Remedii excelente pentru a depăşi problemele digestive
Vara este sezonul concediilor! Fie că vă relaxaţi la mare, la munte sau într-o ţară exotică, din cauza schimbării dietei, a apei de băut, a alimentelor consumate cu care nu sunteţi obişnuiţi sau nu sunt tocmai proaspete, apar scaunele diareice.
Însă, pentru a salva orice situaţie de acest fel, care vă poate strica dispoziţia în mult aşteptatul concediu, apelaţi la cele mai eficiente remedii naturiste. Sunt persoane care nu suportă medicamentele alopate, recomandate de medic, pentru că acestea au efecte neplăcute asupra ficatului. „De aceea, nu uitaţi să luaţi cu voi, în trusa de vacanţă, câteva leacuri cu efecte rapide, remarcabile”, ne recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie:
Afinele, leacuri excelente pentru orice vârstă
În cazul enterocolitelor sau când este vorba despre diareea simplă, afinele sunt leacuri sigure şi pot fi administrate şi copiilor. Câte o linguriţă rasă de pulbere, obţinută din fructe de afin, se administrează din două în două ore, iar efectul lor este excelent! Foarte bun este şi ceaiul din frunze de afine, care se poate bea când nu aveţi la îndemână pulberea de afin. O porţie de ceai de afin se poate prepara din două linguriţe de frunze uscate, mărunţite la o cană de apă clocotită.
Menta, în caz de intoxicaţii
Dacă v-aţi intoxicat cu un aliment, beţi mai multe ceaiuri calde de mentă neîndulcite. După cinci-şase ore, puteţi să mâncaţi supă de zarzavat pentru a completa rezerva de minerale pierdute prin diaree. A doua zi, când scaunele diareice s-au potolit, puteţi completa dieta cu carne de pui fiartă sau preparată la grătar. Merele proaspete rase ajută şi ele la recuperarea rapidă.
Un mix, cu efecte antimicrobiene
Mai ales vara, enterocolitele apar când ne este lumea mai dragă. În astfel de situaţii, durerile de stomac sunt însoţite de scaune diareice
epuizante. Un remediu renumit prin efectele sale rapide merită să-l luaţi cu voi în concediu. Ceaiul se prepară din câte o linguriţă de frunze şi flori de busuioc, de cimbru şi de sunătoare care se fierb timp de cinci minute în 350 ml de apă. Ceaiul se infuzează cinci minute, apoi se strecoară şi se îndulceşte cu două linguriţe de miere de salcâm. În acest mix, mierea de salcâm este de mare ajutor, deoarece are proprietăţi antimicrobiene excelente.