, sterilitate primară la femei, boli de piele, diaree, dizenterie, astenie), în terapiile de reîntinerire şi în cele de purificare.

Ameliorează febra cronică, anemia şi este util în dezintoxicare. Grăbeşte procesul de vindecare a rănilor şi ameliorează ulcerul peptic şi colita. În diabetul zaharat se recomandă combinaţia sa cu lemnul dulce. Datorită conţinutului său în lipoproteine cu densitate ridicată (HDL), acizi graşi esenţiali şi acizi graşi polinesaturaţi, untul clarificat protejează aparatul cardiovascular.

Reţetă de unt clarificat

1/2 kg de unt cu 80% grăsime se pune la fiert la foc mic sau pe baie de abur. După ce a început să fiarbă, se lasă încă 15-20 minute. Spuma care se ridică la suprafaţă poate fi colectată şi consumată în ziua respectivă. Untul capătă treptat o nuanţă aurie. Este gata atunci când aspectul tulbure devine clar.

Dacă picuraţi puţină apă, aceasta va începe să pocnească, semn că temperatura este mai mare de 100˚C. Este momentul în care trebuie să luaţi vasul de pe foc. Dacă folosiţi unt cu 65% grăsime, este posibil ca preparatul să mai conţină apă. Se lasă la răcit, până se separă untul de apă. Dacă este bine preparat şi nu intră în contact cu apa, untul clarificat nu trebuie să fie ţinut la frigider, pentru că poate fi păstrat mai multe luni de zile fără să se altereze.

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cub smiley png
Oxi de la Chefi la Cutite 5 jpg
Jorge la Survivor (1) jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub mircea bravo png
cub irinel columbeanu  monica gabor mr pink png
cub claudia pavel cream png
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 3 februarie sfantul simeon doxologia jpeg
foto1 sorin balos chirurg de top  blur la femeieB jpg
rate marite jpg
fototapet steag sua 15514 jpg
16x9   theodor andrei jpg
guineea jpg