Uleiul de nuci protejează arterele
Renumitul fitoterapeut dr. farm. Ovidiu Bojor ne vorbeşte astăzi despre nişte fructe care ne aduc aminte de copilărie.
Dincolo de valoarea lor sentimentală, nucile au însă şi o foarte ridicată valoare biologică, care le recomandă atât pentru alimentaţia persoanelor aflate în convalescenţă, cât şi a celor sănătoase. Iată de ce chiar şi doctorii consideră că nucile sunt un „aliment-medicament":
Miezul. Bogat în proteine, grăsimi, potasiu, calciu, vitamina A şi vitamina C, miezul de nucă măcinat, în amestec în părţi egale cu miere, este un aliment energetic aproape complet. După o linguriţă cu miez de nucă şi miere vei simţi că "spargi munţii".
Uleiul. Studii recente arată că uleiul de nuci joacă un rol foarte important în prevenirea aterosclerozei („sclerozarea arterelor"). Poate fi consumat în salate, una-două linguriţe pe zi, sau în prăjituri.
Coaja. Conform ultimelor cercetări în domeniu, coaja verde a nucilor ar putea fi, din cauza unei substanţe pe care o conţine, cancerigenă. De aceea este recomandat să nu se consume preparatele din nuci verzi (dulceaţa). În tratamentul extern însă, nucile verzi sunt foarte eficiente. Fiind astringente, atât nucile verzi, cât şi pericarpul (coaja verde) sunt indicate sub formă de gargară în amigdalite. De asemenea, la fel de bune sunt şi cremele pe bază de coajă de nucă.
Sucul. Sucul din nuci verzi poate fi utilizat pentru îndepărtarea negilor la copii.