Studiu american: Imunitatea la COVID-19 ar putea dura ani ├«ntregi. Cine ar avea totu┼či nevoie de revaccinare

28 mai 2021
image
Imunitatea la COVID-19 ar putea dura ani întregi, potivit unui studiu american Sursă foto: Shutterstock

Imunitatea la coronavirus dureaz─â cel pu┼úin un an, posibil o via┼ú─â, ├«mbun─ât─â┼úindu-se ├«n timp, ├«n special pentru cei care au avut COVID-19 ┼či s-au ┼či vaccinat, arat─â dou─â studii citate de The New York Times.

Studiile sugereaz─â c─â majoritatea persoanelor care s-au recuperat de la Covid-19 ┼či care au fost imunizate ulterior nu vor avea nevoie de rapeluri. Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodat─â infectate ar putea avea nevoie de rapeuri ulterioare, la fel ca ┼či o minoritate care a fost infectat─â, dar nu a produs un r─âspuns imun robust.

 ├Än timpul studiilor au fost analizate persoanele care au fost expuse la coronavirus cu aproximativ un an ├«n urm─â. Celulele care p─âstreaz─â o memorie a virusului persist─â ├«n m─âduva osoas─â ┼či pot produce anticorpi ori de c├óte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii.

Cel─âlalt studiu, postat online la BioRxiv a constatat c─â aceste a┼ča-numite celule B cu memorie continu─â s─â se maturizeze ┼či s─â se ├«nt─âreasc─â cel pu┼úin 12 luni dup─â infec┼úia ini┼úial─â.

 ÔÇ×Lucr─ârile sunt ├«n concordan┼ú─â literatura de specialitate care sugereaz─â c─â imunitatea provocat─â de infec┼úie ┼či vaccinare ├«mpotriva SARS-CoV-2 pare a fi de lung─â durat─âÔÇŁ, a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania. Expertul sus┼úine c─â studiile pot calma temerile c─â imunitatea la virus este tranzitorie, cum este cazul coronavirusurilor care cauzeaz─â r─âceli comune, dar c─â ace┼čti viru┼či se schimb─â semnificativ la fiecare c├ó┼úiva ani.  ÔÇ×Motivul pentru care ne infect─âm cu coronavirusuri comune ├«n mod repetat de-a lungul vie┼úii ar putea avea mult mai mult de-a face cu variantele acestor viru┼či, mai degrab─â dec├ót cu imunitateaÔÇŁ, a spus el, mai arat─â The New York Times.  

Citește mai multe despre studiile publicate de The New York Times accesând Adevărul  

irina tanase 13 jpg
andre JPG
irinel columbeanu
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
salariu copy jpeg
irina iubit 1 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Pensionari din România jpg
crima spania png
Regina Elisabeta a II-a inspectează garda de onoare în timpul ceremoniei cheilor la Palatul Holyroodhouse în Edinburgh Scoţia FOTO Guliver / Getty Images /  Jeff J Mitchell
refugiati ucraina jpg
salariu copy jpeg
coperta codrin nicoara maria nicioara jpeg