Scrisorile lui Stanca: Dragă Dumitru Fărcaş,


    Dumitru Fărcaş
Dumitru Fărcaş

Uite, măi, Mitre cum e viaţa! Acum un car de ani, la Braşov, ţi s-a mai furat o dată taragotul. Atunci, dacă nu mă înşel, era  mai dramatică situaţia. Era singurul. Nu mai puteai să cânţi.

"Flacăra", revista de atunci, a făcut eforturi mari publicitare să ţi se găsească şi restituie instrumentul. Miliţia la fel. Şi, până la urmă, hoţul cât era el de hoţ, a fost patriot: ţi l-a restituit discret. Probabil cu lacrimi de căinţă în ochi... Iată că istoria s-a repetat.

La un spectacol omagial al lui Gheorghe Zamfir - de la care, nu mai ştiu de ce, eu am lipsit - ţinut la Sala Palatului din Capitală ţi s-a furat nu numai un taragot, ci mai tot bagajul. Adică, inclusiv taragotul.

Apoi ţi s-a găsit, numai el, taragotul, taman pe la Gara Basarab. Omul, hoţul, animalul a priceput că ar fi bai dacă e prins cu un taragot. L-a lăsat, l-a părăsit "pe un peron desert de gară mică" aşa cum ar zice poetul. Ce să facă un biet idiot cu un taragot? Ştii, Mitre? - de fapt, ăsta e norocul tău - raritatea instrumentului. Preţiozitatea. Complicaţiile lui tehnice.

Astea l-au făcut o pradă inutilă în ghearele animalului. Că dacă era tobă, vioară sau ţambal nu mai pupai tu taragotul în veci... Ia vezi, dezinfectează-i muştiucul. Dacă a pus gura-i spurcată pe el? Nu, că ar fi încercat să scoată vreun sunet duios, ci doar să vadă dacă e comestibil.

Apoi, am fi naivi să credem că după psihologia hoţului de la Braşov şi contemporanul nostru manglitor a acţionat la fel, restituind instrumentul cuprins de aceeaşi ruşine. Nici vorbă. Repet, cine, ce să facă cu un biet taragot. Că dacă încerca să-l vândă era prins subit... Îmi aduc chiar aminte de o întâmplare din Italia, când ţara Coliseumului, a Scalei şi Alfei-Romeo se „antrena" să fie prima în lume la furtul de maşini. Atunci, unui mare fotbalist i s-a furat mai mult decât o maşină. Un Ferrari. A doua zi a găsit-o în faţa vilei cu un bilet. "Scuze, n-am ştiut că e maşina ta!..."

Asta e diferenţa. Dacă la noi, în Câmpia Română tot mai brună - care tinde a deveni o tabără de corturi -  e cum e, la ei, hoţii au şi cultură...

George Stanca, pamflet

cub toma caragiu png
cub irina margareta nistor png
cub horoscop iertare png
Prințul Harry jpg
razvan theodorescu 7699918 Mediafax Foto Cristian Radu Nema jpg
cub adriana iliescu și eliza png
mihai bendeac jpg
horoscop bani jpg
image
image
image
image
image
image
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
cosmin selesiB jpg
Kim Petras Sam Smith la Grammy 2023 profimedia 0754344361 jpg
cub bianca rus png
cub cristina cioran png
Prințul Harry jpg