Mihaela Bilic, sfaturi pentru masa de Crăciun: "Câteva recomandări culinare care pot face diferența"

Ultima actualizare:

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun şi ne aşteaptă mese îmbelşugate, cu preparate tradiţionale şi grele. Pentru a evita situaţiile în care ni se face rău sau ne alegem cu o indigestie, medicul Mihaela Bilic are câteva sfaturi preţioase.

Mihaela Bilic foto: facebook
Mihaela Bilic foto: facebook

Mihaela Bilic a elaborate o “strategie culinară pentru Sărbători”, astfel încât să ne putem bucura din plin de preparatele specifice perioadei, fără a fi nevoiţi să apelăm la medicamente sau, mai rău, la ajutorul medicilor.

Pauza între mese şi mişcarea, esenţiale

Cea mai importantă recomandare a Mihaelei Bilic e să nu consumăm totul la o singură masă, ci să separăm felurile de mâncare. Între mese e bine să fie 2-3 ore, timp în care să facem puţină mişcare, pentru a ne ajuta organismul.

“Spațiați și temporizați felurile de mâncare, puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă! Consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz, iar friptura și cozonacul la masa de seară. O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii.

Faceți pauze de 2-3 ore între mese, încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare- preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma”, a spus medicul.

Preparatele din porc, consumate în cantităţi mici

Mihaela Bilic are şi câteva recomandări de preparate a felurilor de mâncare servite la masa de Crăciun. Preparatele din porc trebuie consumate cu moderaţie: “Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii. Preparatele din porc pentru aperitiv de tipul tobă lebăr caltaboș sau afumături sunt concentrate în gust, grăsime și calorii; tăiați-le în felii subțiri, iar dacă țineți la siluetă mâncați-le cu legume, nu cu pâine- bastonașe de castravete ardei gras gulie ridichi sau chiar murături”.

Salata de boeuf, cu cât mai puţină maioneză

Şi salata de boeuf trebuie preparată cu atenţie, cu cât mai puţină maioneză: “Cat despre salata de boeuf, este tot un aperitiv bogat în grăsime; fiți zgârciți cu maioneza și consumați-o fără pâine, are cartofi din belșug”.

Cum trebuie să prepari sarmalele

Mihaela Bilic spune că trebuie evitată carnea grasă pentru sarmale, dar şi grăsimea pusă ulterior la fiert.

“Sarmalele sunt un fel de mâncare complet și echilibrat, cu condiția să nu folosiți carne foarte împănată și să nu adăugați la fiert ulei vegetal. Sarmalele nu trebuie să fiarbă în grăsime ca să fie gustoase, folosiți condimente suc de roșii și zeamă de varză. Dacă au mult orez nici de mămăligă nu mai e nevoie, un ardei iute ajunge”, a adăugat nutriţionistul.

Friptura, cu salată în loc de cartofi

Deşi friptura e un aliment bun şi nu e un pericol în sine, e bine să o mâncăm cu salată sau murături, nicidecum cu cartofi sau pâine

“Despre friptură numai de bine indiferent că este făcută la grătar sau la cuptor. Are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem: conținutul de grăsime variază de la 3-4% pentru mușchiuleț până la 20% pentru ceafa bine împănată. Dacă vreți să rămână prietena siluetei nu o mâncați cu pâine sau cartofi, ci puneți lângă ea o salată mare de legume sau murături”, este sfatul Mihaelei Bilic.

“La tochitură și cârnați secretul stă în prăjeală; preparați-le înăbușit în loc să le prăjiți în ulei. Prin încălzire o mare parte din grăsimea din carne se topește și rămâne în cratiță, deci produsul final e mai dietetic și mai ușor de digerat dacă a fost gătit înăbușit”, a adăugat medicul.

Atenţia la umplutura cozonacului

Mihaela Bilic atrage atenţia şi la dulciuri, în special la cozonac, un aliment care poate conţine multe calorii dacă nu suntem atenţi la umplutură.

“Cozonacul și turta dulce sunt cu deserturi tradiționale de Crăciun, mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cat e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii, deci păstrați proporțiile corecte”, a mai spus Mihaela Bilic.

Consumaţi apă dacă beţi vin

Cât despre alcool, e bine să mizăm pe vin, şampanie şi Prosecco şi, la fiecare pahar de băutură, să consumăm două de apă.

“Alcoolul este și el un ingredient esențial pentru buna dispoziție, cele mai sigure variante ca aport de calorii sunt vinul, șampania și Proseco. Socotiți 80 cal pentru fiecare pahar și consumați 2 pahare de apă pentru fiecare pahar de vin, în felul acesta ajutați ficatul să elimine alcoolul din circulație. Iar dacă ați exagerat cu cantitatea, tot hidratarea rezolvă mahmureala de a 2-a zi, adică apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză”, a explicat Mihaela Bilic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net