Frigul și lipsa luminii naturale le bagă în depresie pe gravide! Ce e de făcut?

simeon stalpnicul png
Tulburarea afectivă sezonieră le afectează în mare măsură pe gravide

5% dintre femei suferă de o tulburare afectivă sezonieră, un tip de depresie care se instalează în zilele mai scurte de iarnă și durează până primăvara.

ÔÇ×Schimbarea st─ârii de spirit ├«n cazul femeilor ├«ns─ârcinate este declan╚Öat─â de mic╚Öorarea zilelor din timpul lunilor de iarn─â ╚Öi poate fi ├«nr─âut─â╚Ťit─â de temperaturile sc─âzute ╚Öi de lumina slab─â a soarelui. ├Än multe dintre cazuri, apar simptome precum depresie, pierderea interesului chiar ╚Öi pentru activit─â╚Ťi pl─âcute, oboseal─â. Persoanele cu astfel de simptome dorm ╚Öi m─ân├ónc─â mai mult, spre deosebire de persoanele cu depresie major─â care tind s─â aib─â dificult─â╚Ťi de somn ╚Öi nu au apetitÔÇŁ, explic─â dr. Silviu Istoc, medic primar obstetric─â-ginecologie.

Sarcina și tulburarea afectivă sezonieră

Un studiu efectuat pe 19 femei ├«ns─ârcinate, cu depresie a constatat c─â cele evaluate ├«n zilele ├«n care a existat mai pu╚Ťin─â lumin─â natural─â (cum sunt zilele de iarn─â) au avut simptome severe, ├«n timp ce cele evaluate ├«ntr-o zi lung─â de var─â au avut doar simptome u╚Öoare.

ÔÇ×Dar pentru femeile care nu se confrunt─â deja cu depresie prenatal─â, cercetarea nu sugereaz─â c─â sarcina este un factor de risc pentru dezvoltarea SAD. Sarcina poate declan╚Öa depresia, dar sezonul rece poate ├«nr─âut─â╚Ťi ╚Öi mai mult starea de spiritÔÇŁ, spune specialistul.

Ce cauzeaz─â aceast─â tulburare?

Deși pare intuitiv că zilele mai întunecate ar putea duce la stări mai proaste, specialiștii cred că apar schimbări în momentul producerii melatoninei, un hormon produs noaptea, care semnalează corpului că este timpul să dormi.

Potrivit acestei ipoteze, oamenii continu─â s─â produc─â melatonin─â p├ón─â mai t├órziu ├«n dimine╚Ťile de iarn─â, pentru c─â soarele r─âsare mai t├órziu, f─âc├óndu-i s─â se simt─â obosi╚Ťi atunci c├ónd ar trebui s─â se trezeasc─â.

Cum se trateaz─â?

Terapia cu lumin─â implic─â ╚Öedin╚Ťe ├«n fa╚Ťa unei surse speciale de lumin─â puternic─â, ├«ntre 30 de minute ╚Öi dou─â ore, la scurt timp dup─â trezire. Pentru persoanele care au o astfel de criz─â seara, o sesiune rapid─â ├«n fa╚Ťa unei surse luminoase la apus ar putea ajuta, de asemenea.

Cu toate c─â majoritatea pacien╚Ťilor ob╚Ťin o modificare a st─ârii dup─â terapia cu lumin─â, un studiu recent realizat de Rohan ╚Öi colegii s─âi a sugerat c─â terapia comportamental─â cognitiv─â ar putea avea un beneficiu mai durabil.

Nu exist─â nici un motiv ca femeile ├«ns─ârcinate care se confrunt─â cu depresie sezonier─â s─â nu fie eligibile pentru terapie cu lumin─â. Cu toate acestea, se observ─â c─â, ├«n perioada postpartum, femeile care al─âpteaz─â nu ar trebui s─â se expun─â ├«n fa╚Ťa cutiei de lumin─â, deoarece lumina puternic─â ar putea afecta ochii nou-n─âscutului.

Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, depresia asociată cu sezonul de iarnă este tratabilă.

Dac─â ├«nt├ómpina╚Ťi simptome de depresie ├«n timpul sarcinii, este important s─â v─â informa╚Ťi medicul ginecolog.

silviu silvius prigoana jpeg
Lucile Randon
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
amber heard atunci vs acum jpg
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
laura cosoi jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png
silviu silvius prigoana jpeg
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg