Ce susțin nutriționiștii despre cura cu struguri
Strugurii fac parte din categoria fructelor care sporesc energia organismului, susțin nutriționiștii în pledoariile lor. Acește fructe delicioase au un aport de calorii foarte mare ( 72 kcal/100 g). Din acest punct de vedere, strugurii se apropie de valoarea calorică a smochinelor, apreciate în rândul fructelor ca fiind ”reginele caloriilor”.
Conținutul bogat de glucide din compoziția strugurilor explică de ce aceste fructe sunt bine asimilate de organism. De asemenea, datorită complexului B din compoziția lor, o cură cu aceste fructe tonifică sistemul nervos și pe cel muscular.
Ce trebuie să știe consumatorii de struguri
Persoanele care consumă doar miezul boabelor de strugure profită doar de... gust. Nutriționiștii susțin că eficiența terapeutică a unei cure cu struguri se datorează mai ales substanțelor din coaja boabelor, de sâmburi, dar și de tescovină, o mină de resveratrol , cel mai puternic antioxidant. Această substanță valoroasă din compoziția strugurilor se datorează flavonoizilor, taninului și quercitinei. ”Consumatorii de struguri, cei care aruncă aceste coji, nu vor beneficia de efectele terapeutice specifice acestor fructe, deoarece în stratul gelatinos dintre coajă și pulpa boabelor se regăsesc substanțele cele mai valoroase. Antioxidanții din struguri sunt o sursă de revigorare pentru organismele stresate, obosite și epuizate de eforturi. Consumatorii de struguri, dar și vârstnicii trebuie să consume aceste fructe cu coajă cu tot”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul” Puterea terapeutică a strugurilor”. ”