Secretele Elenei Merișoreanu și ale Savetei Bogdan pentru sarmale și cozonaci. Le prepară după rețete vechi de 60 de ani. Trucuri, la masa de Crăciun: „Îți lasă gura apă!”
Elena Merișoreanu a învățat de la mama ei, în urmă cu mai bine de 60 de ani, să prepare cele mai gustoase sarmale. Iar colega de scenă, Saveta Bogdan, se laudă cu desertul tradițional, cozonacii cu nucă, rahat și cacao. Iată modul de preparare și micile lor trucuri, pentru un gust desăvârșit.








Elena Merișoreanu: „Printre sărmăluțe strecor și bucăți de slăninuță”
Iată și micile ei trucuri, în bucătărie, pentru un gust delicios al sarmalelor:
„Pentru sarmalele de Crăciun, pe care și eu le prepar, în fiecare an, pentru familie, am mici secrete, pentru un gust delicios. Rețeta am învățat-o de la mama mea, este cea clasică, însă mai am și mici trucuri.
De pildă, pun mai multă carne și mai puțin orez, am văzut că alte gospodine fac de fapt invers. Iar, printre sarmale, când le pun la fiert, strecor și bucățele de slăninuță afumată. Ca mirodenii, adaug cimbru, busuioc și mai puțin piper. Musafirii vor mai cere o porție, atât de gustoase sunt!”, susține Elena Merișoreanu, pentru Click!
„Varza murată se pune la desărat”
Solista de muzică populară atrage însă atenția, pentru a nu strica mâncarea. Iată cum trebuie să fie varza murată:
„Aveți grijă la varză! Înainte de a folosi foile, trebuie să le puneți la desărat, timp în care schimbați apa de mai multe ori. Și nici în compoziție să nu adăugați multă sare. Eu le fierb inițial pe aragaz, apoi le bag la cuptor. De obicei, în vreo 3 ore sunt gata preparate”, spune artista.
Sărmăluțele se pot servi, la masa de Crăciun, cu pâine, însă cu mămăliguță caldă sunt și mai gustoase.
Saveta Bogdan: „Eu fac cel mai bun cozonac cu nucă și cu rahat”
Și Saveta Bogdan a învățat, rețeta de cozonac cu rahat, nucă și cacao, tot de la mama ei:
Ingrediente: „Pentru doi cozonaci aveți nevoie de 1 kilogram de făină, 5 ouă, lapte-cam o cană, trebuie să fie călduț, zahăr-250 gr, 150 gr. unt topit, 50 de grame de drojdie, esențe de vanilie și de rom, coajă rasă de portocale și de lămâie”.
Mod de preparare aluat: „Drojdia se amestecă împreună cu puțin zahăr, cu laptele călduț și cu puțină făină, până devine o pastă, apoi se lasă la loc cald 10 minute.
Se toarnă făina pe masă, iar în mijloc adăugați drojdia și ouăle bătute. În timp ce frământăm, preț de 30 de minute, se adaugă în aluat și untul topit.
Aluatul este gata când nu se mai lipește de mână. Se lasă apoi la dospit, la loc cald, timp de vreo o oră, până când își dublează volumul”.
Cum verificați dacă s-a copt cozonacul? Testul cu scobitoarea
„Apoi, aluatul se împarte în bucăți, se întinde și se adaugă umplutura, făcută din cacao, rahat și nucă pisată. Se rulează și se pune în tavă. Cozonacul se unge cu ou bătut, peste care se presară zahăr tos.
Băgăm la cuptor preț de 45 de minute, poate chiar mai mult, verificați-l cu o scobitoare. Dacă o înfigeți în cozonac și iese curată înseamnă că e gata copt. Se scoate tava și se lasă la răcit. E un deliciu. Poftă bună! Fac cel mai bun cozonac, îți lasă gura apă!”, a menționat Saveta Bogdan, exclusiv pentru Click!



































