Studiu american: Imunitatea la COVID-19 ar putea dura ani întregi. Cine ar avea totuşi nevoie de revaccinare

28 mai 2021
article img
Imunitatea la COVID-19 ar putea dura ani întregi, potivit unui studiu american Sursă foto: Shutterstock

Imunitatea la coronavirus durează cel puţin un an, posibil o viaţă, îmbunătăţindu-se în timp, în special pentru cei care au avut COVID-19 şi s-au şi vaccinat, arată două studii citate de The New York Times.

Studiile sugerează că majoritatea persoanelor care s-au recuperat de la Covid-19 şi care au fost imunizate ulterior nu vor avea nevoie de rapeluri. Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate ar putea avea nevoie de rapeuri ulterioare, la fel ca şi o minoritate care a fost infectată, dar nu a produs un răspuns imun robust.

 În timpul studiilor au fost analizate persoanele care au fost expuse la coronavirus cu aproximativ un an în urmă. Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă şi pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii.

Celălalt studiu, postat online la BioRxiv a constatat că aceste aşa-numite celule B cu memorie continuă să se maturizeze şi să se întărească cel puţin 12 luni după infecţia iniţială.

 „Lucrările sunt în concordanţă literatura de specialitate care sugerează că imunitatea provocată de infecţie şi vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pare a fi de lungă durată”, a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania. Expertul susţine că studiile pot calma temerile că imunitatea la virus este tranzitorie, cum este cazul coronavirusurilor care cauzează răceli comune, dar că aceşti viruşi se schimbă semnificativ la fiecare câţiva ani.  „Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusuri comune în mod repetat de-a lungul vieţii ar putea avea mult mai mult de-a face cu variantele acestor viruşi, mai degrabă decât cu imunitatea”, a spus el, mai arată The New York Times.  

Citește mai multe despre studiile publicate de The New York Times accesând Adevărul