Suplă şi la vârsta a doua

Ultima actualizare:

Procesul de slăbire este influenţat de numeroşi factori. Deşi dăm de multe ori vina pe dietă sau pe programul de exerciţii care ne epuizează fără rezultate, printre „vinovaţii" pentru eşec se numără şi vârsta, dar şi factori hormonali, care determină în timp şi modificarea proporţiei dintre masa musculară şi grăsime.

„Cu înaintarea în vârstă, şi procesul de slăbire decurge mai greu. Cu timpul, pentru ambele sexe, masa musculară are tendinţa să scadă, iar o alimentaţie necorespunzătoarea poate contribui la creşterea rapidă a masei grase", spune Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco" din Cluj-Napoca.

După 40 de ani, metabolismul este mai leneş

Dacă în perioada adolescenţei metabolismul funcţionează, în cele mai multe dintre cazuri, precum un „ceas elveţian", odată cu trecerea timpului lucrurile se schimbă. Iar asta se vede şi pe siluetă.

Deşi ai grijă la alimentaţie şi încerci să faci sport atât cât îţi permite programul încărcat, începi să iei mai uşor în greutate, iar când vrei să slăbeşti, lucrurile nu decurg la fel de rapid ca înainte.

Modificările hormonale, perioadele stresante în care nu ne alimentăm cum trebuie şi kilogramele acumulate în cele 9 luni de sarcină îşi „spun" şi ele cuvântul când vine vorba de creşterea în greutate.

Toate aceste schimbări fac ca, după 40 de ani metabolismul să fie mai „leneş", iar arderea caloriilor să scadă.

Hormonii pot sabota dieta

Schimbările hormonale de la menopauză influenţează rezultatul dietelor. „La menopauză, sunt frecvente depunerile de grăsime la nivel abdominal. Explicaţia constă în interacţiunile multiple dintre hormonii feminini, care scad la menopauză, şi alţi factori hormonali. De aceea, procesul de slăbire este îngreunat", explică nutriţionistul Adrian Copcea.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

image
image
image
image
image
image
america shutterstock 526137289 jpeg
atac cutit jpeg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
decoratiuni feng shui shutterstock 1868255917 jpg
pompieri incendiu jpeg
Pensii 2022  Vesti bune pentru pensionarii din Romania cat vor creste pensiile de la 1 ianuarie webp
hrana pisici shutterstock jpg
image
actualitate.net